7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAlba-neagra cu hrana bolnavilor

Alba-neagra cu hrana bolnavilor


Conducerea Spitalului Judeţean Craiova se joacă de-a licitaţia pe nervii firmelor şi pe banii contribuabililor. Managerul Cristina Calangiu a anulat licitaţia pentru externalizarea serviciului de hrană a bolnavilor invocând erori de procedură cauzate, de fapt, chiar de personajele din fruntea spitalului. În loc să-şi asume vina, Calangiu aruncă responsabilitatea în spinarea sindicatelor.

Pacienţii Spitalului Judeţean vor servi în continuare aceeaşi ciorbă străverzie şi mâncare bazată pe orez fiert, deoarece managerul unităţii a decis să anuleze licitaţia pentru externalizarea respectivului serviciu. Prin externalizare, spitalul ar fi scăpat de grija preparării hranei pentru bolnavi, care vor face din nou foamea din cauza incompetenţei sau a intereselor de tot felul a celor care se învârt în jurul caşcavalului de peste o sută de miliarde de lei.

 

Răzgândacii din spital

 

Problemele au început după 1 iunie 2007, când conducerea unităţii sanitare a anunţat câştigătoare firma SC Elcomex SRL din Slatina. Două săptămâni mai târziu, autoritatea contractantă, adică spitalul, a suspendat semnarea contractului din cauza uneia dintre firmele participante la licitaţie, SC Titan Edilitara SRL din Brăila, care depusese contestaţie. Societatea a cerut Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor să constate faptul că firma câştigătoare a oferit un preţ cu mult sub cel real, adică doar 24.000 de lei vechi costuri auxiliare pentru prepararea hranei unui bolnav. Două luni le-a luat oficialilor de la Bucureşti să-şi dea cu părerea despre contestaţia cu pricina, dar răspunsul a venit într-un târziu. Acuzaţia de dumping a fost respinsă, iar Consiliul a cerut continuarea procedurii de licitaţie, cu alte cuvinte, îndemna spitalul să semneze contractul cu Elcomex. Nu s-a întâmplat aşa, deoarece managerul Cristina Calangiu a descoperit nişte „erori“ care ar fi dus la cheltuirea ineficientă a fondurilor publice. Şi asta după ce fuseseră parcurse toate etapele procedurii de atribuire a contractului. În loc să fie chemaţi să semneze contractul, cei de la Elcomex s-au trezit pe 4 septembrie cu o adresă din partea spitalului în care erau anunţaţi că licitaţia a fost anulată. „Motivul concret al anulării îl reprezintă faptul că preţul de plecare din studiul de fezabilitate nu mai este de actualitate, deoarece în studiu a fost luat în calcul întreg personalul din serviciul de preparare a hranei“, se arată în adresa unităţii sanitare semnată de Cristina Calangiu.

Aceasta mai preciza că în urma discuţiilor cu sindicatul Sanitas s-a ajuns la concluzia că numărul infirmierelor este foarte mic în raport cu normativele de personal şi că s-a decis astfel transformarea posturilor de ospătăriţe în infirmiere. „Prin această transformare, Spitalul Clinic Judeţean nu mai este nevoit să angajeze alte infirmiere, păstrându-se aceleaşi cheltuieli de personal, astfel că studiul de fezabilitate va fi refăcut cu personalul rămas, modificându-se preţul de pornire a licitaţiei“, mai scrie în respectiva adresă. Cu alte cuvinte, cu câteva zile înainte de a semna contractul cu Elcomex, managerul Calangiu, la presiunea sindicatelor, după cum susţine ea, a transformat 66 de ospătăriţe în infirmiere, a lăsat Blocul Alimentar doar cu 40 de angajate, apoi a invocat faptul că în studiul de fezabilitate erau trecute 106 persoane. Asta ar fi însemnat, spunea ea, să plătească degeaba bani firmei câştigătoare pentru plata salariilor celor 66 de persoane transformate în ospătăriţe, iar Curtea de Conturi i-ar fi imputat aceşti bani.

 

Prinde vinovatul, scoate-i ochii

 

Calangiu a adus în sprijinul său două articole din Ordonanţa de Urgenţă nr. 34/2006 privind achiziţiile publice. „S-a dispus anularea procedurii de licitaţie în conformitate cu articolul 209, litera d, din OUG nr. 34/2006, întrucât este imposibilă încheierea contractului, deoarece procedura de licitaţie este afectată de erori ce au ca efect încălcarea principiului prevăzut de articolul 2, alin. 2, litera f, autoritatea contractantă aflându-se în imposibilitatea de a adopta măsuri corective (…). Ce spun articolele invocate de Calangiu? Articolul 209, litera d, prevede că „autoritatea contractantă are dreptul de a anula aplicarea procedurii pentru atribuirea contractului de achiziţie publică, dacă ia această decizie, de regulă, înainte de data transmiterii comunicării privind rezultatul aplicării procedurii de atribuire şi, oricum, înainte de data încheierii contractului“ numai dacă, pe lângă alte situaţii, „abateri grave de la prevederile legislative afectează procedura de atribuire sau este imposibilă încheierea contractului“. De asemenea, articolul 2, litera f, prevede că printre alte principii care stau la baza atribuirii contractului se regăseşte şi eficienţa utilizării fondurilor.

Actele normative cu care s-a înarmat managerul Spitalului Judeţean nu ţin însă loc de explicaţii. Eroarea invocată aparţine unităţii sanitare, iar transferul personalului s-a făcut după licitaţie. Întrebată de ce a anulat licitaţia, Calangiu a dat vina pe sindicat. „Dacă aş fi fost doar eu, problema asta nu ar fi existat, pentru că o parte din sarcini puteau fi preluate de asistenţi. Sindicatul Sanitas a spus nu. A vrut să promovăm infirmiere, dar solicitarea a venit prea târziu. Acum ce aţi vrea, să mă îndrept împotriva sindicatului meu? Puteam să nu ţin cont de părerea lui, dar atunci era grevă. Firmele pot participa din nou la licitaţie“, a declarat Calangiu, care a precizat că nu este vina nimănui pentru necunoaşterea necesităţilor de personal şi, implicit, pentru redactarea greşită a studiului de fezabilitate.

 

Cotojman: „Conducerea ştia problema“

 

Liderul Sanitas din Spitalul Judeţean, Ion Cotojman, o contrazice pe Calangiu şi spune că aceasta ştia de mult că vor fi probleme cu personalul după externalizare. „Conducerea ştia încă din septembrie 2006 că este deficit de personal şi ar fi trebuit să ia măsuri din timp. În iulie 2007, când s-a pus problema externalizării serviciului de curăţenie, şi-au dat seama cât de serioasă era situaţia. După ce că aveam prea puţini angajaţi, firma de îngrijire urma să preia peste 200 de îngrijitoare ale spitalului, angajate care făceau şi muncă de infirmiere. Iar spitalul risca să nu îşi mai poată asigura îngrijirea bolnavilor din cauză că avea prea puţine infirmiere şi rămânea şi fără aceste ajutoare“, a declarat Cotojman. Acesta a adăugat că transferarea muncitoarelor din Blocul Alimentar a fost o oportunitate care însă a complicat licitaţia pentru externalizarea serviciului alimentar. „Acum a apărut oportunitatea aceasta cu muncitoarele de la Blocul Alimentar. S-a făcut licitaţia, a fost şi o contestaţie care s-a rezolvat foarte târziu. În acest timp, noi am propus conducerii ca, din cele 106 muncitoare pe care ar fi trebuit să le preia firma, să oprească în spital 66 şi să le facă infirmiere. Conducerea a fost de acord, iar de la 1 septembrie muncitoarele au fost trecute pe posturi de infirmiere“, a mai spus liderul Sanitas.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII