7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024

Licitaţie cu cântec

La licitaţia pentru proiectarea Centrului Multifuncţional Craiova nu vor putea participa firmele care desenează construcţii de acest tip în oraşele Vestului.

Dacă la capitolul infrastructură stradală Craiova a scăpat din ghearele societăţilor care au cârpit-o ani buni, la proiectare, funcţionarii din primărie au găsit o metodă pentru a înlătura concurenţa, în special pe cea străină, din ce în ce mai prezentă în domeniu, graţie lucrărilor mai ieftine şi de mai bună calitate. Recent, a fost publicat anunţul de participare la licitaţia pentru elaborarea proiectului tehnic şi a documentaţiei pentru Centrul Multifuncţional Craiova, o investiţie căreia administraţia locală i-a atribuit un grad ridicat de importanţă, considerând-o „proiect prioritar pentru Craiova, pentru dezvoltarea mediului de afaceri pe plan local, regional şi transfrontalier“. Prima dintre cerinţele referitoare la capacitatea tehnică a ofertanţilor este ca lista principalelor servicii pres-tate în ultimii trei ani să conţină „cel puţin trei contracte de servicii prestate în cadrul unor proiecte finanţate din fonduri nerambursabile“. Cu alte cuvinte, proiectele de acest tip, adoptate de oraşe mari ale Europei de Vest şi chiar premiate, nu sunt pe placul Primăriei Craiova, fiindcă nu au fost realizate din fonduri nerambursabile, astfel de alocaţii nemaifiind acordate acolo de 20 de ani. Întrebaţi de ce au pus această condiţie, funcţionarii au spus că proiectantul trebuie să fie familiarizat cu solicitările şi impunerile din ghidul solicitanţilor aferent programului de finanţare respectiv, astfel încât lucrarea să răspundă exigenţelor expertului din cadrul programului etc.
„Altfel, există chiar riscul ca proiectul să fie elaborat degeaba. Din punct de vedere legal, autoritatea contractantă are dreptul de a impune o astfel de cerinţă, întrucât valoarea proiectului este suportată şi din fonduri nerambursabile“, a precizat purtătoarea de cuvânt a Primăriei Craiova, Carmen Licu. După aceeaşi logică ar putea fi triate şi firmele care vor veni la licitaţia pentru construirea pavilionului, estimat la 19 milioane de euro, dintre care peste şapte milioane de euro provin din fonduri nerambursabile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS