14.2 C
Craiova
joi, 2 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateElevă chinuită pentru că vrea să înveţe

Elevă chinuită pentru că vrea să înveţe

Din luna iunie, o absolventă a clasei a VIII-a din mediul rural este purtată pe drumuri de reprezentanţii ISJ Dolj. Ghinioanele se ţin lanţ după ce adolescenta a fost respinsă „dintr-o eroare“ la examenul de admitere la CN „Ştefan Velovan“ din Craiova. Părinţii consideră însă că este vorba de discriminare, fiica lor aparţinând etniei rome…

În timp ce majoritatea copiilor se pregătesc de începerea anului şcolar şi îşi pun la punct ultimele detalii pentru luni, 14 septembrie, Mădălina Curelaru se află în pragul depresiei. Vineri, adolescenta din comuna Argetoaia nu era repartizată la nici una dintre unităţile şcolare doljene pentru care a optat şi nici nu a beneficiat de un loc din cele speciale alocate copiilor de etnie romă, la care ar fi avut, în mod normal, prioritate. Părinţii consideră că este vorba de o discriminare gravă pe care reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj o fac şi sunt hotărâţi să meargă la Ecaterina Andronescu, ministrul educaţiei, pentru a-şi face dreptate.

Nici un loc pentru Mădălina

Ministerul Educaţiei a alocat unităţilor şcolare din Dolj 81 de locuri speciale pentru copiii romi, la cele 31 de licee şi grupuri şcolare. Doar 41 de elevi de etnie romă au depus însă cerere de înscriere la liceu pe locurile speciale. Locurile neocupate au rămas vacante, sub titulatura „situaţii speciale“, adică pentru absolvenţii de clasa a VIII-a care nu s-au înscris la admitere în perioada prevăzută de lege, pentru copiii întorşi din străinătate sau pentru alt fel de cazuri neprevăzute. „Fiica mea a absolvit clasa a VIII-a cu media 9,70, iar ca medie de admitere a obţinut 8,70. Am avut o recomandare din partea Partidei Romilor Pro-Europa – sucursala Dolj, aşa cum cere legea pentru copiii de etnie romă care concurează pe locurile speciale alocate lor. A fost recomandată pentru obţinerea unui loc din cele rezervate minorităţilor la Colegiul Naţional «Ştefan Velovan», care şcolarizează elevii în specialitatea educatori-învăţători. A fost îndrumată să susţină probele eliminatorii, pe care le-a promovat cu succes. Spre surprinderea tuturor însă, a apărut afişată pe lista respinşilor la un loc cu ceilalţi elevi care nu au dat examen pe locurile speciale. Nu s-a ţinut cont că Mădălina a participat pe locurile speciale – două la număr în acest colegiu. Revoltător este faptul că pe aceste locuri speciale au fost admişi elevi cu medii mai mici. De exemplu, a fost admisă o elevă, tot de etnie romă, cu media 7,53, care nici măcar nu a participat la probele de aptitudini“, a povestit Maria Neagoe, mama Mădălinei.

„Doamnă, locurile costă bani!“

Trezindu-se respinsă la unul dintre colegiile la care visa să fie elevă, Mădălina şi familia ei au cerut consiliere pe 22 iunie 2009, aşa cum era firesc, reprezentanţilor ISJ Dolj. Familia Mădălinei susţine că a primit drept sfat de la mai-marii inspectoratului să accepte alte locuri rămase libere, deoarece „la Liceul Pedagogic s-a făcut o eroare şi nu mai poate fi repartizată“… Au optat atunci pentru locurile speciale alocate copiilor romi de la CN „Fraţii Buzeşti“. Pentru a candida însă la acest liceu, Mădălina avea nevoie de un certificat care să-i ateste nivelul cunoştinţelor de limbă modernă. A învăţat toată vara, părinţii au meditat-o cu mari eforturi financiare la limba engleză, iar în urma verificării cunoştinţelor de engleză, Mădălina a obţinut nota 9. Visul părea din ce în ce mai aproape de a fi realizat, după „ghinionul“ de la CN „Ştefan Velovan“. Însă, nici de data asta nu a fost să fie… „Cei de la inspectoratul şcolar mi-au spus să trec ca opţiuni alte licee unde fiica mea doreşte să înveţe, dar unde îi permite şi media. Am optat atunci pentru «Fraţii Buzeşti», colegiu de prestigiu din Craiova… Am aflat însă întâmplător că Mădălina ar fi fost repartizată la Liceul «Henri Coandă» – profil tehnic, fără acordul nostru… Am solicitat atunci explicaţii inspectorului general adjunct Georgică Bercea, care însă mi-a spus să stau liniştită, că în luna septembrie totul se va rezolva… Chiar în acel moment, alt inspector şcolar de specialitate mi-a spus pe holurile inspectoratului: „Doamnă, locurile costă bani, chiar dacă sunt speciale pentru romi“… Având în vedere aceste nedreptăţi, fiica mea refuză să mai mănânce, plânge şi nici acum (vineri – n.r.) nu ştie dacă va merge sau nu la şcoală…“, a adăugat mama Mădălinei.

Reprezentanţii ISJ se apără

Reprezentanţii ISJ susţin că încercarea părinţilor de a-şi vedea copila la „Buzeşti“ este tardivă şi că, din punct de vedere legal, nu au cum să o ajute, iar singura soluţie este să se mulţumească cu repartiţia la Liceul „Henri Coandă“… „Familia adolescentei nu a depus la timp dosarul pentru a candida pe locurile speciale destinate romilor. După prima repartizare a absolvenţilor de clasa a VIII-a, locurile vacante au fost transferate pentru rezolvarea cazurilor speciale, conform capitolului 8 din Metodologie, articolul 55, aliniat 6. Apoi, la «Buzeşti» nu am avut decât la profilul bilingv locuri destinate romilor, iar fiica lor nu obţinuse testul de limbă modernă. Când l-a obţinut, nu am mai avut locuri la «Buzeşti» destinate minorităţilor… Legal, nu am cum să o ajut, poate doar printr-o derogare de la minister“, a spus Georgică Florea Bercea, inspector şcolar general adjunct al ISJ Dolj.
Surse din cadrul ISJ, care doresc să-şi păstreze anonimatul, au precizat că soluţii există, mai ales că, potrivit acestora, locurideclarate vacante şi oprite pentru soluţionarea cazurilor speciale există la multe licee din Craiova, chiar şi la CN „Fraţii Buzeşti“ sau la CN „Elena Cuza“. Se pare însă că acestea sunt păstrate pentru rezolvarea altor „cazuri speciale“ şi nu pentru soluţionarea situaţiei unui copil de etnie romă care are o situaţie bună la învăţătură şi care nu doreşte altceva decât să studieze într-un colegiu de renume. Mai grav decât atât este faptul că la ISJ Dolj există un compartiment de specialitate pe problemele educaţionale ale romilor şi minorităţilor, care, însă, se pare, nu are prea multă putere pentru a sprijini copiii proveniţi din rândul minorităţilor…

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

67 COMENTARII