17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBacalaureat cu ghinion pentru şase elevi doljeni

Bacalaureat cu ghinion pentru şase elevi doljeni

Şase elevi din Dolj au fost eliminaţi de la prima probă scrisă a bacalaureatului, întrucât au fost prinşi încercând să copieze după fiţuici.

La prima probă scrisă a examenului de bacalaureat, şase elevi de clasa a XII-a au fost prinşi cu fiţuici sau încercând să copieze de pe telefoanele mobile. Aceştia au fost daţi afară din sălile de examen. Două cazuri au fost la Colegiul Naţional „Nicolae Titulescu“ din Craiova, iar patru, la Colegiul Tehnic „Ion Mincu“ din municipiu. „Ca şi noutate în acest an, Comisia Naţională pentru bacalaureat a decis că extragerea subiectelor pentru probele scrise din sesiunea iunie-iulie 2009 nu mai are caracter public, subiectele fiind transmise astfel direct unităţilor şcolare“, a precizat Laura Mărunţelu, purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj.

„Înfrigurare“ la bacalaureatul 2009

Elevii clasei a XII-a au susţinut vineri proba scrisă la limba şi literatura română, primul examen scris din cadrul sesiunii de vară a bacalaureatului. 6.976 de liceeni doljeni de clasa a XII-a s-au înscris pentru susţinerea acestei probe. Aceştia fac parte atât din elevii sesiunii iunie 2009, cât şi din cei care nu au promovat bacalaureatul în anii trecuţi. Poezia „Înfrigurare“ de Lucian Blaga, „Mara“ de Ioan Slavici şi romanul interbelic au fost subiectele de anul acesta. Prima parte viza probleme de lexic, candidaţii având de analizat trei strofe din poezia lui Blaga. La subiectul al doilea, elevii trebuia să realizeze un eseu de 15-20 de rânduri, despre iubire, pornind de la ideea identificată în următoarea afirmaţie: „Iubirea e din altă lume şi se iveşte din senin, fără ca să ştii de ce, se dă pe faţă, fără ca să ştii cum, şi te duce fără ca să ştii unde“, din romanul „Mara“.
Subiectul al treilea a presupus realizarea unui eseu de două – trei pagini, în care să se prezinte tema şi viziunea despre lume reflectate într-un roman psihologic din perioada interbelică, majoritatea candidaţilor optând pentru „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război“, de Camil Petrescu.

Blaga şi Camil Petrescu, pe placul absolvenţilor doljeni

Taberele au fost împărţite atunci când a venit vorba de accesibilitatea subiectelor. Unii elevi au declarat că au fost extrem de uşoare, alţii, că au fost foarte dificile. La Colegiul Naţional „Carol I“, din Craiova, Alexandra Ghiţă
a fost prima care a părăsit sala de examen, după o oră şi jumătate. „Subiectele au fost foarte uşoare. În numai o oră şi 15 minute, am terminat. Mă bucur că mi-au căzut poezia lui Lucian Blaga şi «Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război»“, a spus Alexandra Ghiţă, absolventă a CN „Carol I“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII