Maestrul Ştefan Iordache a fost înmormântat astăzi în cimitirul din comuna Gruiu în aplauzele câtorva sute de persoane, cu onoruri militare, iar Nelu Ploieşteanu, prietenul său de o viaţă, a cântat la mormântul său.
Slujba de înmormântare a actorului Ştefan Iordache s-a încheiat în jurul orei 14.00, iar sicriul său a fost purtat de millitari, urmat de un alai format din membri ai familiei, prieteni, colegi, admiratori şi membrii ai Gărzii de Onoare, care au purtat steagul naţional şi au intonat un marş funebru.
La sfârşitul slujbei, preotul a evocat momentele în care maestrul Ştefan Iordache venea la biserica din Gruiu să se roage şi de multe ori să cunune sau să boteze locuitori ai comunei.
Pe aleile care duceau de la biserică la mormânt au fost aşezate, de la un capăt la altul, de o parte şi de alta, flori şi coroane.
După oficierea slujbei de Veşnică Pomenire, sicriul a fost coborât în mormânt în aplauzele mulţimii, iar Garda de Onoare a tras mai multe salve şi a intonat din nou marşul funebru. Apoi, s-a auzit vocea lui Nelu Ploieşteanu care i-a cântat pentru ultima dată prietenului său.
La înmormântare au fost prezenţi mai mulţi artişti şi apropiaţi ai maestrului, printre care Radu Beligan, Mitică Popescu, George Dobre, Marius Stănescu, Marius Mihalache, Angela Similea, Nelu Ploieşteanu, Mircea Albulescu, George Ivaşcu, Dana Dogaru, Ilie Gheorghe, Tora Vasilescu, Silviu Purcărete, Ilinca Tomoroveanu, Aurelian Temişan, Monica Davidescu, Dorel Vişan şi Eugen Şerbănescu.
Ştefan Iordache a murit duminică dimineaţa, într-un spital din Viena, în urma unui stop cardio-respirator. Sicriul cu trupul neînsufleţit al lui Ştefan Iordache a ajuns luni noapte la Bucureşti, iar trupul său a fost depus marţi în foaierul Teatrului Naţional, unde toţi cei care l-au respectat şi admirat i-au adus un ultim omagiu.
Ştefan Iordache a jucat pe scena teatrului românesc 49 de ani, fiind creatorul unor mari roluri ca Titus Andronicus, Hamlet, Richard al III-lea sau Barrymore. Ştefan Iordache s-a născut la 3 februarie 1941 la Calafat şi a copilărit la Bucureşti. În 1959 a dat admitere la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică şi a fost admis, după ce, în anul precedent, nu reuşise să intre la Facultatea de Medicină şi practicase diverse meserii.
A absolvit în 1963, la clasa lui Dinu Negreanu şi şi-a dat examenul de licenţă cu rolul principal din "Ascensiunea lui Arthuro Ui poate fi oprită". Printre colegii săi de generaţie se află alţi mari actori Irina Petrescu, Valentin Uritescu, Grigore Gonţa, Itta Marcu, Dionisie Vitcu şi Alexandrina Hallic.
Actorul a fost căsătorit timp de 40 de ani cu nepoata pictorului Nicolae Tonitza, profesorul universitar doctor Mihaela Tonitza-Iordache.
Ştefan Iordache a debutat în 1963 la Studioul Casandra, cu rolul lui Arthuro Ui, în piesa "Ascensiunea lui Arthuro Ui poate fi oprită". De la debut, Ştefan Iordache a întruchipat mari personaje din dramaturgia universală şi naţională, în montări spectaculoase sub bagheta unor mari regizori români.
În Bucureşti, a jucat pe scena teatrului "C. I. Nottara" până în 1977, apoi la Teatrul Mic până în 1990. A fost angajat al Teatrului Naţional din Craiova, unde s-a remarcat şi prin rolurile din "Titus Andronicus", spectacolul montat de regizorul Silviu Purcărete, în 1992, care a marcat începutul ascensiunii internaţionale a teatrului craiovean.
Ştefan Iordache a debutat în cinematografie în 1964, în "Străinul". Au urmat rolurile din "Dimineţile unui băiat cuminte" în 1966, "Bietul Ioanide" în 1979, "Pruncul, petrolul şi ardelenii" şi "De ce bat clopotele, Mitică?" în 1981, "Glissando", în 1985, "Noiembrie, ultimul bal" în 1989, "Hotel de lux" în 1992, "Cel mai iubit dintre pământeni" în anul 1993, "Eu sunt Adam" în 1996, "Omul zilei" în 1997 şi "Faraonul" în anul 2004.
Actorul a fost distins cu numeroase premii: Karlovy Vary 1964, pentru "Străinul", ACIN 1978 pentru "Ediţie specială", ACIN 1984 pentru "Glissando", ACIN 1989 pentru "Noiembrie, ultimul bal". Ştefan Iordache a primit, în anul 2006, Premiul de Excelenţă al Festivalul Internaţional de Film Transilvania.
S-a remarcat şi prin colaborările pe care le-a avut cu solişti ai muzicii uşoare. Ştefan Iordache a înregistrat albume de muzică uşoară împreună cu Sanda Ladoşi şi Elena Cârstea, dar şi romanţe, interpretate împreună cu Gheorghe Dinică, Monica Anghel, Nelu Ploieşteanu şi Marius Mihalache. Cel mai recent album al său a fost lansat în 2007, "Magazinul de vise", despre care spune că "este dedicat femeii, iubirii".