18.3 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024

Ucigaşi nepedepsiţi

Instanţa de judecată suspendă pedeapsa cu închisoarea a vinovaţilor de uciderea sau rănirea cuiva prin accident de circulaţie în 80 – 90% din cazuri.

Exemplu ipotetic. Traversez strada pe zebră, regulamentar, sau circul cu maşina pe un drum cu prioritate, cu 40 la oră. Vine un autoturism de pe o stradă laterală, nu îmi acordă prioritate, mă izbeşte, iar, în urma accidentului, sunt ucis sau rănit grav. Celui vinovat i se întocmeşte dosar penal pentru ucidere sau vătămare corporală din culpă. Ce hotărăşte instanţa în cazul inculpatului? Că ar trebui să intre în închisoare. Apoi îi suspendă pedeapsa. Se întâmplă aşa în opt – nouă cazuri din zece.

Judecătoria Craiova a primit zece dosare penale pentru ucidere din culpă de la începutul anului 2007 până în prezent. În acest interval au fost soluţionate 18 dosare, diferenţa provenind din faptul că s-a dat verdictul în alte dosare, aflate pe rol de anul trecut. Judecătorii au hotărât în 16 cazuri închisoare cu suspendare pentru inculpaţi. Numai în două cazuri inculpaţii execută anii de închisoare pentru ucidere din culpă. În ceea ce priveşte vătămarea corporală din culpă, Judecătoria Craiova a soluţionat 11 dosare. Dintre acestea, a suspendat pedeapsa cu închisoarea pentru zece vinovaţi, altul primind doar amendă penală.

 

Închisoare de la 1 la 5 ani

 

Poliţia doljeană a constatat 26 de fapte de ucidere din culpă şi 59 de infracţiuni de vătămare corporală din culpă săvârşite de şoferi, toate acestea fiind comise în primele nouă luni ale anului în curs. O parte dintre dosare se află în lucru la poliţie, iar altele au fost înaintate Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova, conform subcomisarului Maria Vasile, purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului Judeţean de Poliţie Dolj. Procurorul poate dispune începerea sau neînceperea urmării penale. Dacă se începe urmărirea penală, tot procurorul este cel care poate dispune trimiterea în judecată.

Conform Codului Penal, uciderea din culpă a unei persoane se pedepseşte cu închisoare de la unu la cinci ani. Când uciderea din culpă a unei persoane este săvârşită de un şofer în stare de ebrietate sau care are o concentraţie de alcool în sânge peste limita legală, pedeapsa este închisoarea de la cinci la 15 ani.

Pedeapsa pentru comiterea infracţiunii de ucidere din culpă poate scădea sub un an, după aplicarea articolelor 74, 76, 81 şi 82 din Codul Penal, care reglementează împrejurări care pot constitui circumstanţe atenuante şi suspendarea condiţionată a executării pedepsei.

„Culpa presupune circumstanţe atenuante. Judecătorul este liber în stabilirea sentinţei“, a declarat Andreea Tiţoiu, purtătoarea de cuvânt a Judecătoriei Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII