7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCE vrea schimbări în legislaţia drepturilor de autor

CE vrea schimbări în legislaţia drepturilor de autor

Comisia Europeană (CE) va propune unele schimbări în legislaţia drepturilor de autor, astfel încât bibliotecile şi motoarele de navigare, precum Google, să poată posta cărţi on line, a anunţat vineri europeanvoice.com.

Comisarul european pentru societate informaţională, Viviane Reding, a declarat că „Europa are nevoie de o legislaţie a copyright-ului potrivită pentru era digitală“.
Reding a atenţionat că actualele reglementări privind drepturile de autor împiedică persoanele să realizeze lucrări digitale – fotografii, picturi, cărţi – care să fie disponibile în format electronic în afara statului membru UE în care acestea locuiesc.
Executivul european va lansa o consultare publică despre cum să fie depăşite actualele bariere în vederea postării on line, în special a „cărţilor orfane“ – care sunt protejate de drepturi de autor, însă proprietarii acestor drepturi nu pot fi găsiţi sau identificaţi. Astfel de cărţi reprezintă 10-20% dintre colecţiile protejate ale bibliotecilor europene, dar nesiguranţa legală în ceea ce le priveşte face ca ele să nu fie incluse în Europeana, biblioteca digitală creată de UE.
Viviane Reding a apreciat recentele anunţuri ale bibliotecilor naţionale din Italia şi Franţa referitoare la începerea unor negocieri cu Google, pentru a-i permite să pună în format digital unele părţi din colecţiile lor şi să le pună la dispoziţia internauţilor prin serviciul Google Book. Acordurile vor viza cărţi care nu mai sunt protejate prin copyright.
În prezent, prin Europeana sunt disponibile pe internet 4,6 milioane de obiecte culturale, în creştere de la două milioane, câte erau la momentul lansării Europeana, în noiembrie 2008. Există însă disparităţi foarte mari între contribuţiile diferitelor state membre, în condiţiile în care 47% din conţinutul Europeana provine din Franţa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS