17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRechinii băncilor scapă de puşcărie

Rechinii băncilor scapă de puşcărie

Inculpaţii din peste 50 de dosare penale în care sunt acuzaţi că au încălcat legea sau normele de creditare vor fi achitaţi la sfârşitul acestei luni. Acest lucru este posibil ca urmare a modificării de către parlamentari a Legii privind combaterea corupţiei şi a infracţiunilor asociate, dezincriminând faptele celor care au luat credite şi nu le-au achitat sau au încălcat normele de creditare.
Procurorul-şef DNA, Daniel Morar, a precizat într-un interviu că a fost publicat actul normativ prin care sunt dezincriminate infracţiunile de acordare de credite ilegale, fapte pedepsite până acum cu închisoare de la 5 la 15 ani. „Pentru o parte din aceste infracţiuni, generic numite acordare de credite ilegale, avem condamnări, avem condamnări definitive, avem obligarea la despăgubiri. Ce se va întâmpla de acum încolo- Următorul lucru: în toate aceste dosare, pentru toate aceste infracţiuni, inculpaţii vor fi achitaţi, pe motiv că legiuitorul a dezincriminat fapta”, susţine Morar.
Oficiali din cadrul DNA spun că, în ultimii cinci ani, au fost realizate peste 50 de dosare penale privind aceste infracţiuni. Printre cei care vor avea de câştigat de pe urma acestei decizii a Parlamentului ar putea fi judecătoarea Maria Huza, trimisă în judecată pentru fals în declaraţii şi instigare la acordare ilegală de credite sau directorii sucursalei BCR-Novaci, judecaţi pentru un prejudiciu de aproape 200 de milioane de dolari. De asemenea, omul de afaceri craiovean Dinel Staicu, acuzat de DNA că acesta a solicitat şi a obţinut de la Banca Internaţională a Religiilor cesiuni de creanţă şi contracte de credit cu evidenta încălcare a dispoziţiilor legale, precum şi că a folosit sumele de bani astfel obţinute în interesul altor societăţi pe care le controla, ar putea scăpa de dosarul în care este judecat împreună cu trei persoane din conducerea BIR, pentru un prejudiciu produs băncii amintite în sumă de 187.321.734.408 ROL la nivelul anului 2000.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS