13.7 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMirajul copilăriei pe străzile Craiovei

Mirajul copilăriei pe străzile Craiovei

http:http://www.youtube.com/watch?v=v77hVGCobhw

Copiii şi tinerii craioveni au fost vedetele în cea de-a cincea zi a serbărilor dedicate municipiului. S-au prins în Jocuri magice, au defilat în costume la Carnaval, s-au întrecut în ale dansului şi şi-au etalat talentele muzicale la Oltenia Star.

 

Jocurile magice au fost prima provocare la care au răspuns prichindeii craioveni prezenţi ieri, la prânz, în Piaţa „Mihai Viteazul“. Adriana Ioncu, Alla Bogdan, Ilie Turcu au fost cei trei actori păpuşari de la Teatrul de Copii şi Tineret „Colibri“ care au venit la întâlnirea din cea de-a cincea zi dedicată sărbătorilor municipiului cu micuţii dornici de distracţie. Le-au fost alături Mofturică iepuraşul, „ce în suflet e arici“, Aluniţa, „frumoasa veveriţă, care sare de la glume la alune“, ursul Martin, „cel care cu zmeură şi mure zilnic se hrăneşte“, dar şi Lupul. Pentru că spectacolul se afla în pericol de a nu începe, căci păpuşile toate se supăraseră pe iepuraşul cel mofturos, micuţii spectatori le-au sărit în ajutor actorilor păpuşari. Nici veveriţa Aluniţa nu s-a dat la o parte, încercând să fie prietenoasă şi binevoitoare chiar şi cu nesuferitul personaj, care, drept pedeapsă, a fost trimis în căsuţa sa. Încă de la început s-a născut întrebarea „Să fac cunoştinţă, cum să nu, / Dar să mă împrietenesc nu ştiu cum?“, însă lucrurile au fost repede rezolvate. După ce protocoalele au fost respectate şi fiecare a făcut cunoştinţă cu fiecare, lucrurile au intrat pe un făgaş normal. Micuţii s-au prins în joc, au devenit chiar mânuitori de albinuţe şi floricele, făcând animaţie ca nişte profesionişti. Doar doi princhindei, nu foarte impresionaţi de contribuţia prietenilor mai mari, au început să lucreze conştiincioşi la bannerul cu Zilele Municipiului Craiova pus pe scenă. Istoviţi peste măsură şi supăraţi că datul jos al materialului acela roşu nu le reuşea,
s-au aşezat cuminţi la o discuţie la umbra sa. Li s-au alăturat alţi viteji. După ce Jocurile magice
s-au sfârşit, alţi protagonişti au urcat pe scena din Piaţa „Mihai Viteazul“, lucru care le-a trezit interesul şi i-a mânat spre zona publicului.

Vrăjitoarea şi a ei mătură, Zâna cea bună cu diademă şi baghetă magică şi Cenuşăreasa în rochie de bal, dar şi mai moderna femeie de afaceri şi-au etalat costumele în cadrul Carnavalului copiilor. Pregătirea pentru paradă n-a fost uşoară: „Am încercat să găsesc o rochie cât mai frumoasă pentru ţinuta de bal“, a ţinut să precizeze Cenuşăreasa. Nici Zâna cea bună nu a fost scutită de alergătura din magazine pentru găsirea unei ţinute adecvate. Cel mai uşor i-a fost însă femeii de afaceri, care nu a avut nevoie decât de o pereche de pantofi cu toc, o ţinută modernă şi cochetă şi un diplomat aşa cum cere eticheta.

O zi grea şi pentru elevii Şcolilor nr. 31, 13, 1, 32, „Tudor Arghezi“, „Obedeanu“ sau „Carol“, care au ales să se alinieze la start pentru maratonul dansului, desfăşurat pe parcursul întregii zile. Cei peste 33 de concurenţi care au intrat în competiţie s-au întrecut pe ritmuri de samba, hip-hop, latino-americane, house, dar şi pe muzică autohtonă.

 

Liceenii, buni la cântat

 

Dansul, muzica şi distracţia au făcut legea şi în liceele din oraş. Elevii de la Liceul Teoretic „Ştefan Odobleja“ şi Grupul Şcolar „Electroputere“ din Craiova au chiulit de la ore, dar motivat, ca să îşi susţină colegii care s-au înscris la probele de muzică ale concursului Oltenia Star, organizat de Direcţia Judeţeană de Tineret Dolj în parteneriat cu Primăria Craiova. Sala de festivităţi a GS „Electroputere“ a fost luată cu asalt de susţinătorii celor înscrişi la concursurile de muzică uşoară şi populară şi la cel de grafică. În afară de colegi, prieteni şi profesori, alături de concurenţi au fost şi părinţii, care pe parcursul reprezentaţiilor le făceau semne din sală. Să stea drepţi, să ţină microfonul mai aproape de gură, să cânte mai tare. Pe altul a venit să îl vadă chiar bunica. A lăsat singure păsările şi animalele şi a venit la oraş, că are nepotul spectacol. „Tu eşti mai bun, mamaie, decât toţi! Tu ai voce şi cânţi bine. Să stai calm acolo sus şi să dansezi“, a spus bătrâna. „Venii aci să îl susţin, că de, trebuie să ia şi el un premiu, că ştie să cânte de mult, de când era mic! Lăsai tot deoparte şi venii la şcoală“, a continuat ea.

 

De pe scenă, pe YouTube

 

Tonul distracţiei l-a dat Ioana Lucia Ghivercea, de nouă ani, care a dansat pe melodia „New York, New York“ şi i-a făcut pe liceeni să se ridice şi să o aplaude câteva minute. Ioana s-a calificat şi la un concurs internaţional de balet, care va avea loc anul viitor chiar la New York. Pe scenă au urcat apoi concurenţii. Emoţionaţi, aceştia şi-au salutat susţinătorii şi au cântat melodii din repertoriul autohton şi internaţioanal. De la „Să nu-mi iei niciodată dragostea“, „Te ador“ la „In assenza di te“, tinerii au încercat să arate cât sunt de talentaţi. Acolo sus, pe scenă, s-au simţit staruri. Zeci de ochi aţintiţi asupra lor şi zeci de aparate de fotografiat şi telefoane urmărindu-le fiecare mişcare, care va fi, bineînţeles, postată pe YouTube.

În finală vor ajunge numai cei mai buni, care vor fi premiaţi pe 22 noiembrie. Câştigătorii celor trei secţiuni ale festivalului, muzică, artă plastică şi poezie, vor merge într-o excursie la Păltiniş şi vor fi promovaţi în cadrul evenimentelor culturale din Craiova.

Cotidianul Gazeta de Sud va oferi un premiu special la secţiunea poezie, cea mai bună creaţie fiind publicată în paginile ziarului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU