25.1 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePercheziţia calculatoarelor, fără mandat

Percheziţia calculatoarelor, fără mandat

Sub aparenţa unor înlesniri legislative în materia răspunderii penale pentru încălcarea drepturilor de autor, procurorii încearcă să obţină dreptul de a controla orice computer fără a avea nevoie de mandat de percheziţie.

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie face în prezent demersurile pentru modificarea Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe. În acest sens, instituţia a elaborat un proiect de lege, solicitându-le tuturor procurorilor din teritoriu punctul de vedere cu privire la modificările pe care vrea să le facă.
„Am primit şi noi acest proiect şi urmează să ne expunem punctul de vedere“, a menţionat procurora, Magda Bădescu, purtătoarea de cuvânt a Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj.

Procurorii propun

La prima vedere, modificările legislative pe care le vizează Parchetul General urmăresc aplicarea unor pedepse mult mai blânde pentru anumite categorii de încălcări ale Legii dreptului de autor. Difuzarea fără autorizaţie de muzică ambientală în spaţii publice nu va mai fi infracţiune, ci doar contravenţie. Acelaşi lucru se propune şi pentru deţinerea de mărfuri-pirat (înregistrări audio sau video) în scop de a fi utilizate prin comunicare publică, faptă care ar urma să fie sancţionată tot cu amendă contravenţională.
Proiectul Parchetului General pentru modificarea şi completarea Legii dreptului de autor include şi o reglementare care va suscita multe dezbateri în perioada următoare. Forul condus de Laura Codruţa Kovesi doreşte ca la art.145 să fie introdus alin.4, cu următorul cuprins: „Organele de constatare şi control au dreptul să verifice orice sistem de calcul aflat în spaţii destinate activităţii specifice unei persoane juridice sau persoane fizice autorizate în vederea identificării reproducerii operelor protejate şi a produselor purtătoare de drepturi de autor şi de drepturi conexe. Persoanele juridice sau persoanele fizice autorizate au obligaţia de a permite accesul în aceste spaţii, în scopul de a fi efectuată verificarea“.

Poliţiştii aprobă

Propusă spre adoptare într-o manieră discretă, reglementarea amintită le-ar da dreptul poliţiştilor şi procurorilor nu doar să intre fără mandat în locaţiile în care îşi desfăşoară activitatea persoane juridice sau persoane fizice autorizate, ci şi să percheziţioneze, tot fără mandat, computerele respectivelor instituţii sau persoane, cu intenţia aparentă a „identificării reproducerii operelor protejate şi a produselor purtătoare de drepturi de autor şi de drepturi conexe“.
Intenţia procurorilor de a introduce o asemenea modificare legislativă este salutată de poliţişti, cărora le uşurează mult munca pentru depistarea celor care piratează muzică, filme ori programe de calculator. „În prezent, ca să putem accesa un sistem informatic, este necesară în primă fază o autorizaţie de percheziţie domiciliară, pentru a putea pătrunde în locuinţa persoanei fizice sau sediul persoanei juridice, iar apoi o autorizaţie de percheziţie a sistemului informatic, ambele emise de judecători. Obţinerea acestora presupune, însă, în mod automat, existenţa unui dosar penal. O asemenea modificare legislativă, precum cea propusă de Parchetul General, ne-ar ajuta foarte mult, inclusiv în sensul alinierii reglementărilor româneşti la normativele europene, scutindu-ne de obţinerea autorizaţiilor amintite“, a precizat comisarul Adrian Căpraru, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

39 COMENTARII