19.5 C
Craiova
marți, 4 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTragedie fără vinovaţi

Tragedie fără vinovaţi

După aproape trei ani în care a încercat să se judece cu Distrigaz pentru explozia din cartierul craiovean Lăpuş-Argeş, în care au murit trei oameni, Regia de Termoficare Craiova a pierdut procesul din cauze procedurale.

 

 

O explozie puternică a zguduit cartierul craiovean Lăpuş-Argeş, puţin după ora 5.00, în 26 ianuarie 2006. Punctul termic din cartier a sărit în aer, doi muncitori aflaţi în interior au murit, sute de apartamente şi zeci de maşini fiind distruse de suflul exploziei. După ce panica a trecut şi spiritele s-au mai calmat, s-a trecut la reconstrucţia a ceea ce a fost distrus. Primăria şi oamenii cu suflet din Craiova au pus mână de la mână pentru ca persoanele afectate de nenorocire să treacă mai departe. La câteva luni de la producerea exploziei, INSEMEX Petroşani, expertul desemnat pentru găsirea vinovaţilor în acest caz, a stabilit că o fisură la o conductă de gaze al cărei termen de exploatare expirase cu mulţi ani a dus la nenorocirea din cartierul Lăpuş-Argeş. Dosarul penal construit de Parchet s-a finalizat cu NUP. Purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova a declarat, în urmă cu aproape trei ani, că procurorul care a instrumentat cazul nu a putut stabili o vină în sarcina cuiva, deşi producerea exploziei se datorează conductei de gaze care aparţinea Distrigaz Sud, sucursala Craiova.

 

Justiţia s-a încurcat în secţii

 

Regia de Termoficare Craiova, proprietara punctului termic spulberat şi „patroana“ lui Dănuţ Izbiceanu, angajatul care a murit în chinuri groaznice la spital din cauza arsurilor suferite, a vrut să-şi recupereze paguba materială suferită. La un an de la producerea exploziei, Regia a introdus la Tribunalul Dolj o acţiune în despăgubiri civile, cerând Distrigaz Sud suma de 493.000 de lei, valoarea distrugerilor din punctul termic. În luna martie 2007, Tribunalul şi-a declinat competenţa către Judecătoria Craiova, Secţia civilă. În septembrie 2007, Secţia civilă a Judecătoriei îşi declină competenţa în favoarea Secţiei comerciale a aceleiaşi instanţe. Secţia comercială, după ce analizează dosarul, constată şi ea că există „un conflict negativ de competenţă“, adică nu este competentă să soluţioneze cazul şi înaintează dosarul la Curtea de Apel Craiova.

„În timpul în care dosarul s-a plimbat între Judecătorie şi Curtea de Apel s-a modificat Legea nr. 51/2006, în sensul că îi dădea competenţă Judecătoriei să soluţioneze cazul, dar dosarul deja plecase la Curte, iar aceasta îl trimisese la Tribunal la sfârşitul lunii septembrie 2008“, a spus Marinela Bîldea, jurista Regiei Autonome de Termoficare Craiova.

 

Paguba există, dar lipseşte procedura

 

La Tribunal, dosarul primeşte termen pe 29 octombrie 2008, dată la care soluţia rămâne în pronunţare. „Peste câteva zile, Tribunalul s-a pronunţat în sensul respingerii acţiunii introduse de Regia de Termoficare Craiova împotriva Distrigaz Sud, pe motiv că nu s-a făcut concilierea părţilor, procedură obligatorie într-o cauză comercială“, a declarat jurista Regiei de Termoficare. Practic, dosarul Termoficării s-a plimbat între cele trei instanţe din Dolj timp de doi ani, fără să se judece vreodată, iar Termoficarea a fost redusă la tăcere pe lipsă de procedură. Fripţi cu ciorba, cei de la Termoficare au început să sufle şi în iaurt, fapt pentru care au dorit să rezolve problema concilierii, invitându-i pe cei de la Distrigaz Sud la discuţii amiabile.

La nici unul din termenele fixate din 24 şi 27 noiembrie 2008 Distrigaz nu şi-a trimis reprezentanţi. Zilele trecute, Termoficarea a formulat o nouă acţiune în instanţă la Tribunalul Dolj, cerând aceeaşi sumă ca şi în urmă cu doi ani, dar actualizată, precum şi dobânda legală aferentă.

Rămâne de văzut dacă de această dată nimeresc instanţa şi secţia care trebuie. Peste câteva zile se împlinesc trei ani de la dezastru, iar Distrigaz, până acum, nu a făcut decât să reducă la jumătate factura la gaze în luna februarie 2007 la câteva zeci de apartamente din zona afectată!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII