15.1 C
Craiova
miercuri, 22 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateBăncile pot externaliza serviciile de economisire sau creditare doar către furnizori autorizaţi

Băncile pot externaliza serviciile de economisire sau creditare doar către furnizori autorizaţi

Instituţiile de credit pot externaliza activităţile de creditare sau de atragere de depozite doar către furnizori externi care deţin o autorizaţie echivalentă celei deţinute de bancă sau sunt abilitaţi să desfăşoare asemenea activităţi, însă răspunderea privind riscurile aparţine conducerii băncii.
Prevederile sunt cuprinse într-un proiect de regulament elaborat de Banca Naţională a României (BNR), supus dezbaterii publice, care include o serie de recomandări ale Comitetul European al Supraveghetorilor Bancari. „Externalizarea activităţilor unei instituţii de credit nu trebuie să afecteze desfăşurarea activităţii instituţiei de credit cu respectarea tuturor cerinţelor legale şi regulamentare aplicabile, exercitarea atribuţiilor structurii de conducere a instituţiei de credit şi nici supravegherea prudenţială a instituţiei de credit de către Banca Naţională a României”, se arată în proiect. Banca centrală atrage atenţia că externalizarea nu trebuie să determine nicio delegare a responsabilităţilor structurii de conducere a instituţiei de credit. Orice activitate de externalizare trebuie să facă obiectul unui contract scris, în cadrul căruia să fie avute în vedere mai multe aspecte, precum definirea cu claritate a activităţii externalizate, stabilirea cerinţelor cantitative şi calitative specifice privind desfăşurarea operaţiunilor, care să permită instituţiei de credit să evalueze dacă prestarea serviciilor este corespunzătoare, sau includerea de prevederi cu privire la protecţia informaţiilor confidenţiale, procesarea acestora şi păstrarea secretului bancar de către furnizorul extern, cel puţin în aceeaşi măsură ca instituţia de credit. Reprezentanţii băncii vor avea responsabilitatea asigurării că executarea contractului de către furnizorul extern va fi monitorizată şi evaluată permanent, astfel încât instituţia de credit să poată lua prompt orice măsuri necesare. Externalizarea activităţilor semnificative ale unei instituţii de credit este supusă notificării prealabile a BNR, operaţiunea urmând să fie efectuată cu două luni anterior datei la care se preconizează încheierea contractului. În cazul unei externalizări în lanţ, instituţiile de credit îşi pot da acordul pentru o astfel de operaţiune, doar dacă sub-contractorul îşi asumă aceleaşi obligaţii precum cele stabilite în sarcina furnizorului extern primar, inclusiv obligaţiile în relaţie cu BNR, se mai spune în documentul băncii centrale. Proiectul de regulament mai include prevederi legate de cadrul intern de administrare a activităţii instituţiilor de credit şi de procesul intern de evaluare a adecvării capitalului la riscuri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS