15.6 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateBerceanu: România nu poate face anul viitor mai mult de 54 de km de autostradă

Berceanu: România nu poate face anul viitor mai mult de 54 de km de autostradă

Fostul ministru al Transporturilor, Radu Berceanu, a prezentat astăzi la Cluj componenta de infrastuctură a programului de guvernare al PD-L pe 2009-2012, afirmând că România nu are capacitatea de a construi mai mult de 54 de km de autostradă în 2009 şi mai mult de 836 de km în următorii patru ani.

„Ştim care sunt aceşti kilometri, ştim când îi vom face, cu ce bani îi vom face, cu ce eforturi de altă natură, de aceea, programul nostru şi propunerea noastră nu este un basm de Petre Ispirescu: 1.000 de km, 1.500 de km. Am să vă spun că nici nu este posibil, o cifră din asta rotundă pentru orice specialist, arată că e o gogoaşă scoasă joben. Autostrăzile se construiesc pe tronsoane(…) Programul este crescător, pentru că dacă cineva ar încerca să facă în 2009 200 de km de autostradă ca să îi iasă 800 de km în patru ani, nu ar putea, indiferent cine ar fi. Nu avem suficient balast, nu avem suficiente cariere, nu avem în ţară suficienţi constructori şi suficiente camioane, de aceea efortul trebuie să fie crescător”, a spus Berceanu, pe scena Case de Cultură a Studenţilor din Cluj-Napoca, în faţa a 1.200 de membrii şi simpatizanţi PD-L, informează NewsIn.

Berceanu a insistat pe faptul că România nu poate construi mai mult de 836 de km de autostradă în următorii patru ani. 
„Dacă am aduce 100 de firme de autostrăzi din toată Europa, tot nu am putea să facem mai mult, pentru că firmele respective nu vin cu muncitorii de acolo, muncitorii trebuie să îi găseasă aici şi până îi găsesc trece foarte multe timp, dacă nu cumva sunt prin Spania şi prin Italia. Firmele respective nu pot să facă proiectarea în România, cartografia României, relieful e la institutele noastre şi până să facă 20 de km de autostradă… e un efort uriaş… nu e aşa, o jucărie. Vine cineva, actualul ministru mai cântă la balalaică sau la ce cântă el şi mai ne spune o epopee despre ce km de autostradă are de gând să facă”, a mai spus Berceanu.

El a mai spus că alocări de genul celor 3 milioane de euro în 2007, pentru autostrada Moara Vlăsui – Piteşti, „mişcă câteva roabe de nisip”.

În ceea ce priveşte Autostrada Transilvania, Radu Berceanu a promis că Guvernul PD-L o finaliza în totalitate, în 2013.  
„La Autostrada Transilvania, din 415 km, noi vom face ca în 2012, să se circule pe 254, ultimele trei tronsoane către Braşov, de la graniţă până dincolo de Sighişoara, urmând să fie finalizate în 2013”, a afirmat liderul democrat-liberal, adăugând că a stat de vorbă, în urmă cu câteva zile, cu managerul de proiect al autostrăzii, Michael Mix, care i-a spus că anul acesta Bechtel a primit 200 de milioane de euro, dintr-un program de 560 de milioane de euro şi că avea la începutul lui 2008 4.000 de muncitori, iar după 9 luni a rămas cu 1.700.

„Mi-a spus: <<Haideţi pe şantier şi vedeţi că jumătate din utilajele pe care le-aţi văzut, că stau>>. Asta este realitatea, din acest motiv nu s-au făcut nişte lucruri, pentru că au fost oameni iresponsabili care au mers în Parlament şi au făcut promisiuni colosale şi după aceea, nu că nu s-au ţinut de cuvânt, nici nu au vrut să se ţină de cuvânt”, a spus Berceanu în discursul său.

PD-L doreşte să construiască 54 de km de autostradă în 2009, 172 de km în 2010, 256 de km în 2011 şi 354 de km în 2012, astfel încât, potrivit lui Berceanu, la finalul guvernării democra-liberalii, România va avea 1.099 de km de autostradă.  
Liderul democrat-liberal a mai spus că pentru cei 836 de km de autostradă va fi nevoie de exproprieri pe 11.130 de ha, iar costurile se ridică la  aproximativ 24 de miliarde de euro, motiv pentru care PD-L doreşte să aloce de la bugetul de stat două miliarde de euro anual, numai pentru autostrăzi.

Tot în programul PD-L, se specifică faptul că, la finalul guvernării 2009-2012, România va avea 1.392 de km de autostradă în execuţie şi 850 de km de autostradă în diferite stadii de proiectare.

Liderii PD-L au participat astăzi, la Cluj, la lansarea componentei de infrastructură a programului de guvernare al PD-L pe 2009-2012. La lucrări, care au avut loc la Casa de Cultură a Studenţilor din Cluj-Napoca, au participat sute de membri şi simpatizanţi PD-L, precum şi mai mulţi lideri de partid, printre care VAsile Blaga, Vasile Blaga, Elena Udrea sau Adriean Videanu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII