23.4 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateProiectul de eliminare a pensiilor speciale, blocat

Proiectul de eliminare a pensiilor speciale, blocat

Parlamentarii nu au reuşit să dezbată proiectul de eliminare a pensiilor speciale după trei luni de la depunere. Documentul este blocat pentru aviz la Comisia Juridică, iar pentru raport – la Comisia de Statut, unde lucrările nu pot începe fără secretarul Kerekes Karoly, care va lipsi până după euroalegeri.

Propunerea legislativă privind eliminarea pensiilor speciale ale deputaţilor şi senatorilor întâmpină obstacole la comisiile parlamentare, care ar trebui să dezbată şi să se pronunţe asupra actului normativ. Vicepreşedintele Comisiei Juridice a Camerei Deputaţilor, Florin Iordache (PSD), susţine că întârzierea privind elaborarea unui aviz se datorează aşteptării unui punct de vedere al guvernului legat de toate pensiile speciale, pentru ca deputaţii să-şi facă „o imagine mai clară“. De altă părere este preşedintele Comisiei, democrat-liberalul Daniel Buda, care neagă necesitatea de a primi un document din partea executivului, însă explică faptul că deputaţii jurişti au avut nevoie de timp pentru a face amendamente la proiect. La rândul său, preşedintele Comisiei privind Statutul deputaţilor şi senatorilor, Gheorghe Bîrlea, a precizat că şedinţele în care ar trebui să se elaboreze un raport asupra propunerii de eliminare a pensiilor speciale nu s-au putut desfăşura din cauza lipsei de cvorum. Bîrlea a anunţat că următoarea şedinţă este programată luni, la ora 12.00, însă şi-a exprimat rezervele cu privire la prezenţa membrilor forului, care sunt plecaţi în campanie. Secretarul forului, udemeristul Kerekes Karoly, recunoaşte că a lipsit la şedinţa de săptămâna aceasta şi spune că va lipsi şi la cea programată luni, adăugând că va avea timp de Comisie abia după alegerile din 7 iunie.

Comisia, fără statut de funcţionare

Pe lângă absenţa parlamentarilor din Comisia pentru Statut, mai este un impediment, a explicat Kerekes Karoly: Comisia nu este în măsură să dezbată propunerile legislative cu care este sesizată, întrucât nu are aprobat încă „proiectul de statut de funcţionare“. Parlamentarii PD-L au redepus, pe 23 februarie, proiectul de lege de eliminare a pensiilor speciale pentru membrii parlamentului, iniţiativa legislativă fiind susţinută de 102 deputaţi. Biroul Permanent al Camerei a aprobat pe 2 martie solicitarea iniţiatorilor ca proiectul să fie dezbătut în procedură de urgenţă. Iniţial, Comisia Juridică avea ca termen de eliberare a avizului 11 martie, iar Comisia de Statut – 18 martie, pentru depunerea raportului. Termenele nu au fost respectate, astfel că Biroul Permanent a fost pus în situaţia de a decide, pe 30 martie, prima prelungire a termenului de depunere a raportului – pentru 13 aprilie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII