10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFonduri prea mici pentru alimentare cu apă

Fonduri prea mici pentru alimentare cu apă

Numai 52% din populaţia României este în prezent racordată la sisteme de alimentare cu apă şi canalizare, iar 79% din apele uzate sunt neepurate ori sunt epurate necorespunzător, a anunţat miercuri Ministerul Mediului într-un comunicat.
România are în derulare prin POS de Mediu nouă proiecte vizând extinderea şi modernizarea sistemelor de apă şi apă uzată, de aproximativ 930 de milioane de euro, în Giurgiu, Călăraşi, Cluj-Sălaj, Turda-Câmpia Turzii, Sibiu, Tulcea, Teleorman, Olt şi Gorj, iar al zecelea proiect, pentru judeţul Braşov, este în curs de aprobare de Comisia Europeană.
Alocarea financiară totală pentru Axa prioritară 1 a POS de Mediu, ce urmăreşte extinderea şi utilizarea sistemelor de apă şi apă uzată, este de aproape 3,27 miliarde de euro, din care contribuţia Uniunii Europene (UE), prin fonduri de coeziune, este de circa 2,78 miliarde de euro. Suma însă nu va fi suficientă pentru modernizarea sau extinderea tuturor sistemelor de apă şi canalizare în toată ţara, pentru că guvernul anterior a calculat greşit necesarul de finanţare din fonduri comunitare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS