22.3 C
Craiova
joi, 2 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateAngajaţii salivează după bonuri de masă

Angajaţii salivează după bonuri de masă

Piaţa tichetelor de masă este în continuă dezvoltare. Pentru salariaţi, bonurile reprezintă o posibilitate de extensie a salariului, iar pentru firme – o cheltuială deductibilă fiscal.

Unul din trei angajaţi din România primeşte bonuri de masă de la companiile la care lucrează sau cel puţin aşa arată statisticile efectuate la nivel naţional. Cererea de astfel de tichete este tot mai mare, deoarece avantajele sunt multiple atât pentru angajat, cât şi pentru angajator. Firmele care nu au posibilitatea majorării salariilor angajaţilor pot recurge la varianta bonurilor de masă, astfel că toată lumea va fi mulţumită. Aproape orice companie, indiferent de numărul de salariaţi, are posibilitatea legală de a acorda tichete de masă. Actul normativ care reglementează acordarea bonurilor de masă este Legea nr. 143/1998 şi prevede că numai acele societăţi comerciale care nu au datorii către stat pot acorda angajaţilor bonificaţiile despre care vorbim. În rest, nu există alte restricţii sau condiţii speciale impuse firmelor. Societatea care acordă tichete are avantajul că poate deduce fiscal bonurile, prin includerea lor pe cheltuieli. În acelaşi timp, managerii scapă de povara impozitelor şi taxelor pe care le-ar plăti dacă ar mări salariile angajaţilor, pe când cu bonurile de masă se mulţumesc şi salariatul, şi compania.

Avantaje pentru salariaţi

În prezent, valoarea unui tichet de masă este de 7,88 lei, iar ultima majorare a avut loc în martie 2008. În general, într-o lună de muncă, un angajat primeşte 21-22 de tichete, în valoare de aproximativ 170 de lei. În general, valoarea tichetului creşte odată la şase luni, dacă preţurile alimentelor o iau razna. Modificarea valorii se face prin ordin al ministrului economiei şi finanţelor. Poate fi acordat maximum un tichet pentru fiecare zi lucrată. Avantajele pentru angajatul care ia tichete de masă sunt în primul rând legate de faptul că hârtiile miraculoase sunt, de fapt, nişte bani în plus la salariu. Pe de altă parte, angajatul nu plăteşte nici un fel de impozit pentru bonurile de masă care i se cuvin. Un număr tot mai mare de magazine acceptă plata cu tichetele de masă, iar la unele supermarketuri se pot cumpăra pe bonuri şi alte produse în afara celor alimentare.
De Paşte şi de Crăciun, companiile pot acorda tichete-cadou, care ar înlocui primele de sărbători. În cazul în care valoarea totală a tichetelor-cadou este sub 150 de lei de persoană, atunci sunt neimpozabile. Mai nou, şi bugetarii au dreptul la tichete-cadou.

Procedură pentru firme

Societăţile comerciale care doresc să le ofere salariaţilor bonuri de masă sau tichete-cadou au de urmat paşi destul de simpli, singura condiţie fiind să nu existe datorii către stat.
Societatea în cauză trebuie să încheie un contract cu firma producătoare de tichete (care le tipăreşte şi le distribuie) şi să transmită o comandă lunară acesteia, iar angajaţii le primesc la începutul lunii următoare celei în care li se cuvin. Pe piaţa românească s-au detaşat trei mari producători de tichete: Cheque Dejeuner, Accor Services şi Sodexho.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII