13.7 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateProducătorii de medicamente cotizează la Sănătate

Producătorii de medicamente cotizează la Sănătate

Ministerul Sănătăţii propune introducerea sistemului „clawback“, mecanism potrivit căruia toţi producătorii de medicamente care desfac produse pe piaţa românească vor contribui la finanţarea sistemului public de sănătate cu 5-11% din veniturile realizate în urma vânzării produselor.

Ministrul sănătăţii, Ion Bazac, a prezentat ieri, în şedinţa de guvern, un proiect de ordonanţă de urgenţă care cuprinde o serie de măsuri pentru asigurarea fondurilor necesare pentru asistenţa medicală în perioada următoare, printre care suplimentarea veniturilor din sistemul sanitar prin alocarea de credite bugetare pentru CNAS de până la 2.800 de milioane de lei şi introducerea unui mecanism cost volum, care iniţiază un parteneriat cu producătorii de medicamente care vor contribui la finanţarea sistemului. Conform proiectului de ordonanţă de urgenţă, casele de asigurări de sănătate şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate sunt autorizate să încheie angajamente legale suplimentare în anul 2009, în limita sumei de 2.800 de milioane de lei pentru servicii şi medicamente, cu termen de plată în anul 2010. De asemenea, CNAS a primit ieri aprobarea pentru modificarea Contractului-cadru privind acordarea asistenţei medicale prin creşterea termenului de plată a medicamentelor cu şi fără contribuţie personală la 120 de zile, respectiv 90 de zile pentru medicamentele din programele naţionale de sănătate, astfel încât plata acestora să se poată face în 2010. Tot în proiectul de act normativ este prevăzut ca, începând cu 1 octombrie, să fie introdus, în premieră în sănătate, sistemul de „clawback“, mecanism cost volum.

Ce este sistemul „clawback“

„Clawback“ este un sistem prin intermediul căruia toţi producătorii de medicamente care desfac produse pe piaţa românească vor contribui la finanţarea sistemului public de sănătate cu 5% până la 11% din veniturile realizate în urma vânzării produselor. Grila de contribuţie va fi progresivă, permiţând implementarea principiului cost volum din Noua Politică a Medicamentului, adică scăderea efortului financiar public pe măsura creşterii volumelor de medicamente achiziţionate. Ministerul Sănătăţii estimează că această contribuţie a producătorilor poate aduce sistemului public 100 de milioane de lei anul acesta şi 570 de milioane de lei anul viitor. Sistemul „clawback“ a fost şi încă este utilizat cu succes în state ca Italia, Polonia, Olanda, Ungaria, Belgia, Marea Britanie, Portugalia, Irlanda şi Franţa. De exemplu, Ungaria foloseşte acest sistem din 2006, utilizând o cotă unică de 12%, care se aplică tuturor producătorilor ale căror produse se află pe lista de medicamente compensate sau care se utilizează în consum spitalicesc. Noul proiect de act normativ prevede şi eliminarea incompatibilităţii privind exercitarea funcţiilor şi activităţilor din domeniul medical pentru conducătorii de servicii deconcentrate ale Ministerului Sănătăţii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS