7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateOieritul, în pericol de dispariţie

Oieritul, în pericol de dispariţie

Oieritul tradiţional românesc va dispărea în perioada următoare, pentru că ne confruntăm cu o gravă criză de personal şi nu mai are cine să mulgă oile, a declarat preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Oi din Sibiu, Marcel Andrei. El a precizat că rasele româneşti nu se pretează la mulsul mecanic, iar cele de import nu se aclimatizează în România. „Nu avem cu cine să mulgem oile. Criza de personal e acută. Nu mai vine nimeni să lucreze la stână“, a spus Marcel Andrei.

Pe lângă criza de personal, crescătorii de oi trebuie să facă şi o serie de investiţii pentru a respecta condiţiile de igienă, obligatorii începând cu 2009. Deocamdată, în urma unei întâlniri cu ministrul agriculturii şi cu preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), care a avut loc în luna iulie, s-a stabilit ca reprezentanţii crescătorilor de oi să întocmească un ghid de punere în practică a condiţiilor impuse. Acesta trebuie apoi avizat de ANSVSA. „Normele emise de Autoritate cu privire la respectarea condiţiilor de igienă rămân valabile“, a declarat preşedintele ANSVSA, Radu Roatiş.

 

Condiţii pentru vânzarea produselor pe piaţa naţională

 

De anul viitor, ciobanii vor putea să vândă produsele tradiţionale pe piaţa naţională, nu doar pe cea locală, doar dacă stâna dispune de apă potabilă, aceasta fiind una dintre condiţiile minime impuse de ANSVSA pentru acordarea derogării, potrivit unui proiect emis de instituţie în aprilie. Concret, pentru a putea obţine derogare de la normele europene de igienă, o stână care deţine atestat pentru fabricarea produselor lactate tradiţionale trebuie să respecte o serie de condiţii: să aibă o sursă de apă potabilă, precum şi facilităţi pentru spălarea mâinilor, respectiv mijloace igienice de uscare a mâinilor; să existe ventilaţie naturală adecvată şi facilităţi pentru evacuarea corespunzătoare a aburilor şi a vaporilor; să fie asigurat iluminat natural sau artificial. „Stâna trebuie să aibă cel puţin un spaţiu de lucru de mărime suficientă pentru ca activităţile de recepţie a laptelui şi fabricare a produselor lactate care prezintă caracteristici tradiţionale să se desfăşoare în condiţii igienice adecvate. Construcţia trebuie să fie concepută şi realizată astfel încât să excludă contaminarea laptelui şi a produselor lactate. În funcţie de tipul de produse fabricate, în stână trebuie să existe un spaţiu pentru maturarea lor, precum şi unul pentru depozitarea în condiţii corespunzătoare“, se precizează în proiectul ANSVSA.

Autoritatea propune un set de astfel de condiţii pentru fiecare unitate care realizează produse tradiţionale şi care solicită derogare de la normele europene privind igiena produselor alimentare. Dacă aceste norme minime sunt respectate, produsele tradiţionale vor putea fi vândute pe piaţa naţională, nu doar pe cea locală.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU