17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMontarea repartitoarelor, obligatorie si nu prea

Montarea repartitoarelor, obligatorie si nu prea

Mii de craioveni ar trebui ca, pâna la sfârsitul lunii iulie, sa isi monteze repartitoare. Desi cadrul legislativ exista, sanctiunile lipsesc pentru cei care nu respecta legea.


Plata caldurii in sistem pausal va deveni doar o amintire, deoarece toti locatarii blocurilor din Banie vor fi nevoiti sa isi instaleze repartitoare. Termenul-limita acordat de guvern, prin HG nr. 933/2004, este 31 iulie 2007, adica peste aproximativ cinci luni si jumatate. Chiar daca vor trece prin aceasta iarna fara contoare de energie termica, craiovenii mai au putin timp la dispozitie pentru a face „cumparaturi“. In acest mod, spera autoritatile locale, in sfârsit, craiovenii vor plati doar ceea ce consuma, nu si pierderile din retea. Aflând de restrictia legislativa, firmele de specialitate au inceput sa se intreaca in tot felul de oferte care mai de care mai atractive. Stiind ca plata integrala nu se numara printre optiunile craiovenilor, reprezentantii acestora ofera achizitionarea in rate, la care adauga discounturi. Precizam ca in Banie sunt 13 firme autorizate pentru montarea repartitoarelor. Lista integrala poate fi gasita pe site-ul Autoritatii Nationale de Reglementare pentru Serviciile Publice de Gospodarie Comunala, www.anrsc.ro.


Legislativul a uitat de sanctiuni


Cea mai mare problema o reprezinta insa lipsa unui act normativ care sa prevada sanctiuni in cazul in care termenul de 31 iulie 2007 este depasit. „Daca nu exista o modalitate de constrângere, locatarii pot intelege ca montarea repartitoarelor este optionala. Noi asteptam ca guvernantii sa emita o lege prin care sa prevada si amenzi“, a declarat reprezentantul unei firme de specialitate din Craiova.


In ceea ce priveste costul unui astfel de aparat, acesta ajunge la 99 de lei, in care este inclus repartitorul, dar si robinetul cu cap termostat. Pentru a avea vânzari cât mai mari, firmele accepta plata in rate pe un interval de maximum 12 luni.


„Toti craiovenii care stau la bloc trebuie sa inteleaga ca montarea repartitoarelor ii scapa de costurile colosale pe care le achita la caldura“, a mentionat Marian Giubelan, seful Serviciului Coordonare Asociatii de Proprietari din primarie.


Pareri pro si contra pentru montarea obligatorie


Vestea ca vor fi obligati sa monteze repartitoare i-a luat pe nepregatite pe consumatori, acestia impartindu-se in doua tabere – pro si contra deciziei venite de la guvernare.


„Daca nu ne-am pus pâna acum inseamna cu nu avem bani. Pentru caldura primim ajutorul acela de la primarie, daca ar fi sa platim repartitoarele nu am avea de unde. Cred ca toti care nu si-au montat sunt in situatia noastra“, a precizat Florentina Mihalache, casnica. Alti consumatori erau insa incântati de decizia autoritatilor, deoarece sustineau ca nu isi montasera repartitoare deoarece nu fusesera de acord toti vecinii. Masura este asteptata cu nerabdare si de reprezentantii muncipalitatii, care spera ca locatarii de la blocuri sa isi monteze repartitoare.


Contracte individuale in stand-by


Contorizarea este pe ultima suta de metri, dar nu acelasi lucru se poate spune si despre incheierea contractelor de furnizare a energiei termice direct intre Regia Autonoma de Termoficare (RATf) si consumatori. Contractele individuale sunt cerute in mod special de locatarii care platesc la timp. Acestia nu pot uita ca anul trecut au fost debransati din cauza vecinilor restantieri. Speriati ca ar putea ramâne iar in frig, in propriile locuinte, oamenii au dat fuga la regie pentru a solicita incheierea acestor conventii. Craiovenii au aflat insa ca procesul este mai complicat, iar pentru a elimina intermediarul „afacerii“, respectiv asociatia de proprietari, este nevoie ca instalatia de distributie sa fie schimbata din verticala pe orizontala. Actiunea este costisitoare si presupune ca fiecare palier si fiecare apartament sa fie alimentate separat. Potrivit actelor normative in vigoare, modernizarea se face insa pe cheltuiala locatarilor din respectivul bloc. Avantajul este ca proprietarul, pe lânga faptul ca va sti cu precizie cât agent termic ii intra in aparatament, va elimia si orice pierdere, care pâna acum ii era imputata.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS