5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRăspundem cititorilor

Răspundem cititorilor

Trimiteţi întrebările dumneavoastră pe adresa: Gazeta de Sud, strada Câmpia Izlaz, nr. 97A, Craiova sau pe e-mail [email protected]

În maximum patru luni, puteţi solicita pensionarea

Maria Oprea din Craiova ne-a trimis o scrisoare în care ne roagă să îi comunicăm anul şi luna în care poate solicita pensionarea. Doamna este născută pe 10 iunie 1949 şi lucrează din anul 1967.
GdS: Doamnă Maria Oprea, ne-am interesat pentru dumneavoastră la reprezentanţii Casei Judeţene de Pensii Dolj. Aveţi dreptul să vă pensionaţi la limită de vârstă în luna iulie 2007. Aveţi vechime în muncă suficientă, perioada minimă necesară pentru solicitarea pensionării fiind de 11 ani.                                    (A.C.D.)

Nedezvăluindu-vă identitatea, nu v-am putut răspunde

„Un grup de pensionari din Calafat, foşti angajaţi la SC Industrial Conserv SA Calafat, apelăm la dumneavoastră să ne ajutaţi pentru ca respectiva societate să ne elibereze adeverinţe cu sporurile de noapte. Vă rugăm, de asemenea, să ne ajutaţi pentru că avem pensii mici, iar aceste sporuri ne ajută la recalcularea veniturilor, fapt pentru care vă rugăm să verificaţi la Casa de Pensii Dolj dacă există din partea societăţii documente depuse“.
GdS: Din păcate, având în vedere că nu v-aţi dezvăluit identitatea, nu putem lua legătura cu reprezentanţii societăţii pe care aţi amintit-o. În plus, reprezentanţii Casei Judeţene de Pensii Dolj ne-au înapoiat sesizarea dumneavoastră, politica instituţiei nepermiţând răspuns la scrisorile anonime.                                          (A.C.D.)

Prezentaţi-vă în audienţă la CJP Dolj

Domnul Gheorghe A. Mihail din Craiova, pensionar la limită de vârstă din iunie 1993, ne-a trimis o scrisoare pe adresa redacţiei, rugându-ne să le prezentăm reprezentanţilor Casei Judeţene de Pensii (CJP) Dolj o serie de nemulţumiri. „Din anul 1994 am mai lucrat ca profesor de fizică cinci ani. Conform articolului 78, punctul opt din Legea pensionării, toţi aceia care au procedat ca mine au dreptul la o bonificaţie de 0,3% pentru fiecare lună lucrată, la punctul de pensie calculat. Aşadar, conform acestei legi, am dreptul la o majorare a punctului de pensie cu 18%“, a menţionat pensionarul.
GdS: Domnule Gheorghe Mihail, ne-am interesat pentru dumneavoastră la CJP Dolj. Problema dumneavoastră va fi luată în atenţia reprezentanţilor instituţiei. Pentru mai multe detalii şi explicaţii pe textul legii, reprezentanţii CJP ne-au sugerat să vă înscrieţi în audienţă.            (A.C.D.)

Ajutorul de încălzire se acordă doar până în luna martie

Domnul Viorel Goga, din comuna doljeană Radovan, ne-a trimis o scrisoare în care ne întreabă despre condiţiile în care o persoană poate beneficia de ajutor pentru încălzirea locuinţei. Are un venit lunar de 197 de lei, însă, din cele menţionate de dumnealui, reprezentanţii Primăriei Radovan i-au spus că nu are dreptul să primească acest ajutor pentru încălzirea locuinţei. „Menţionez că nu deţin pământ sau alte surse de venit, am plătit toate taxele necesare pentru solicitarea ajutorului de încălzire“, a spus domnul Goga.
GdS: Domnule Goga, din nefericire, de ajutor pentru încălzirea locuinţei puteaţi beneficia până în luna martie. Este mult prea târziu, banii deja s-au acordat. Dacă aveţi neclarităţi sau consideraţi că aţi fost nedreptăţit, vă puteţi adresa Direcţiei de Muncă, Solidaritate Socială şi Familie Dolj.                                                        (A.C.D.)

La mulţi ani!

Domnul Maureau Jentel, vicepreşedintele asociaţiei C.R.A.I.O.V.A, va împlini 50 de ani. Începând cu anul 1990, fostul pompier nu a încetat să-şi ajute aproapele. În momentul căderii dictaturii, a fost unul dintre primii care au răspuns nevoilor orfanilor din România şi, împreună cu mulţi alţii din comuna Lamanon din Provence, şi-a dedicat timpul liber, în scopul uşurării situaţiei tuturor acelor copii. A înfruntat riscurile călătoriei, vămile, oboseala, penele, accidentele, dificultăţile administrative, însă în ciuda tuturor acestor probleme, ajutat de prietenii săi români: Marius F., Paul B., Mugur R., Ion P. şi mulţi alţii, a reuşit să-şi ducă la bun sfârşit misiunile şi şi-a dovedit dragostea pentru ţara noastră prin căsătoria cu o tânără româncă. În 2005, el a escortat două ambulanţe şi a adus material didactic pentru comunele Cerăt şi Morunglav, iar în noiembrie 2006 a adus, cu ajutorul a doi prieteni voluntari, 20 de calculatoare destinate elevilor de la Şcoala din Cerăt.
Domnule Maureau Jentel, toţi destinatarii misiunilor dumneavoastră, toţi prietenii şi toate cunoştinţele din România vă urează, împreună cu prietenii din Franţa, „La Mulţi Ani!“ cu ocazia împlinirii vârstei de 50 de ani!

Prezentaţi adeverinţe salariale!

Doamna Ecaterina Ionescu, pensionară la limită de vârstă de peste zece ani, ne-a trimis o sesizare, rugându-ne să solicităm la reprezentanţii Casei Judeţene de Pensii (CJP) Dolj o nouă evaluare a dosarului dumneaei.
GdS: Doamnă Ionescu, operaţiunea de recalculare s-a efectuat în conformitate cu prevederile HG nr. 1.550/2004 şi OUG nr. 4/2005 şi în baza documentaţiei din dosarul de pensie existent în arhiva CJP Dolj. Dosarul dumneavoastră de CAP s-a conexat cu dosarul de stat, beneficiind astfel de cuantumul cumulat al celor două pensii. În urma recalculării dosarului de pensie a rezultat un punctaj mai mic faţă de cel aflat în plată anterior recalculării, menţinându-se în plată pensia deja existentă, fiind mai avantajoasă. „Majorările valorii punctului de pensie, la data de 1 ianuarie 2006, cu aproximativ 9,3%, de la data de 1 septembrie 2006 cu 5% şi de la data de 1 decembrie 2006 cu 16,8 % s-au aplicat asupra punctajului rezultat în urma recalculării“, a menţionat Ileana Ciutan, director executiv al CJP Dolj. În plus, dacă în termen de trei ani de la data de 1 septembrie 2005 aveţi posibilitatea să prezentaţi acte doveditoare de natură să modifice elementele avute în vedere la recalcularea dosarului – adeverinţe cu sporuri salariale – noile drepturi vă vor fi acordate retroactiv.          
(A.C.D.)

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS