5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrivatizări fără succes

Privatizări fără succes

În judeţele Olteniei, statul mai are în portofoliu o grămadă de firme. Cele pe profit au fost „uitate“ la privatizare, iar cele nerentabile nu sunt atractive, dar aduc datorii AVAS-ului, în calitate de acţionar.

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) trenează privatizări importante în toată Oltenia. Cea mai mare societate care a rămas în „grija“ statului – ce deţine 53,25% din acţiuni – este combinatul chimic din Râmnicu Vâlcea, Oltchim SA. Statul vrea să vândă participaţiunile în 2008, dar între timp Oltchim a acumulat datorii totale, potrivit Ministerului Economiei şi Finanţelor, de 1,636 miliarde de lei noi (adică 16.000 de miliarde de lei vechi), conform bilanţului depus pe 2007. Pe acelaşi an, pierderea netă înregistrată de Oltchim s-a ridicat la 95,8 milioane de lei (aproape 1.000 de miliarde de lei vechi). Fabrica are 4.836 de angajaţi, iar la Registrul Comerţului acţionariatul este dat publicităţii numai parţial. AVAS are 53,25% din acţiuni, mai multe persoane juridice („listă persoane juridice“) deţin 27,4%, iar persoane fizice au 19,32%, fără a fi detaliate listele respective. Surse apropiate combinatului spun că acţionar ar mai fi o companie nemţească, Petro Carbo SE Germania, care ar deţine 12,8% din capital şi ar avea ca reprezentant în firmă pe unul dintre administratori, Waldemar Preussner, un polonez cu cetăţenie germană.

Firma şefilor Oltchim vrea compania

În acelaşi timp, sub aripa protectoare a AVAS, şefii de la Oltchim s-au asociat şi au creat o firmă cu nume similar – Oltchim MBO – cu care vor să participe la privatizarea firmei-mamă Oltchim. Mai mult, Oltchim MBO, la care acţionar majoritar este directorul Oltchim, Constantin Roibu (86%), vrea să atragă salariaţii companiei mari (Oltchim SA) să subscrie la Oltchim MBO, în ideea de a participa la privatizarea combinatului. AVAS nu are nimic împotrivă. „Cunoaştem iniţiativa celor de la Oltchim. Au fost foarte multe firme privatizate cu asociaţii ale salariaţilor. Nu este nimic neobişnuit în faptul că a apărut o firmă a salariaţilor ce vrea să subscrie la privatizare“, a precizat un reprezentant al AVAS, responsabil cu comunicarea.

În Gorj mai e mult de privatizat

Complexurile Energetice (CE) Turceni şi Rovinari se află în „pole position“ pe lista privatizărilor din 2008. Statul deţine în jur de 75% din acţiuni, din fiecare Complex Energetic, iar Fondul Proprietatea este al doilea acţionar. După apariţia complexurilor, în urmă cu câţiva ani, statul s-a bâlbâit în ceea ce priveşte privatizarea: ba se vor uni sub un singur acoperiş cu producătorii de cărbune, ba se va vinde un procent mai mic din participaţiunile statului. Astfel că procesul de lansare la privatizare întârzie să apară, deşi CE figurează pe lista „de privatizat în 2008“, afişată de AVAS. Cu un profit de 78 de milioane de lei pe anul 2007, şi cu un fost prefect de Gorj pe post de administrator, Complexul Energetic Turceni caută capitaluri private pentru investiţii.
Nume sonore din viaţa politică se învârt în jurul Complexului Energetic. Potrivit Registrului Comerţului, şeful PNL Gorj şi fost demnitar la prefectură, Dan Ilie Morega, figurează ca administrator şi membru în Consiliul de Administraţie al CE Turceni. Tot în Gorj, la SC Rostramo (specializată în producţia altor tipuri de mobilier, conform CAEN), AVAS deţine 24,69%, iar Ministerul Economiei şi Finanţelor are 0,04%, SIF Banat-Crişana are 10,06%, în timp ce acţionar majoritar este Asociaţia Salariaţilor, cu 61,79%. Restul se află în posesia unor firme şi persoane fizice nespecificate în Registrul Comerţului. Pierderea totală a companiei pe 2007, de 3,2 milioane de lei, este suportată de toţi acţionarii, deci şi de statul român. Compania figurează cu datorii de 16,4 milioane de lei pe anul trecut, potrivit Ministerului Economiei şi Finanţelor.

La Mehedinţi, pierderi pentru stat

AVAS deţine majoritatea (51%) la fabrica de hârtie şi carton ondulat Celrom SA din judeţul Mehedinţi. Cum acţionarii împart atât profitul, cât şi pierderea, în cazul Celrom, statul român e perdant de seamă. Fabrica figurează cu pierderi de 10,7 milioane de lei înregistrate în 2007, deşi cifra de afaceri a ajuns la aproape 76 de milioane de lei. Compania mehedinţeană are aproape 800 de salariaţi, ceea ce pentru zona săracă în care se găseşte înseamnă mult pe plan social. AVAS spune că multe societăţi din Oltenia au fost scoase la privatizare în repetate rânduri, dar nu s-au găsit cumpărători.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII