10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePenescu, reţinut de DNA

Penescu, reţinut de DNA

Patronul de la FC Argeş, Cornel Penescu, a fost reţinut ieri, pentru 24 de ore, de procurorii Serviciului Teritorial Piteşti al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), fiind acuzat de dare de mită.
Cornel Penescu şi fratele său, Ilie, au fost duşi ieri-dimineaţă la sediul DNA Piteşti, pentru a fi audiaţi. În paralel, la sediul clubului de fotbal s-a prezentat o echipă de procurori, iar la sediul central al PIC (grup de firme aparţinând fraţilor Penescu) au intrat doi mascaţi.

Arbitri „unşi“ la trei meciuri

Patronul clubului FC Argeş, Cornel Penescu, este acuzat de procurorii DNA că le-ar fi dat arbitrilor Aurelian Bogaciu, Marcel Savaniu şi Tiberiu Lajos 54.000 de euro şi 290.000 de lei, potrivit avocatului său, Radu Nistor, citat de NewsIn. „Este vorba de un act de corupţie în fotbal. Problema e dacă există, într-adevăr, aceste acte materiale de remitere a unor sume de bani către personaje din fotbalul românesc. Este vorba de câteva mii de euro pentru arbitri, pentru asistenţi. Sunt mai multe discuţii telefonice între mai multe persoane. În baza acestora, s-au lansat acuzaţiile privind darea de mită către arbitri“, a adăugat avocatul Radu Nistor după reţinerea patronului argeşean.
Arbitrul piteştean Mihăiţă Ianovschi, care este şi antrenor la juniorii lui FC Argeş, este şi el în atenţia procurorilor DNA, a declarat, pentru NewsIn, alt apărător al lui Penescu, avocatul Florentin Sorescu. „S-a reţinut că s-au dat bani pentru ca arbitrul Mihăiţă Ianovschi să fie promovat şi să arbitreze meciuri în prima ligă pentru a favoriza, indirect, pe FC Argeş“, a explicat avocatul Sorescu.
Meciurile vizate de procurori ar fi Gloria Bistriţa – FC Argeş (31 octombrie 2008, scor 2-0), FC Braşov – FC Argeş (15 martie 2009, scor 1-0) şi FC Argeş – Universitatea Craiova (3 octombrie 2008, scor 1-1).

Percheziţie la FRF

Tot ieri, mai mulţi ofiţeri de poliţie judiciară ai DNA au făcut o percheziţie la sediul Federaţiei Române de Fotbal (FRF), de unde au ridicat mai multe documente care ar avea legătură cu dosarul instrumentat de DNA Piteşti, procurorii punând chiar sigiliu pe biroul preşedintelui Comisiei Centrale de Arbitri (CCA) din cadrul FRF, Gheorghe Constantin. „La 7.20 am primit un telefon că s-a pus sigiliu pe biroul şefului CCA. Am ajuns aici la 7.45, am luat contact cu anchetatorii, care mi-au pus la dispoziţie două adrese, precum şi mandatul de percheziţie. În prima adresă se solicitau fişele postului pentru Gheorghe Constantin şi Marcel Lică, iar în a doua trebuia să oferim documente care arătau organizarea şi desfăşurarea activităţii CCA. Domnul Gheorghe Constantin nu a fost reţinut. El se află în birou şi le oferă procurorilor actele necesare“, a declarat Mircea Sandu ieri după-amiază, în cadrul unei conferinţe de presă. El a adăugat că, din punctul său de vedere, şeful CCA şi-a făcut bine treaba şi nu are ce să îi reproşeze.
Preşedintele FRF a mai afirmat că imaginea creată FRF nu este foarte bună, dar speră ca în cele din urmă justiţia să îşi spună cuvântul, iar adevăraţii vinovaţi să fie descoperiţi. „Ar trebui să plecăm de la prezumţia de nevinovăţie, până când Parchetul decide altceva. Nu e corect să spunem că Bogaciu, Nica, Savaniu, Constantin ar fi reţinuţi. Eu cred în supremaţia legii, iar actul de justiţie va fi corect. Noi nu facem altceva decât să punem la dispoziţie tot ce este necesar“, a conchis Sandu.

Mititelu acuză

Finanţatorul Universităţii Craiova, Adrian Mititelu, crede că ancheta DNA ar trebui extinsă şi la alte persoane. „Ar trebui să se ancheteze mai multe meciuri, nu numai acestea. S-ar putea ca procurorii DNA să percheziţioneze mai multe birouri de la FRF. Nu e normal ce se întâmplă în arbitraj. Arbitrii au făcut legea în acest campionat“, a declarat Mititelu la Sport.ro. „Echipa mea a fost defavorizată mereu de arbitri, spre deosebire de altele, care sunt în fruntea clasamentului. La meciurile Universităţii s-a greşit numai în defavoarea noastră, la cele ale lui Dinamo s-a greşit numai în favoarea lor. De ce
să-mi ia mie două puncte Bogaciu,
să-mi ia trei puncte Corpodean? De ce să fii tu pe primul loc şi să nu fiu eu? Bine le face arbitrilor, dar îmi pare rău pentru Penescu“, a mai spus Mititelu.
Suspectat că a luat parte la „aranjarea“ mai multor partide, pe mână cu patronul piteştenilor, arbitrul Aurelian Bogaciu neagă că a fost implicat în acest caz. „Nu m-a sunat nimeni în legătură cu acest scandal. Eu mă pregătesc în continuare să plec la un meci unde am fost delegat. Am vorbit doar cu colegul meu Marcel Savaniu, care nici el nu era la curent cu nimic din cele vehiculate în presă. Nu am vorbit niciodată cu domnul Penescu. Trebuie să fii nebun să faci aşa ceva, mai am încă 18 ani de arbitraj, nu are rost să mă bag în tâmpenii. Când am greşit, am recunoscut, dar nu m-am băgat niciodată în chestii de genul ăsta. Şi ceilalţi arbitri sunt şocaţi, nu ştiu nimic, sunt speriaţi, au şi ei familii“, a spus Bogaciu la Sport FM.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU