5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCărţile de muncă, predate caselor de pensii

Cărţile de muncă, predate caselor de pensii

Românii şi firmele care deţin sau păstrează, potrivit legii, carnete de muncă trebuie să le depună la casele teritoriale de pensii din zona unde îşi au domiciliul sau sediul, până pe 30 noiembrie 2009, informează Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM). Demersul este necesar pentru realizarea activităţilor de preluare din carnetele de muncă a datelor despre perioadele de stagiu de cotizare realizat în sistemul public de pensii anterior datei de 1 aprilie 2001, precum şi a veniturilor salariale aferente, elemente care, conform legii, sunt utilizate la calculul pensiilor, dar şi pentru crearea unei arhive electronice prin scanarea carnetelor de muncă, arată ANOFM.

Termenul-limită de predare a carnetelor de muncă de către persoane şi companii pentru activitatea de preluare a datelor este 30 noiembrie 2009, iar termenul-limită de predare a carnetelor de muncă pentru activitatea de scanare a acestora este 30 noiembrie 2010.

ANOFM a mai anunţat că, în cazul foştilor asiguraţi ai sistemului public de pensii, care nu au domiciliul sau reşedinţa în România, carnetul de muncă poate fi prezentat pentru prelucrare casei teritoriale de pensii în a cărei rază au fost asiguraţi ultima dată sau, după caz, din raza de domiciliu a persoanei desemnate de titular. În situaţia în care sunt transmise prin poştă caselor teritoriale de pensii, carnetele de muncă trebuie să fie însoţite de copia actului de identitate al titularului, din care să rezulte adresa de domiciliu sau de reşedinţă din străinătate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS