17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBolnavi în greva foamei

Bolnavi în greva foamei

Bolnavii de tuberculoză internaţi în Spitalul „Victor Babeş“ din Craiova refuză de două zile să mănânce. Ei spun că mâncarea este sub orice critică şi au anunţat că vor continua greva foamei până când li se va asigura o alimentaţie consistentă, în conformitate cu alocaţia stabilită prin norme de Ministerul Sănătăţii.

 

80 de bolnavi din cele două secţii de TBC ale Spitalului de Boli Infecţioase „Victor Babeş“ Craiova sunt de două zile în greva foamei. Pacienţii au refuzat să mai mănânce începând de luni seară, când au primit la cină piure din fulgi de cartofi şi ceai fără pic de zahăr. Ei spun că, de o lună şi jumătate, mâncarea este foarte proastă, fără gust, iar din meniu au dispărut carnea, brânza topită, gemul şi napolitanele. „Este jale în privinţa mâncării! Nu ne dau decât ceai, supă şi mâncare de legume, fără nici un gust. Luni seară ne-au dat două linguri de piure şi un ceai rece, neîndulcit“, a susţinut A.M.

Alt pacient a spuse că de o lună şi jumătate, de când este internat, a slăbit foarte mult din cauza mâncării proaste. „La internare aveam 83 de kilograme şi am ajuns la 74“, a declarat acesta.

 

Din meniu lipseşte carnea

 

Bolnavii au refuzat şi ieri să meargă la masă. Unii dintre ei şi-au potolit foamea cu mâncarea adusă de acasă, însă majoritatea au răbdat. Infirmierele au încercat să-i convingă să ia măcar prânzul şi s-au arătat dispuse să le aducă mâncarea la pat, însă pacienţii au fost de neclintit. Ei au ameninţat că vor continua să refuze mâncarea până când se va vedea o îmbunătăţire.

Conducerea Spitalului „Victor Babeş“ recunoaşte că bolnavii au avut o mâncare mai proastă în ultimele trei zile, dar pune acest lucru pe seama licitaţiilor la alimente. „După încheierea licitaţiei la alimente, a durat ceva timp până când s-a făcut aprovizionarea, iar trei sau patru zile am avut probleme cu asigurarea unei alimentaţii corespunzătoare. Asta înseamnă că din meniu a lipsit carnea, iar mâncarea a fost mai puţin consistentă“, a declarat Luminiţa Poenaru, directoarea de îngrijiri.

Iată şi un exemplu de meniu, aşa cum a fost conceput pentru 23 iunie. La micul dejun, ceai şi pâine, la ora 10.00 – un supliment din două cuburi de brânză topită, la prânz – ciorbă de legume cu fidea, mâncare de mazăre, pâine şi un pachet de napolitane, iar la cină – piure de cartofi, ceai şi pâine. Directoarea de îngrijiri a mai spus că mâncarea nu a fost atât de proastă încât bolnavii să se revolte şi crede că este posibil ca aceştia să fi fost manipulaţi de unele cadre medicale din secţiile de TBC, aflate în conflict de mai multă vreme cu conducerea spitalului.

 

Terci de orez pentru medici

 

Protestul bolnavilor a avut, până la urmă, darul să stimuleze creativitatea angajaţilor de la blocul alimentar. Meniul a fost brusc îmbunătăţit ieri cu câte o bucată de carne la cină. Reprezentanţii spitalului spun, în schimb, că s-a făcut aprovizionarea cu alimente şi bolnavii nu vor mai avea parte de mâncare proastă.

Pacienţii nu au încredere în promisiuni şi spun că, dacă nu se va observa nici o îmbunătăţire a calităţii mâncării, vor continua să protesteze în felul lor, refuzând mâncarea. Lor li s-ar putea adăuga şi cadrele medicale, care se plâng de vreo câteva zile că primesc la masă doar terci de orez atunci când sunt de gardă.

Alocaţii de mizerie

Alocaţia de hrană pentru bolnavii de tuberculoză, aprobată de Ministerul Sănătăţii Publice, este de 13 lei pe zi, însă Spitalul „Victor Babeş“ Craiova nu alocă nici măcar jumătate din această sumă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

10 COMENTARII