7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDosarul fostului ministru Mureşan, tergiversat 4 ani

Dosarul fostului ministru Mureşan, tergiversat 4 ani

Dosarul fostului ministru Ioan Avram Mureşan – trimis în judecată în decembrie 2003 pentru deturnare de fonduri acordate de autorităţile americane – se întoarce la instanţa supremă.

 

Pe 18 martie, judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie reiau judecarea procesului fostului ministru al agriculturii din guvernarea ţărănistă, după patru ani de tergiversări şi mai multe decizii ale Curţii Constituţionale referitoare la cercetarea şi judecarea foştilor demnitari.

Deturnare de fonduri americane

Mureşan a fost deferit justiţiei în decembrie 2003, alături de Ioan Truţă Enea (fost secretar general adjunct şi consilier în cadrul Ministerului Agriculturii şi Alimentaţiei – MAA) – pentru deturnare de fonduri şi complicitate la luare de mită în formă continuată, Silvia Căpitanu (fostă directoare generală a Direcţiei Integrare Europeană şi Cooperare Internaţională din MAA) – pentru deturnare de fonduri, şi Dan Jiga (fost director general al Direcţiei Generale Economice şi Relaţii Bugetare din MAA) – pentru două infracţiuni de luare de mită. Anchetatorii au stabilit că Mureşan, Truţă şi Căpitanu ar fi schimbat destinaţia fondului de contrapartidă aferent împrumutului extern care a fost acordat Guvernului României de Agenţia pentru Dezvoltare Internaţională a Statelor Unite, ca „suport financiar pentru acoperirea cheltuielilor de condiţionare şi depozitare a grâului ale unor producători agricoli, stabiliţi prin ordin al ministrului agriculturii şi alimentaţiei“. Printr-un ordin de ministru emis în decembrie 1999, Mureşan a dispus ca banii să se folosească „pentru realizarea de proiecte“, transferându-i de la Direcţia Generală de Trezorerie într-un cont al unei bănci comerciale, de unde Căpitanu şi Truţă au utilizat fondurile pentru a face o serie de plăţi către societăţi comerciale şi fundaţii şi ar fi ridicat sume în numerar. Conform procurorilor, prejudiciul cauzat atunci Ministerului Agriculturii era de aproape 30 de miliarde de lei vechi.

Ulei împrumutat din rezerva de stat

În acest proces, Mureşan mai este acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice în legătură cu implicarea sa în scoaterea de la rezervele de stat a cantităţii de cinci mii de tone de ulei brut de floarea soarelui.

Procurorii îl acuză pe Ioan Avram Mureşan că, în calitate de ministru, ar fi întocmit în mai 1999, noiembrie 1999 şi aprilie 2000 mai multe rapoarte pentru scoaterea din rezerva de stat, sub formă de împrumut, a cantităţii de 5.000 de tone de ulei, beneficiar fiind SC Sun Oil SRL Râmnicul de Jos, judeţul Constanţa. Apoi, în numele reprezentanţilor SC Sun Oil, ar fi semnat un raport prin care solicita prelungirea termenului de restituire a uleiului.

În plus, deşi pe 13 martie 2000 reprezentanţii unităţilor teritoriale ale Administraţiei Naţionale ale Rezervelor de Stat au constatat inexistenţa gajurilor constituite potrivit contractului pentru împrumutul celor 5.000 de tone de ulei, Mureşan ar fi semnat, în aprilie 2000, un nou raport prin care a solicitat prelungirea cu încă 180 de zile a termenului de restituire a uleiului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS