10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateProtest spontan la Mina Zegujani

Protest spontan la Mina Zegujani

Ortacii de la Mina Zegujani, din Mehedinţi, au organizat un protest spontan, în noaptea de joi spre vineri. Speriaţi că vor rămâne fără locuri de muncă, aceştia au blocat căile de acces ale întreprinderii miniere de la Floreşti şi au refuzat să mai intre în şut. Minerii din schimburile doi şi trei au refuzat să mai muncească şi au fost la un pas de a-i linşa pe reprezentanţii SNLO de la Târgu Jiu, care veniseră să le ia uneltele şi o parte din vestiare.
Peste 240 de mineri de la Zegujani vor rămâne fără locuri de muncă din cauza intrării minei în conservare şi a politicii SNLO. În semn de protest, 200 de mineri au făcut o grevă fulger.
„Au venit cu dubele să ne ducă la Mina Ploştina. Nu ne-a anunţat nimeni, au venit noaptea, pe nepregătite, parcă să ne ducă în Bărăgan. Ne-au prostit, ne-au luat lămpile să nu putem intra în mină să ne facem treaba. Sunt unii colegi care muncesc aici de 20-30 de ani, avem condiţii. Dar ei nu ştiu cum să închidă mina şi ne duc cu preşul“, strigau minerii.
Picătura care a umplut paharul nemulţumirilor a fost încercarea şefilor de la Târgu Jiu de a închide birourile întreprinderii miniere de la Zegujani.
„Noi, preventiv, am făcut o reducere de cheltuieli de 4,5 miliarde, începând cu 1 mai şi până la 31 decembrie. E depusă la directorul EMS Motru, la registratura SNLO, dar nu s-a luat nimic în considerare. Am făcut această reducere tot ca să nu se închidă mina, dar Consiliul de Administraţie al SNLO vrea cu tot dinadinsul să ne mute şi să o închidă“, a spus preşedintele sindicatului de la Mina Zegujani, Petre Tudor.
Huiduiţi şi luaţi pe sus de mineri, reprezentanţii SNLO au încercat la început să oprească protestul şi să gonească presa de la mină. „Nu am ce să vorbesc, vă rog să plecaţi“, a spus unul dintre reprezentanţii SNLO. Apoi, constrânşi de mulţimea de mineri, şefii SNLO au anunţat că nimeni nu va mai fi dat afară şi că activitatea la Mina Zegujani va continua.
„Până la apariţia programului de restructurare, care este în reconciliere, nu aveţi de ce să vă temeţi. După aceea, nu ştiu nici eu. Dacă aş spune acum ceva ar însemna să vă mint. Vă rog să înţelegeţi că mina nu se va închide, ci doar se vor reduce costurile. Există producţie de cărbune până în anul 2010, iar atunci 200 de mineri vor fi trimişi la pensie, dar nimeni nu îşi va pierde locul de muncă“, a declarat Cristian Fluieraşu, reprezentantul conducerii SNLO.
Dar minerii trebuie să se teamă în continuare, pentru că programul de restructurare a şi început.
„Minerii au ieşit din şut fiind­că simt că îşi pierd locurile de muncă. Păcat de cărbunele de la Zegujani, care este cel mai bun din ţară. Acolo este o problemă socială, care a fost ignorată total. Categoric, oamenii vor rămâne fără locuri de muncă. Din câte ştiu eu, până în anul 2011, chiar dacă nu va mai fi omologat cărbunele, mina poate foarte bine să funcţioneze pe teritoriul judeţului Mehedinţi. Ce au spus cei de la SNLO este doar o găselniţă. Eu am făcut demersuri ca mina să rămână în cadrul Exploatării Miniere Mehedinţi. Nu s-a reuşit, chiar unii foşti şi actuali lideri de la Zegujani au trădat şi consecinţele se văd. Este o situaţie dramatică şi îmi pare rău pentru minerii de aici. Pe unii din cei 350 de mineri i-am preluat eu, la Mina Husnicioara, dar cam 240 vor rămâne fără loc de muncă“, a declarat liderul minerilor din Mehedinţi, Norocel Rafael Ciorăscu.
Ortacii din Mehedinţi ameninţă cu proteste violente şi chiar blocări în subteranul minei până ce SNLO va reveni la sentimente mai bune.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU