12.6 C
Craiova
joi, 9 mai, 2024

Ne civilizarăm!

Craiovenii au scăpat de statul la cozi la ghişeele Serviciului de Impozite şi Taxe al Primăriei Craiova din incinta fostului Liceu Auto. Acolo te întâmpină un dispozitiv electronic. Apeşi pe ecranul mare şi îţi eliberează un bon de ordine. Pe un panou electronic este afişat numărul bonului, când îţi vine rândul să intri, iar o voce te pofteşte la unul dintre ghişee.

 

Contribuabilii craioveni pot să-şi plătească impozitele şi taxele locale în condiţii civilizate, fără cozi imense, fără stres. Serviciul de Impozite şi Taxe al Primăriei Craiova situat pe strada Mitropolit Firmilian nr. 14 (fostul Liceu Auto) a introdus de câteva luni, cu titlu „experimental", un dispozitiv care eliberează bonuri de ordine pentru persoanele care dore sc să-şi plătească dările locale. Avantajul este acela că nu se mai formează cozi, iar până îi vine rândul la ghişeu, craioveanul nu trebuie să stea la rând. Cum se procedează? Un dispozitiv cu display este amplasat la intrarea în sediul primăriei de pe strada menţionată. Apeşi pe ecran (touch screen) şi maşinăria îţi eliberează un bon de ordine pe care este trecut numărul bonului, câte persoane mai sunt înaintea ta, ora şi data. Pe un panou electronic este afişat numărul bonului şi ghişeul la care să te adresezi. Când îţi vine rândul, eşti avertizat şi sonor şi eşti poftit la unul dintre cele trei ghişee, unde poţi să-ţi plăteşti impozitul. „Este foarte bună chestia asta, pentru că nu mai stai la coadă, şi este şi practică. Ne-am civilizat şi noi", a spus Dorel Dica, de 40 de ani, din Craiova.

Primăria vrea să extindă sistemul

Sistemul electronic de programare a contribuabililor la ghişee este doar de testare. El a fost amplasat la un serviciu unde nu prea se formează aglomeraţie. „Investiţia este de 10.000 de euro, dar noi o folosim gratuit de câteva luni. Nu am plătit nimic. Am vrut să vedem dacă este eficientă. Ni se pare o metodă bună şi vrem să o extindem şi la ghişeele de la Piaţa Centrală, unde este aglomeraţie. Deocamdată, investiţia trebuie prevăzută în buget", a spus directorul Direcţiei de Impozite şi Taxe din cadrul Primăriei Craiova, Ioan Vigariu. Firma care a montat aparatul este din Focşani şi l-a dat în custodie municipalităţii să îl testeze. „Piesele le importăm din Suedia, iar noi facem programarea şi implementarea în funcţie de configuraţie. Ideea este că se evită aglomeraţia de la ghişee. Mai există opţiunea ca pe bon să se treacă perioada de timp după care să se prezinte persoana respectivă la ghişeu, dar cei de la Craiova nu au dorit să o implementăm", a spus Andreea Pancu, administratorul firmei din Focşani care comercializează astfel de aparate.

Treptat, coada de la ghişee este înlocuită cu asemenea dispozitive electronice la mai multe instituţii şi servicii. Un sistem similar, dar nu la fel de performant mai există în Craiova, la Serviciul de Evidenţă a Persoanei. Altele se găsesc la operatori de telefonie mobilă din mediul privat. În ţările europene, asemenea sisteme sunt prezente la primării, la serviciile sociale, la spitale şi chiar la policlinici private.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

16 COMENTARII