22.9 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSoarta Oltchim, la mâna concurenţei?

Soarta Oltchim, la mâna concurenţei?

Soarta Oltchim ar putea fi influenţată grav dacă sursele de materie primă ar ajunge în mâinile concurenţei, care poate să modifice preţurile sau să reducă producţia.

Fonduri de investiţii străine au făcut oferte Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului pentru achiziţionarea în bloc a unor societăţi sau chiar a întregului portofoliu al instituţiei. „Am primit oferte de toate tipurile, de nici nu vă imaginaţi. Fiecare, când vine, mai are şi o idee ghiduşă, care nu se potriveşte cu legislaţia românească, şi atunci le spun: «Haideţi să revenim la asta!». Spre exemplu, am primit de la fonduri de investiţii oferte de preluare în bloc a unor participaţii sau de preluare a întregului portofoliu“, a spus Teodor Atanasiu, preşedintele AVAS, fără să le nominalizeze.

Potrivit acestuia, un investitor dorea să devină acţionar minoritar la mai multe societăţi şi să le preia managementul, iar ulterior să devină acţionar majoritar. „Nu putem da curs unor astfel de oferte decât dacă executivul decide în mod strict şi precis prin hotărâre de guvern să vindem la pachet mai multe societăţi“, a spus Atanasiu.

 

Investitorii au liber la disponibilizări

 

AVAS va obliga investitorii interesaţi de preluarea societăţilor din apărare sau de firmele amplasate în marile oraşe să păstreze obiectivul de activitate şi să îşi asume programe de investiţii, pentru a evita transformarea afacerii în proiecte imobiliare. „Sunt câteva societăţi comerciale care se află în special în marile oraşe, a căror valoare pentru investiţii imobiliare tinde să fie egală sau mai mare cu afacerea în sine, iar în acele cazuri e foarte bine să nu vinzi chiar fără nici o condiţie. Vrem să ne asigurăm că acolo investitorul vrea să facă în continuare o afacere rentabilă şi nu o construcţie imobiliară“, a mai declarat Atanasiu.

Preşedintele AVAS a precizat că va propune guvernului să modifice legislaţia din domeniul privatizării în concordanţă cu normele UE, aşa încât să fie evitate alte posibile investigaţii din partea Comisiei Europene în ceea ce priveşte acordarea unor ajutoare de stat ilegale. „Cele mai multe societăţi vor fi vândute prin licitaţie cu strigare, care este cea mai transparentă metodă de privatizare şi nu conţine nici un fel de clauză. Totuşi, există companii vitale pentru economie la care vom fi obligaţi să condiţionăm privatizarea“, a explicat şeful AVAS.

El a adăugat că nici un contract de privatizare nu va mai conţine clauze referitoare la păstrarea unui anumit număr de salariaţi. „S-ar putea să îmi sară în cap multe sindicate şi mulţi politicieni, dar suntem obligaţi să respectăm normele europene“, a afirmat Atanasiu. Conform acestuia, sindicatele vor putea încheia acorduri sociale cu investitorii, dar AVAS nu va interveni în relaţia dintre patronat şi sindicat.

 

Oltchim ar putea fi privatizat până la sfârşitul anului

 

Combinatul vâlcean Oltchim va fi scos anul acesta la privatizare la un preţ care va fi influenţat de eventuala preluare a principalului furnizor de materii prime, Petrochemical Argeş, deţinut de Petrom.

Preţul de vânzare va creşte dacă Oltchim va reuşi să preia principalii furnizori de materii prime, companiile Petrochemical Argeş şi Salrom. „Una este valoarea Oltchim cu condiţionalităţi privind asigurarea materiilor prime şi alta este cu astea asigurate“, a spus Atanasiu.

Combinatul a depus anul trecut o ofertă pentru cumpărarea Petrochemical Argeş, care înglobează activităţile de petrochimie ale rafinăriei Arpechim, unul dintre cei mai importanţi furnizori de materie primă pentru combinatul chimic.

Achiziţia este incertă însă, din cauza pierderilor de 23,5 milioane de euro înregistrate anul trecut de combinatul din Râmnicu Vâlcea. „Nu ştim dacă Olt-chim va reuşi sau nu să ia Petrochemical Argeş. Preluarea acesteia era o idee generoasă, dar puţin probabil de pus în practică. I-am spus lui Roibu că o condiţie obligatorie este să fie pe profit. Exerciţiul pe 2007 se pare că se va încheia pe minus. În aceste condiţii, nu va putea sau este puţin probabil că va putea participa direct la achiziţionarea acelei părţi din Arpechim, care îi asigură materia primă“, a afirmat Atanasiu.

Pierderile financiare de anul trecut ar putea îngreuna şi intenţia Oltchim de a contracta împrumuturi bancare pentru cumpărarea Petrochemical Argeş. „Dacă Oltchim e pe minus în 2007, nu va avea resurse financiare. Depinde dacă va reuşi să le atragă, pentru că este obligat să discute cu băncile. I-am rugat pe cei de la Oltchim să îşi rezolve această problemă vitală, fiindcă, dacă din neatenţie concurenţa va pune mâna pe sursele de materie primă, ne va crea probleme majore. Prin simpla modificare a preţului sau reducerea producţiei, ca să nu le dea suficientă materie primă, se poate influenţa grav soarta Oltchim“, a afirmat Atanasiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS