12.8 C
Craiova
joi, 2 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateSpitalul de Urgenţă nu ia în serios programul Ministerului Sănătăţii

Spitalul de Urgenţă nu ia în serios programul Ministerului Sănătăţii

Programul Naţional de Evaluare a Stării de Sănătate a Populaţiei este o povară pentru Spitalul de Urgenţă Craiova. Convinsă că nu aduce nici un fel de beneficii, conducerea unităţii sanitare nu se interesează de contracte cu medicii de familie sau de aprovizionarea cu reactivi, în timp ce pacienţii au optat deja pentru alte laboratoare unde să-şi facă analizele medicale.

Spitalul de Urgenţă Craiova a intrat de la 1 octombrie – cu întârziere de trei luni – în Programul de Evaluare a Stării de Sănătate a Populaţiei iniţiat de Ministerul Sănătăţii. Aceasta înseamnă că va putea să încheie contracte cu medicii de familie pentru ca doljenii să-şi poată face aici analizele medicale.

Conducerea spitalului nu s-a preocupat însă prea mult de acest aspect, până acum fiind încheiat un singur contract, cu un medic de familie din comuna Sadova. O explicaţie ar fi faptul că medicii de familie ar fi mai interesaţi de contracte cu laboratoare private, care le oferă tot felul de bonus-uri.

 

Argumente contra

 

Directorul medical, dr. Bogdan Fănuţă, are multe argumente contra implicării Spitalului de Urgenţă în program. Unul dintre ele ar fi faptul că spitalul lucrează cu aparate care permit efectuarea unui număr mare de analize medicale, iar pentru Programul de Evaluare numărul analizelor necesare este foarte mic. „Folosim acelaşi kit indiferent de numărul analizelor. Dacă avem puţine analize de făcut, atunci costurile noastre sunt mari“, a spus dr. Bogdan Fănuţă.

Directorul medical susţine că, din acest motiv, cheltuielile cu efectuarea analizelor medicale sunt acoperite doar în proporţie de 80%.

 

Nu sunt reactivi

 

Un motiv pentru care pacienţii cu taloane de la Ministerul Sănătăţii nu prea se înghesuie să vină la Spitalul de Urgenţă este că aici nu prea se fac analizele, din lipsă de reactivi. Până săptămâna aceasta, de exemplu, laboratorul nu a avut reactivi pentru determinarea sideremiei, o analiză uzuală care permite identificarea cantităţii de fier din sânge. În condiţiile în care cazurile de anemie (carenţa de fier) sunt foarte numeroase în judeţul Dolj, cel mai mare spital din Oltenia nu avea cu ce să facă analize pentru identificarea anemiilor.

Conducerea spitalului este însă de părere că nu stă lumea în loc din cauza unei analize. Dr. Fănuţă susţine că sunt peste 70 de tipuri de anemie pentru identificarea cărora nu este suficientă analiza uzuală recomandată de Ministerul Sănătăţii Publice, deci pacienţii vor fi trimişi oricum din nou la laborator pentru investigaţii suplimentare, care nu se mai numără printre cele decontate de minister. Problema cea mai mare este, în opinia dr. Fănuţă, faptul că o mare parte dintre pacienţii care ar urma să fie suspectaţi de anemie nici măcar nu ar fi asiguraţi. „Foarte mulţi oameni nu sunt asiguraţi. Din 5.000 de pacienţi externaţi în fiecare lună de la Spitalul de Urgenţă Craiova, 100-150 nu sunt pe listele Casei de Asigurări de Sănătate. Asta înseamnă că foarte mulţi oameni va trebui să plătească analizele suplimentare“.

Lista lui Fănuţă diferă însă semnificativ de cea a CAS Dolj, potrivit căreia numărul de asiguraţi este mult mai mare. Din 700.000 de persoane, cât numără Doljul în acest moment, 685.372 sunt înscrise pe listele unui medic de familie, iar dintre acestea, 573.000 sunt asigurate.

 

De gura lumii

 

Şi argumentele, forţate ce-i drept, ale conducerii spitalului ar putea continua. Managerul Spitalului de Urgenţă, dr. Cristina Calangiu, a recunoscut chiar că au fost probleme cu procurarea de medicamente şi materiale sanitare din cauza unui angajat de la Serviciul de aprovizionare care nu a făcut comandă la timp. Managerul susţine însă că „sabotorul“ a plătit cu destituirea pentru neîndeplinirea sarcinilor de serviciu, iar lucrurile ar fi intrat pe făgaşul normal.

Şi totuşi, dacă spitalul este dezavantajat, de ce a intrat în program? Bogdan Fănuţă susţine că de gura lumii şi pentru cei 5.000 de pacienţi externaţi lunar, dintre care o parte ar putea să beneficieze de analizele făcute în spital şi pentru Programul de Evaluare a Sănătăţii. „Analizele pot fi făcute în termen de trei luni de la data naşterii. Prin urmare, pacienţii care au fost internaţi în acest interval ar putea să beneficieze de analizele făcute în spital şi pentru program“, a mai spus Fănuţă.

 

Argumente pro

 

În timp ce Spitalul de Urgenţă Craiova se laudă cu un singur contract şi cu 44 de persoane care au beneficiat de la 1 octombrie de analize medicale, altfel stă situaţia la alte laboratoare de stat. Laboratorul Spitalului Municipal „Filantropia“ din Craiova, o unitate sanitară mult mai mică, are 25 de contracte cu medici de familie din judeţ, iar numărul persoanelor care şi-au făcut analizele aici de la 1 octombrie este de 240. Mai mult, managerul spitalului susţine că pe două luni de zile unitatea sanitară are realizări de 650 de milioane de lei vechi, bani care urmează să fie decontaţi de Casa de Asigurări de Sănătate Dolj. „Avem venituri de pe urma acestei activităţi, cu atât mai mult cu cât personalul nu îl plătesc din aceşti bani“, a mai spus Mihai Coman, managerul Spitalului „Filantropia“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII