12.8 C
Craiova
joi, 2 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateCredite mai mici, dar mai ieftine

Credite mai mici, dar mai ieftine

Noul regulament aprobat de BNR determină toate băncile să-şi schimbe strategia de acordare a creditelor. Măsura îi afectează mai ales pe clienţi, care vor împrumuta mai puţini bani la aceleaşi venituri, dar îi şi ajută să nu mai fie jecmăniţi de creşterea treptată a dobânzilor.

Aflat în dezbatere publică de mai bine de o lună şi jumătate, noul regulament al Băncii Naţionale a României (BNR), aprobat zilele trecute, determină schimbări majore în sistemul de acordare de credite din România. Noul document impus de BNR are implicaţii atât asupra instituţiilor de credit, cât şi asupra clienţilor bancari şi presupune înăsprirea creditării, concomitent cu creşterea prudenţei în acordarea împrumuturilor.
După ce noile norme intră în vigoare, persoana care vrea să ia credit are de adus mai multe hârtii la bancă şi ar putea împrumuta mai puţini bani decât până acum, pentru a nu depăşi sub nici o formă gradul de îndatorare.
În forma aprobată, regulamentul BNR obligă băncile să le ceară clienţilor care vor să contracteze un credit acte suplimentare de atestare a veniturilor, faţă de cele deja solicitate la orice împrumut (adeverinţa de venit de la firma la care solicitantul lucrează). Mai exact, clientul va fi nevoit să depună la dosarul de credit şi o fişă fiscală din care să rezulte veniturile pe anul anterior. Banca poate calcula gradul de îndatorare la o sumă cu 20% mai mare decât veniturile obţinute de împrumutat anul anterior şi care au fost declarate la Fisc.

Fără dobânzi promoţionale

Faţă de proiectul iniţial al regulamentului, BNR a introdus o măsură nouă care nu mai dă posibilitatea băncilor să majoreze dobânda după bunul plac.
Suma maximă pe care o poate achita clientul nu are cum să mai depăşească gradul de îndatorare a clientului pe toată durata acordării creditului. Adică, dacă un solicitant are o rată de maximum 70% din veniturile sale lunare, atunci pe tot parcursul creditului rata şi dobânda nu pot fi mai mari decât acest procent din veniturile lui nete. Măsura BNR atacă astfel creditele cu dobândă promoţională, care stabileau rate mai mici în primele şase luni sau un an. După expirarea perioadei de promoţie, dobânzile creşteau exagerat, de multe ori peste puterile de rambursare ale clientului. De acum înainte, banca trebuie să verifice ca dobânda pe care o percepe debitorului să nu depăşească gradul de îndatorare a acestuia.
Multe bănci practicau aceste promoţii pe câteva luni, pe motiv că în acest fel clienţii împrumutau mai mulţi bani din bancă. Dar când promoţia se încheia, debitorul se trezea că dobânda era aşa de umflată, încât nu mai putea să o achite.
De asemenea, BNR cere ca băncile care nu au norme proprii de creditare să scadă gradul de îndatorare a clienţilor de la 40% cât este în prezent, la numai 35%. Pentru cele care au propriile regulamente interne, gradul de îndatorare aplicabil clienţilor rămâne de până la 70%. În aceste condiţii, băncile trebuie să-şi schimbe strategiile de acordare a creditelor, pentru a se plia pe cerinţele BNR. Alte detalii din noile reglementări ale BNR nu au fost încă date publicităţii, ci documentul va fi publicat în Monitorul Oficial la începutul săptămânii.

Bancherii păstrează tăcerea

Dacă, la lansarea spre dezbatere publică a regulamentului BNR, majoritatea băncilor comerciale şi-au manifestat dezacordul faţă de noua strategie, acum bancherii au ales să tacă. Nici băncile craiovene şi nici centralele lor din Capitală nu doresc să dezvăluie măsurile pe care le vor adopta, deşi multe dintre aceste instituţii de creditare au început să-şi contureze noile norme interne, potrivit unor surse. Nici măcar Asociaţia Română a Băncilor (ARB) – care în urmă cu o lună şi jumătate era cel mai aprig critic al regulamentului BNR – nu doreşte să precizeze încă măsurile pe care le vor lua băncile comerciale, în domeniul acordării de credite.
„Până acum, noi nu am primit oficial de la BNR forma finală a regulamentului. Asociaţia Română a Băncilor nu face nici un comentariu până când documentul nu va fi publicat în Monitorul Oficial“, a declarat Radu Graţian Gheţea, preşedintele ARB.
Coincidenţă sau nu, două bănci din Craiova au adoptat aceeaşi strategie, declarând că nu comentează regulamentul până când nu va fi publicat în MO.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU