7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCraiova ar putea rămâne fără apa de la Izvarna

Craiova ar putea rămâne fără apa de la Izvarna

Primăriile din Craiova şi Tismana îşi dispută în instanţă dreptul de a folosi staţia de captare Izvarna, care alimentează cu apă potabilă jumătate din Bănie.

Procese grele pe apa de la Izvarna, localitate gorjeană situată în graniţele administrative ale oraşului Tismana. Craiova este în pericol de a pierde dreptul de folosinţă pentru staţia de captare şi, implicit, apa de la Izvarna, considerată cea mai bună din tot ce dă subsolul Olteniei la un asemenea debit. Primăria Tismana revendică în dosarul 10.882/318/2009, aflat pe rolul Judecătoriei Târgu Jiu, imobilele de pe terenul staţiei de captare, pe care, de asemenea, susţine că îl deţine cu titlu de proprietate în baza Legii nr. 18 din 1991. Din documentele aflate la dosar reiese că Primăria Craiova nu poate demonstra că este proprietarul construcţiilor, decât prin nişte proiecte din anii ’70. La dosar nu există autorizaţii de construire sau alte acte care să ateste că administraţia locală sau vreo unitate subordonată acesteia a pus temelia staţiei de captare de la Izvarna. Procesul s-ar putea încheia chiar în acest an, în defavoarea Craiovei, care astfel ar pierde apa de Izvarna. Primăria Craiova mai are însă, teoretic, o cale de scăpare. Potrivit Legii nr. 241 din 2006, a serviciilor publice de alimentare cu apă, coroborată cu Legea nr. 213 din 1998, privind proprietatea publică şi regimul juridic al acesteia, Bănia poate folosi gratuit proprietăţile de la Izvarna, în scopul menţinerii unui serviciu de utilitate publică, aşa cum este alimentarea cu apă. Numai că acest drept este suspendat în prezent printr-o hotărâre a Consiliului Local Tismana, în care staţia de captare a fost inventariată în domeniul public al localităţii. Primăria Craiova a atacat în instanţă decizia autorităţilor din Tismana, în dosarul 2.100/63/2009, proces aflat pe rolul Tribunalului Dolj.

Negocieri eşuate

Primele discuţii între autorităţile Craiovei şi Tismanei au avut loc în 2007, atunci când primarul din Tismana, Costel Buzianu, declara că este mai preocupat de realizarea unor reţele de apă în zonă decât de numele proprietarului terenului şi al construcţiilor. Primăria Craiova a ajuns la concluzia că nu poate investi în sisteme de alimentare cu apă pe teritoriul altor localităţi şi atunci negocierile au eşuat. În toamna anului trecut, Buzianu spunea: „O parte din izvoarele de la Izvarna au fost captate în 1966 de Craiova, pentru a alimenta oraşul cu apă potabilă. Staţia de apă de la Izvarna, cu toate că se află pe terenul nostru şi utilizează izvoarele noastre, nu este pentru tismăneni. Locuitorii din Izvarna şi Costeni beau apă potabilă cărată cu spatele, iar craiovenii beau apa noastră. Nu se mai poate aşa! Îi vom lăsa fără apă dacă nu vom cădea la înţelegere. Să plătească pentru teren, să ne dea şi nouă apă bună, tratată, aşa cum ar trebui“. La înţelegere nu s-a căzut.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

9 COMENTARII