10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFermierii strâng cureaua şi iuţesc pasul către Bruxelles

Fermierii strâng cureaua şi iuţesc pasul către Bruxelles

Fermierii ameninţă cu proteste de amploare, la Bucureşti şi la Bruxelles, cerând guvernului adoptarea unei politici reale pentru subvenţionarea agriculturii.

 

Sindicatele agricultorilor au avertizat recent că, din martie, vor începe protestele prin pichetarea, în aceeaşi zi, a sediilor Ministerului Agriculturii şi Reprezentanţei Comisiei Europene la Bucureşti. De asemenea, sindicaliştii vor recurge la un miting şi un marş în Capitală, unde sunt anunţaţi 30.000 de ţărani, fermieri şi producători, a precizat ieri, într-o conferinţă de presă, preşedintele Federaţiei Agrostar, Nicolae Ştefan.

Motorină mai ieftină

Sindicaliştii afirmă că, indiferent de rezultatele primite după aceste proteste, membrii Federaţiei Agrostar, împreună cu cei ai Federaţiei Europene a Sindicatelor din Agricultură, vor picheta sediul Comisiei Europene de la Bruxelles, urmând blocarea punctelor vamale, a supermarketurilor şi a principalelor căi de comunicaţie din România. O revendicare importantă se referă la reducerea cu 50 la sută a preţului la motorina pentru agricultură din cel practicat la pompă. Agricultorii din Franţa, de exemplu, beneficiază de această reducere, plătind 0,54 euro pe litrul de combustibil. Altă solicitare a agricultorilor se referă la prezentarea de către Ministerul Agriculturii a unei strategii de combatere a secetei, fără de care, spun ei, nu se mai poate face agricultură. Potrivit unei decizii a prim-ministrului Călin Popescu Tăriceanu, acest program a avut termen în noiembrie 2007 şi nu l-a văzut nimeni nici până acum.

Au vândut ieftin şi acum cumpără scump

Agricultorii au nevoie urgentă de un sprijin financiar defalcat pe sectoare de activitate, pentru a putea începe campania de primăvară, astfel încât să existe o piaţă mai bine aprovizionată şi cu preţuri mai mici. Pentru producţia protejată de legume şi fructe (sere, solarii), sindicaliştii cer 2.000 de lei la hectarul cultivat, pentru legume şi fructe de câmp – 1.450 de lei, pentru pomicultură şi floricultură – 1.230 de lei, pentru viţa-de-vie – 1.050 de lei, pentru sectorul vegetal şi cultura mare – 750 de lei, pentru sectorul zootehnic, respectiv bovine – 0,5 lei pe litrul de lapte, iar pentru ovine şi caprine – 0,4 lei pe litrul de lapte.

Nicolae Ştefan a spus că a solicitat Ministerului Agriculturii să-i informeze cu privire la rezerva de stat la grâu, pentru că există informaţii potrivit cărora în luna aprilie acest stoc ar putea fi epuizat. „Vrem să ştim care este stocul de grâu, pentru că în noiembrie, în plină criză, guvernul a exportat din rezerva de stat 220.000 de tone de grâu, iar acum importă grâu cu 270 de euro pe tonă şi ne mai întrebăm de ce creşte preţul la pâine, preconizat, pentru primul semestru al acestui an, să se majoreze cu 35 la sută“, a afirmat Ştefan Nicolae.

Pâinea, mai scumpă cu 35%

Altă nemulţumire a agricultorilor se referă la eliminarea şi redefinirea din reglementările emise de Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a definiţiei de „piaţă locală“. „Potrivit ANSVSA, fermierii români nu pot să-şi vândă producţia decât în zona de unde provin, ceea ce este o aberaţie, pentru că în UE nu există această constrângere“, a precizat liderul sindical.

Sindicaliştii spun că preţurile la toate produsele urmează să crească, în primul semestru al acestui an, în medie cu 20-25 la sută, astfel că la pâine va fi înregistrată o majorare cu 35 de procente, la legume şi fructe – 25-30 la sută, la carnea de porc – 10-15 la sută (pentru că 80 la sută din produsele de pe piaţă provin din import), la lapte – 10-15 la sută. „Principalele cauze sunt reprezentate de deprecierea leului faţă de euro, creşterea excesivă a preţurilor la combustibil şi gaze şi la furaje. Trebuie echilibrată producţia internă cu importurile pentru a evita creşterea preţurilor, dar la noi 80 la sută din produse, în medie, provin din import“, a explicat preşedintele Agrostar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS