16.7 C
Craiova
joi, 6 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRabla demarează de 1 iunie

Rabla demarează de 1 iunie

Programul de înnoire a parcului auto, cunoscut şi sub numele de programul Rabla, va începe, în acest an, pe 1 iunie, se va desfăşura în două etape şi se va termina pe 12 decembrie, a anunţat, marţi, într-o conferinţă de presă, ministrul mediului, Korodi Attila. Prima etapă a programului se va desfăşura între 1 iunie şi 25 septembrie, iar a doua, între 1 octombrie şi 12 decembrie. În program vor intra 40.000 de maşini, prima de casare fiind aceeaşi ca şi anul trecut, de 3.000 lei. Suma alocată de Ministerul Mediului pentru acest program este 120 milioane lei.

Program pentru maşini mai vechi de 12 ani

Producătorii sau importatorii care vor să participe la program vor depune documentele între 9 şi 24 mai, pe 30 mai fiind afişaţi cei acceptaţi în program şi numărul de maşini cu care participă în program. Lista lor va fi publicată pe www.mmediu.ro, www.afm.ro, sau va putea fi aflată la numărul de telefon 021.316.3847, de luni până vineri, între orele 8 şi 16.30. Dacă un producător sau un importator validat nu a folosit, până la sfârşitul primei etape, cel puţin 80% din suma contractată, contractul de finanţare nerambursabilă încetează, iar Administraţia Fondului pentru Mediu va redistribui suma rămasă celorlalţi participanţi. De acest program pot beneficia persoanele fizice, proprietari sau moştenitori ai unui autoturism funcţional, înmatriculat în România, a cărui vechime depăşeşte 12 ani.

Paşi de urmat

Pentru a participa la program, un proprietar trebuie, în primul rând, să se înscrie la un producător sau un importator validat, de la care primeşte o notă de acceptare, valabilă 30 de zile. Cu nota de acceptare, proprietarul va preda maşina veche unui agent economic, autorizat în dezmembrarea de maşini. Acesta trebuie să dea în schimbul maşinii un certificat de distrugere. Cu acest act, cetăţeanul îşi va radia din circulaţie autovehiculul. În baza certificatelor de distrugere a autoturismului şi de radiere, proprietarul primeşte o sumă de casare, de 3.000 de lei, care va fi virată în contul de trezorerie al producătorului la care este înscris, pentru cumpărarea unei maşini noi. Proprietarul trebuie să prezinte producătorului auto copiile legalizate ale cărţii de identitate, certificatului de înmatriculare al autoturismului uzat, certificatului de distrugere al acestuia şi originalul certificatului de radiere. Este necesară şi nota de acceptare a producătorului. În cazul în care maşina a făcut obiectul unei moşteniri, dosarul trebuie să cuprindă şi o copie legalizată a certificatului de moştenitor.

40.000 de rable scoase din trafic

În 2007, Ministerul Mediului a eliminat din trafic 16.444 maşini vechi, din cele 16.500 propuse, ceea ce a dus la reducerea nivelului de monoxid de carbon din aer cu 400.000 de kilograme. În ceea ce priveşte sumele încasate, în 2008, din taxa de primă înmatriculare, Korodi a spus că nu se aşteaptă ca acestea să fie mai mari decât în 2007, existând chiar posibilitatea ca banii să fie mai puţini. Sumele provenite din această taxă vor fi folosite pentru diverse proiecte ale Ministerului Mediului, Korodi enumerând reînnoirea parcului auto, înfiinţarea de parcuri şi spaţii verzi în localităţi sau construirea de piste de biciclete. Guvernul a transmis, la finele lunii ianuarie, că analizează din punct de vedere al impactului financiar propunerea Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile din România (APIA), de a creşte de la 30.000 la 100.000 numărul maşinilor scoase din uz prin programul „Rabla“. Guvernul a transmis, iniţial, că va creşte numărul de maşini ce pot fi casate, în 2008, prin programul „Rabla“ de la 16.500 (în 2007) la 30.000, iar prima de casare era propusă pentru o majorare de la 3.000 la 4.000 lei. Ulterior, soluţia aleasă a fost mărirea numărului de maşini la 40.000 şi păstrarea primei de casare din 2007, de 3.000 de lei.

Programul „Rabla“, şi pentru tractoare

În acest an, programul „Rabla“ s-a extins şi la tractoare. Astfel, proprietarul unui tractor mai vechi de 12 ani va primi o sumă de 17000 de lei. Programul este destinat doar persoanelor fizice proprietare sau moştenitoare de tractoare uzate, în limita sumei de 21.000.000 de lei, urmând să fie scoase din uz 1.200 de unităţi. În total, programul „Rabla“ va avea alocată suma de peste 140 de milioane de lei, iar fondurile vor proveni din încasările Administraţiei Fondului de Mediu.

Din 2011 maşinile poluante nu mai au voie pe şosea

După anul 2011, va fi interzisă circulaţia maşinilor poluante ca urmare a cererii Comisiei Europene. În prezent, în România, există peste două milioane de autoturisme non-Euro, poluante, reprezentând 54% din parcul auto. Ministerul Mediului preconizează că mai mulţi români vor dori să scape de maşinile poluante şi vor dori să-şi achiziţioneze maşini noi. Suma pe care o va obţine un proprietar în urma predării autoturismului vechi, 3.000 de lei, va fi scăzută din preţul noii maşini achiziţionate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS