12.8 C
Craiova
joi, 2 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitate2008 vine cu un nou Cod Fiscal

2008 vine cu un nou Cod Fiscal

Anul 2008 va debuta cu noi reglementări fiscale, după ce guvernul a aprobat joi noua formă a Codului Fiscal.

Principalele modificări operate în noul Cod Fiscal prevăd lărgirea bazei de impozitare, eliminarea unor facilităţi pentru pesoanele cu venituri mai mari de cinci salarii medii brute pe economie, eliminarea măsurilor de simplificare în domeniul TVA pentru lucrările de construcţii-montaj şi prelungirea până în 2012 a aplicării sistemului de plată în vamă a TVA aferentă importurilor de bunuri din state terţe.

 

Plafonul lunar privind venitul neimpozabil din pensii va fi majorat la 1.000 de lei

 

Potrivit noilor prevederi, persoanele cu venituri ce depăşesc valoarea a cinci salarii medii brute pe economie nu vor mai fi scutite de la plata contribuţiilor de asigurări sociale. De asemenea, modificările fiscale prevăd o majorare, începând cu anul viitor, a plafonului privind venitul neimpozabil din pensii de la 900 lei în prezent la 1.000 lei. Venitul impozabil lunar din pensii va fi calculat prin deducerea din totalul încasat de un pensionar a unei sume neimpozabile lunare de 1.000 lei şi a contribuţiilor obligatorii calculate, reţinute şi suportate de acesta.

 

Banii din jocurile de noroc vor fi impozitaţi

 

Altă modificare a Codului Fiscal prevede introducerea în categoria veniturilor impozabile a persoanelor fizice a sumelor realizate sub forma câştigurilor la jocurile de noroc, de tip cazino şi maşini electronice, care nu sunt fiscalizate în prezent.

Modificările fiscale completează pentru organizaţiile non-profit categoria veniturilor neimpozabile, cu sumele care apar ca urmare a neîndeplinirii obligaţiilor ce revin beneficiarilor de contracte de donaţie sau sponsorizare. Schimbarea operată este argumentată de guvern prin faptul că reglementările actuale aplicabile organizaţiilor nonprofit nu includ în categoria veniturilor neimpozabile veniturile de această natură, obţinute în situaţii excepţionale.

Totodată, pentru organizaţiile nonprofit, organizaţiile sindicale şi patronale au fost introduse în categoria veniturilor neimpozabile sumele provenite din despăgubiri de la societăţile de asigurare, pentru pagubele la activele corporale proprii, altele decât cele care sunt utilizate în activitatea economică, precum şi a sumelor primite din impozitul pe venit datorat de persoanele fizice.

 

Veniturile din vânzarea produselor agricole spre centrele specializate nu se impozitează

 

În ceea ce priveşte hotărârea guvernului de a impune impozit de 2% pentru veniturile realizate din produsele agricole puse în vânzare spre centrele specializate la începutul anului viitor, această decizie a fost amânată până în anul 2009, pe fondul condiţiilor meteorologice nefavorabile care au afectat agricultura. „Având în vedere problemele provocate de fenomenele meteorologice extreme produse în acest an şi de efectul lor asupra agriculturii, guvernul a decis astăzi (joi – n.r.) amânarea până în 2009 a aplicării impozitului de 2% pentru veniturile obţinute din produsele agricole vândute la centrele specializate“, se arată în comunicatul guvernului.

Finanţele au emis în urmă cu două săptămâni un proiect de modificare a Codului Fiscal, în care propunea guvernului să majoreze cota de impunere la 3% în 2009 şi 4% în 2010.

De asemenea, se amână până în 2010 introducerea pentru toate societăţile a sistemului de plăţi anticipate efectuate trimestrial în contul impozitului pe profit anual.

 

TVA simplificată pentru lucrările de construcţii-montaj a fost eliminată

 

Privitor la taxa pe valoarea adăugată, modificările aduse prin actul normativ au în vedere transpunerea în legislaţia naţională a directivelor europene în domeniu.

S-a decis eliminarea taxării inverse sau simplificate pentru lucrările de construcţii-montaj şi livrarea de clădiri, părţi de clădiri şi terenuri, deoarece a determinat o decalare în timp nefavorabilă pentru încasarea taxei la bugetul de stat.

Firmele care realizează lucrări de construcţii-montaj au dificultăţi deosebite în ceea ce priveşte încadrarea corectă a operaţiunilor în această categorie din cauza complexităţii Grupei 45 din CAEN şi din acest motiv a crescut numărul de cereri de rambursare a TVA din partea constructorilor, care cumpărau cu TVA materialele necesare realizării lucrărilor de construcţii-montaj, dar facturau fără să colecteze TVA în regim simplificat către beneficiari care erau înregistraţi în scopuri de TVA şi obligaţi la plata TVA prin taxare inversă.

„Eliminarea taxării inverse pentru lucrări de construcţii era de aşteptat în special datorită dificultăţilor pe care această taxă le-a creat constructorilor. Eu mă aşteptam, pentru că a creat multe dificultăţi în practică“, a declarat avocatul Gabriel Biriş, managing-partner al casei de avocatură Biriş-Goran.

Potrivit estimărilor Ministerului Economiei şi Finanţelor, măsura va aduce un plus în cash-flow-ul veniturilor bugetare de 2,49 miliarde de lei în 2008, 2,75 miliarde lei în 2009, 3,04 miliarde lei în 2010, 3,34 miliarde lei în 2011.

 

Se menţine plata TVA în vamă până în 2012

 

Altă modificare la capitolul TVA prevede prelungirea până la 31 decembrie 2011 a perioadei de aplicare a sistemului de plată în vamă a TVA aferentă importurilor de bunuri din state terţe, aplicabil începând cu 15 aprilie 2007.

Conform Codului Fiscal aprobat joi de guvern, societăţile comerciale vor continua să plătească TVA în vamă pentru importurile de bunuri din statele din afara UE până la sfârşitul anului 2011, deşi iniţial executivul a decis reintroducerea măsurii de la 15 aprilie 2007 până la finele anului 2008.

„Prelungirea de trei ani arată intenţia MEF ca pe termen mediu să nu revină la eliminarea obligaţiei de plată a TVA în vamă pentru importurile din statele din afara Uniunii“, a spus Biriş.

Codul Fiscal intrat în vigoare la 1 ianuarie prevedea procedura simplificată pentru importatorii înregistraţi în scopuri de TVA, respectiv care au notificat derularea activităţilor taxabile sau scutite de plata TVA cu drept de deducere.

Aşadar, persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA nu aveau obligaţia să plătească în vamă TVA aferentă importurilor de bunuri din state din afara UE, aplicându-se metoda simplificată a plăţii prin decontul de TVA, care nu implică fluxuri monetare. Prin aplicarea măsurilor de simplificare, importatorii nu au mai plătit TVA în vamă, ci au aplicat taxarea inversă menţionând taxa în acelaşi decont ca taxa de plată şi cea deductibilă.

La sfârşitul lunii martie, guvernul a decis reintroducerea pe o perioadă determinată, de la 15 aprilie 2007 până la finele anului 2008, a sistemului de plată în vamă a TVA aferentă importurilor din statele din afara UE, în condiţiile reducerii substanţiale a încasărilor bugetare. Măsura de reintroducere a plăţii TVA în vamă a fost motivată de Finanţe prin pierderile din încasarea TVA consemnate imediat după 1 ianuarie, ca urmare a evaziunii mult mai uşor de realizat. De asemenea, executivul a hotărât să păstreze excepţia de la obligaţia de plată a TVA în vamă. Importatorii care vor obţine certificate de amânare la plată, în condiţiile stabilite printr-un ordin al ministrului economiei şi finanţelor, sunt scutiţi de obligaţia de a plăti TVA în vamă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU