7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCiocniri violente în Turcia, pe fond de tensiuni politice

Ciocniri violente în Turcia, pe fond de tensiuni politice

Festivităţile de 1 Mai s-au încheiat cu ciocniri violente la Istanbul, între manifestanţii de stânga şi poliţie. 695 de manifestanţi, dintre care 198 femei, au fost arestaţi preventiv, a anunţat centrul operaţional al poliţiei de la Istanbul. Direcţia de sănătate din oraş a anunţat că 23 de persoane rănite de gazele lacrimogene folosite de poliţie au părăsit deja spitalul. Violenţele survin într-un context politic tensionat, la patru zile după un prim tur de scrutin prezidenţial marcat de un schimb de replici dur între guvern şi armată.
17.000 de poliţişti au fost desfăşuraţi astăzi pe străzi pentru a împiedica militanţii sindicali să ajungă la piaţa Taksim, esplanada cea mai frecventată de pe malul european al Istanbulului, unde nu sunt permise manifestaţii. Demonstranţii voiau să meargă acolo pentru a comemora moartea a 34 de camarazi ai lor, în urmă cu 30 de ani.
La 1 mai 1977, persoane neidentificate bănuite a fi membri ai unor grupări de extremă dreaptă, au deschis focul asupra mulţimii venite la Taksim să sărbătorească 1 mai, provocând o mişcare de panică în care şi-au pierdut viaţa 34 de persoane.
După ce au respins primele grupuri de manifestanţi care voiau să ajungă la Taksim cu jeturi de apă şi grenade lacrimogene, poliţia a negociat cu liderii lor, permiţând desfăşurarea unei ceremonii restrânse, cu o mie de participanţi, pe esplanadă. Manifestanţii au depus garoafe roşii pe locul unde mulţi au fost călcaţi în picioare în 1977 şi au scandat "Împreună împotriva fascismului" şi alte lozinci.
Violenţele au reizbucnit însă în alte puncte ale oraşuşlui, unde grupurile de manifestanţi au încercat să forţeze barajele poliţiei. În cartierul Harbiye, în apropierea pieţei Taksim, poliţia a deschis focul în aer în mai multe rânduri pentru a dispersa un grup de manifestanţi care aruncau pietre în membrii forţelor de ordine. Mai spre nord, în cartierul Okmeydani, unde grupuri de extremă-stânga şi kurzi sfidează frecvent poliţia, între 1.000 şi 2.000 de scutieri s-au confruntat cu un număr egal de manifestanţi timp de aproape o oră. Manifestanţii, înarmaţi cu bastoane, pietre şi cocteiluri Molotov, au fost dispersaţi în cele din urmă cu tunuri de apă şi grenade lacrimogene. Pe bulevardul Istiklal, care duce în piaţa Taksim, poliţiştii au intervenit de mai multe ori împotriva a o mie de tineri manifestanţi şi au folosit grenade lacrimogene, înainte de a bloca strada cu un blindat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU