13.4 C
Craiova
joi, 9 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateSpatii pentru nefumatori in restaurante

Spatii pentru nefumatori in restaurante

Localurile care nu au spatii amenajate separat pentru fumatori, delimitate si ventilate corespunzator, risca sa fie inchise.


De la 1 ianuarie in Europa a inceput o ampla campanie impotriva fumatului in locurile publice. In Belgia, spre exemplu, de la inceputul acestui an se poate fuma numai in restaurantele care dispun de incinte special amenajate, in care nu se consuma si alimente. In Marea Britanie, o astfel de interdictie va intra in vigoare de la 1 iulie, ora 6.00, moment de la care se interzice fumatul in spatiile publice inchise.


O lege de acest gen exista in România de cinci ani. Din nefericire, prevederile care impun tuturor restaurantelor si barurilor sa amenajeze spatii distincte pentru fumatori si nefumatori nu se prea aplica, prea putine localuri conformându-se normelor.


Fumatul interzis in spatii inchise


Prin Legea nr. 349/2002, pentru prevenirea si combaterea efectelor consumului produselor din tutun, s-a interzis fumatul in spatiile publice inchise, adica in toate spatiile din institutiile publice centrale si locale, institutii sau unitati economice, de alimentatie publica, de turism, comerciale, de invatamânt, medico-sanitare, culturale, de educatie, sportive, toate mijloacele de transport in comun, autogari, gari si aeroporturi, de stat si private, cu exceptia spatiilor delimitate si special amenajate pentru fumat din incinta acestora. Fumatul este permis in spatii special amenajate pentru fumat, delimitate, ventilate, dotate cu scrumiere si extinctoare.


Acelasi act normativ a impus interdictia fumatului in unitatile sanitare de stat sau private, unde nici macar nu trebuie amenajate locuri de fumat.


Aceste norme insa nu se prea respecta. In toate institutiile, inclusiv in spitale, se fumeaza in birouri si cabinete „ca la turci“, de la director si pâna la ultimul angajat, cu toate ca amenda este de 100 – 500 de lei.


Sali separate pentru fumatori si nefumatori


Conform aceleiasi legi, barurile, restaurantele, discotecile si alte spatii publice cu destinatie similara trebuie sa amenajeze spatii separate pentru fumatori si nefumatori. Totodata, trebuie asigurata o ventilatie corespunzatoare spatiilor pentru fumatori, astfel incât fumul sa nu patrunda in spatiul pentru nefumatori.


Pentru a scapa de aceasta obligatie, care impune o serie de cheltuieli pentru amenajarea a doua spatii distincte, plus un sistem de ventilatie performant, patronii restaurantelor, barurilor si discotecilor au doar o singura posibilitate: sa afiseze pe usa avertismentul „In aceasta unitate, fumatul este interzis“.


Din pacate, nici aceste prevederi legale nu se prea respecta. „Legea impotriva fumatului este din 2002, astfel ca, timp de cinci ani, patronii barurilor si restaurantelor au avut destul timp la dispozitie sa se conformeze, mai ales ca, dupa ultimele modificari ale acestei legi, acum nu se mai impune ca spatiile pentru fumatori sa fie strict delimitate, ci doar sa fie ventilate corespunzator, astfel incât fumul sa nu ajunga la nefumatori. Noi am facut controale, am dat amenzi, dar totusi cazurile in care aceste dispozitii se respecta sunt putine. Este cazul restaurantelor mari, cu mai multe incaperi, unde s-au putut amenaja sali pentru fumatori si sali pentru nefumatori“, a precizat dr. Marian Voinescu, inspector sanitar sef al Inspectiei Sanitare de Stat Dolj.


„Trebuie pornita o campanie la nivel national“


In Craiova, doar putine localuri au spatii separate pentru fumatori si nefumatori. Unul dintre ele este restaurantul Mercur, amenajat la ultimul etaj al magazinului cu acelasi nume din centrul municipiului. „Inca din 2002, din momentul reamenajarii restaurantului, ne-am conformat legii si am amenajat o sala de 120 de locuri pentru nefumatori, separata de sala pentru fumatori, care este tot de 120 de locuri. Era nevoie de o sala pentru nefumatori, pentru ca avem astfel de solicitari, fie din partea tinerilor, fie din partea batrânilor, care doresc sa nu stea impreuna cu fumatorii in momentul in care vin la noi sa manânce“, a declarat Victor Popa, seful restaurantului Mercur.


In ultimul trimestru al anului trecut au fost sanctionate de inspectorii sanitari doljeni 18 societati si institutii, unde au fost descoperite incalcari ale legii antifumat. Printre acestea, cele mai multe sunt localuri de alimentatie publica, dar si unitati sanitare ori saloane de infrumusetare. „Noi facem in permanenta controale pentru depistarea unitatilor care incalca legea antifumat, insa consider ca trebuie pornita o campanie la nivel national in acest sens, mergându-se pâna la inchiderea barurilor si restaurantelor care nu se conformeaza, altfel actiunile noastre nu vor avea finalitatea dorita“, a mentionat seful Inspectiei Sanitare de Stat Dolj.


Legislatie in Europa


Conform inspectorilor sanitari doljeni, in tari precum Italia, Spania sau Irlanda, fumatul este interzis in localuri. Astfel de interdictii mai exista in Ungaria si Croatia, dar nu sunt aplicate strict. In schimb, in Germania fumatul nu a fost total interzis in spatiile publice, iar in Franta abia luna viitoare se preconizeaza adoptarea unei asemenea legi, cu aplicare din 2008.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS