7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAtenţie la muşcătura Delphinului!

Atenţie la muşcătura Delphinului!

http:http://www.youtube.com/watch?v=ZFwzCiNQ8XM

Jocul piramidal „Delphin“ a revenit în forţă în Dolj. O „ţintă“ ratată a delfinilor a reuşit să înregistreze şedinţa la care a participat, filmul putând fi vizionat în ediţia on line a GdS.

Promisiuni de îmbogăţire, clauze secrete, muzică „mobilizatoare“, ţinută obligatorie şi mister. Acestea sunt mijloacele prin care organizatorii jocului piramidal Delphin International încearcă să câştige adepţi. Povestea celor atraşi în acest joc este de-a dreptul uimitoare, începând cu modul de racolare, transportul dintr-o localitate în alta fără să li se spună destinaţia şi maniera în care sunt „convinşi“ să scoată banii din buzunar. Din păcate, mulţi dintre cei care sunt „atinşi“ de delfini ajung să-şi vândă casele sau să facă împrumuturi în bănci numai pentru a intra în joc. Mulţi cad în această capcană, mai ales că este greu să te împotriveşti unei asemenea oferte, când ea îţi este adusă la cunoştinţă în spaţii în care toţi participanţii aplaudă şi strigă frenetic: „Vom fi bogaţi! (…) Totul depinde numai de noi!“, „Aplaudăm succesul nostru!“.

Plecat la Bucureşti, ajuns la Ploieşti

Craioveanul spune că a fost minţit de o persoană pe care o ştia şi care l-a racolat. „Nu am pierdut decât banii de drum şi banii pe care i-am dat pe medalia asta, care, de fapt, reprezintă taxa de înscriere. Sunt supărat întrucât am şi întrebat la început dacă e vorba de delfini. Mi-a spus că nu e vorba de un joc piramidal, aici e ceva serios. Ar trebui să afle oamenii cu ce se ocupă delfinii, ca să nu piardă banii“, a povestit craioveanul care a ţinut să-şi păstreze anonimatul. Altă păcăleală a fost destinaţia. Cu toate că iniţial li s-a spus că trebuie să ajungă în Bucureşti, au fost duşi la Ploieşti, la Casa Sindicatelor, unde a avut loc întâlnirea.
Alt aspect care l-a marcat pe craiovean este atmosfera din Sala Sindicatelor, unde cei prezenţi păreau parcă hipnotizaţi. „Nu am văzut de când sunt aşa ţipete, urlete şi aplauze. Parcă erau toţi drogaţi sau hipnotizaţi. Nu cred în hipnoze sau alte lucruri din ăstea, dar nu pot să-mi explic cum oameni care păreau serioşi se puteau manifesta în halul ăla“, a mai spus bărbatul.

Reţeta succesului

Modul de funcţionare a jocului este relativ simplu. Banii sunt adunaţi de firma Delphin International Inc., cu un sediu fictiv în Bucureşti. Aceşti bani vin de la persoane cărora, în cadrul unor aşa-zise „seminarii de marketing“ desfăşurate numai în spaţii închiriate şi cu acces limitat, li se promit câştiguri fabuloase. Persoanele momite pe diferite căi să participe la aceste întâlniri sunt convinse de organizatori că se pot îmbogăţi peste noapte dacă vor cumpăra patru volume ale unei cărţi intitulate „Calea succesului“. Preţul pentru a te umple de bani este însă pe măsură – fiecare persoană trebuie să scoată din buzunar 2.290 de euro. Apoi, pentru fiecare nou membru adus în joc, primesc 500 de euro comision. Arta racolării de naivi se găseşte, chipurile, în cele patru cărţi şi în cursurile care aveau loc periodic în diferite oraşe ale ţării. Clientul semnează o clauză de confidenţialitate, prin care se obligă să nu dezvăluie nimănui planul de îmbogăţire rapidă a organizatorilor. În caz de nerespectare a clauzelor stabilite, „cursanţii“ se angajează să plătească despăgubiri firmei în valoare de 10.000 de euro. După ce semnează contractul şi achită 2.290 de euro, participantul primeşte cele patru volume ale cărţii.

„Victimele“, oameni înstăriţi

Se pare că delfinii urmăresc să înscrie numai oameni care au potenţial financiar. Craioveanul care era cât pe ce să piardă 2.290 de euro spune că, dacă nu dispui de bani, ţi se oferă ajutor pe loc. Dacă îţi iei angajamentul de a intra în joc şi nu ai bani, ţi se „sugerează“ să faci un împrumut la bancă. Dacă mai ai un împrumut, eşti ajutat, cu relaţiile delfinilor putând obţine un credit în două ore.
De asemenea, clienţii delfinilor sunt oameni căsătoriţi, cu un loc de muncă stabil, care oferă garanţia unor venituri constante.
Cazul inspectorului-şef al ISU Drobeta Turnu-Severin, care se pare că este implicat în acest joc piramidal, susţine afirmaţiile craioveanului care a participat la şedinţa delfinilor.
Departamentul Naţional Anticorupţie s-a autosesizat cu privire la mai multe capete de acuzare şi dosare în care ar fi incriminat inspectorul-şef al ISU Drobeta, Ion Pleşu. Dosarul în care este cercetat Pleşu se referă, pe lângă altele, şi la jocul piramidal „Delfinul“, în care colonelul ar fi băgat alte 15 cadre cu funcţii importante, care, la rândul lor, ar fi adus alţi pompieri şi persoane cu influenţă din Mehedinţi. Se pare că nici conducerea IJJ Mehedinţi nu este străină de acest joc, după ce un jandarm a povestit că a fost dus de şefi la o întâlnire a delfinilor. 

Victimele delfinilor

Constantin Duca, de 39 de ani, din comuna ieşeană Aroneanu, s-a spânzurat din cauza datoriilor pe care le acumulase la bănci pentru a intra în jocul piramidal „Delphin“. Dana Topor, de 31 de ani, infirmieră la Spitalul de Boli Infecţioase Iaşi, şi-a pus capăt zilelor după ce acumulase mari datorii pentru a intra în jocul „Delphin“.

Organizare

Protagonistul jocului piramidal „Delphin“ este un cetăţean ceh, Jiri Dlask, rezident în Oradea. El este reprezentantul DELPHIN INTERNATIONAL, iar orădeanca Erzsi Conevalic este mâna dreaptă a acestuia, despre ea spunându-se că ocupă locul secund şi în ierarhia sistemului acestui joc piramidal. În afară de cei doi, alte cinci persoane se pare că sunt implicate direct în sistemul DELPHIN INTERNATIONAL: Camelia Zachar, Daniel -Andreas Fasller, Emil Krutek, Felix Toana, Bogdan Blidariu.  

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

39 COMENTARII