10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateGunoiul Doljului, sortat european

Gunoiul Doljului, sortat european

Masterplanul de deşeuri al Doljului prinde contur. Autorităţile locale au convenit că pot participa împreună la implementarea unui program de gestionare a deşeurilor finanţat european.

Bariera gunoiului colectat şi depozitat după normele UE pare că a fost depăşită în Dolj, unde consiliul judeţean şi Primăria Craiova nu s-au înţeles până acum, municipalitatea nefiind de acord ca o parte din deşeurile comunelor Doljului să fie depozitate la poalele oraşului, lângă Jiu. Masterplanul pentru deşeuri, inaplicabil fără aportul Craiovei, care deţine singura rampă ecologică la standarde moderne, a fost pus pe roate vineri. Municipalitatea a acceptat participarea la programul de finanţare a noilor servicii de salubrizare a localităţilor Doljului. În schimb, oraşul va beneficia de fonduri europene pentru construirea unei staţii de sortare a deşeurilor şi a uneia de compostare, aproximativ zece milioane de euro în total, instalaţii obligatorii pentru gestionarea gunoaielor conform normativelor europene.
Primarul Antonie Solomon şi preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, au căzut de acord vineri, în prezenţa directorului Silviu Stoica, din Ministerul Mediului. „Staţiile de sortare şi compostare trebuie realizate fiindcă normele europene le impun. Este foarte bine pentru cetăţenii oraşului că avem posibilitatea să le realizăm din fonduri europene. În alte condiţii, investiţia ar fi trebuit făcută cu fonduri proprii, de la bugetul local, ceea ce inevitabil ar fi dus la majorarea considerabilă a costurilor ridicării gunoiului pentru cetăţeni. Acestea sunt şi motivele pentru care am acceptat să fim parte în acest proiect“, a declarat Antonie Solomon.
Din banii pe care autorităţile îi vor obţine prin masterplanul pentru deşeuri vor mai fi construite patru staţii de sortare în punctele-cheie ale judeţului, de unde vor fi preluate deşeurile către rampa ecologică. Operator de colectare şi transport la nivelul Craiovei rămâne Serviciul Public de Salubritate, iar pentru judeţ va fi organizată licitaţie publică. Proiectul trebuie lucrat şi aprobat urgent, întrucât cele 386 de gropi din Dolj funcţionează ilegal, iar până la sfârşitul anului trebuie să dispară.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

11 COMENTARII