5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateArpagic printre fosile

Arpagic printre fosile

Primaria Bucovat a intrat in conflict cu un satean care si-a amenajat o gradina de legume pe domeniul public, intr-o zona protejata de UNESCO.


In sedinta sa din 28 februarie 2005, Consiliul Local Bucovat a decis imprejmuirea zonei verzi din punctul fosilifer, pentru a i se reda aspectul de parc, si totodata repararea aleilor, plantarea de pomi ornamentali, plantarea de ronduri cu flori si instalarea unor banci pentru odihna si recreere. Asa a inceput razboiul intre Primaria Bucovat si Viorel Giulfan, a carui casa este situata chiar in vecinatatea celui mai cunoscut depozit fosilifer din judetul Dolj, declarat arie protejata prin Legea nr. 5/2000, ba chiar aflat pe lista monumentelor geologice protejate de UNESCO.


Au trecut doi ani de atunci, dar imprejmuirea si amenajarea parcului si a depozitului fosilifer nu a fost facuta nici pâna in prezent. „De fiecare data ne-am lovit de opozitia domnului Giulfan, care si-a amenajat o gradina de zarzavaturi lânga curte, chiar in zona protejata. I-am pus in vedere de mai multe ori sa desfiinteze aceasta gradina, pe care a imprejmuit-o, insa dânsul nu s-a conformat, cu toate ca acest caz se afla si in atentia comisarilor de la Garda de Mediu“, a declarat Alexandru Radu, viceprimarul comunei Bucovat.


Povestea barierei


Pentru a-l forta pe Giulfan sa-si desfiinteze gradina, administratia locala a pus o bariera care sa-i ingradeasca acestuia accesul prin parcul comunei catre intrarea din dos a curtii, dar si catre gradina de zarzavaturi amenajata chiar in aria protejata de UNESCO.


„Mergând cu familia la casa din Bucovat, am gasit aleea de acces in curte pe poarta principala blocata de o bariera montata de viceprimarul Alexandru Radu impreuna cu doi complici. Mentionez ca ulita de acces in curte este construita de peste 30 de ani, fiind pavata si bordurata pe toata suprafata, si este singura cale de acces in curtea casei pe care o am, iar autoturismul meu Dacia Papuc este blocat in curtea casei. Consider ca este un abuz, intrucât aleea respectiva este singura cale de intrare si iesire din curte“, sustine Viorel Giulfan.


Reprezentantul administratiei comunei are insa o parere contrara. „Pe cuvântul meu daca avem ceva cu omul! Dar trebuie sa inteleaga ca ocupa ilegal o suprafata de aproximativ 300 mp pe lânga cei 589 mp pe care-i are in proprietate. Si apoi, domnul Giulfan mai are o intrare in gospodarie chiar din strada principala, adica din drumul judetean Craiova – Cetate, deci nu-i afectam accesul cu masina in curte. Dimpotriva, dânsul a facut un abuz sâmbata, când a dat jos bariera pe care am pus-o noi, patrunzând din nou pe domeniul public“, sustine viceprimarul Alexandru Radu.


Fundul Marii Sarmatice pe dealul de la Bucovat


Razboiul nu s-a incheiat inca. O comisie constituita din reprezentanti ai Primariei Bucovat, ai Garzii de Mediu si politiei din localitate i-a dat pe 2 martie lui Viorel Giulfan un termen de zece zile pentru desfiintarea gradinii din aria protejata. Ramâne de vazut daca omul se va conforma sau nu. Deocamdata, arpagicul creste nestingherit la doi pasi de fosile.


„In acea arie protejata s-au gasit foarte multe fosile de scoici si alte resturi fosilifere ce atesta ca aici a fost fundul Marii Sarmatice. Tocmai de aceea situl este protejat inclusiv de UNESCO, iar primaria este obligata sa conserve aceasta zona. Nici macar la baza dealului n-ar trebui sa existe vreo constructie“, sustine Ecaterina Oprea, profesoara de istorie si geografie la Scoala Bucovat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS