7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateProtest in Vama Bechet

Protest in Vama Bechet

Vama Bechet a fost blocata ieri de zeci de tiruri, soferii protestând astfel fata de taxa impusa de Administratia Porturilor Dunarii Fluviale (APDF) Giurgiu. Conducatorii autotrenurilor au refuzat sa achite taxa portuara si au ridicat singuri bariera care le bloca drumul spre Europa. Este ultima taxa mentinuta la granita, dupa ce guvernul a cerut eliminarea tuturor barierelor din calea liberei circulatii a persoanelor si bunurilor.


„De azi, la prânz, in nici o vama a României nu se mai platesc taxe“. Anuntul a fost facut ieri de guvern, care le-a cerut prefectilor sa atace in justitie toate hotarârile autoritatilor locale care instituiau taxe la frontiera. Trebuie precizat ca in aceasta procedura taxele se considera suspendate pâna la solutionarea in justitie. Taxele percepute la frontiere sunt considerate bariere in calea liberei circulatii a persoanelor si bunurilor, prevazuta de legislatia europeana. Potrivit lui Vasile Blaga, ministrul administratiei si internelor, prin anularea acestor taxe, România respecta normele europene, care de la 1 ianuarie sunt mai presus decât legile tarii, conform Tratatului de aderare. La ora când se faceau aceste precizari, autoritatile centrale scapau din vedere un amanunt. Pe lânga taxele care se plateau la Giurgiu sau la Nadlac, la Calafat si la Bechet se mai platea ieri o taxa pentru Administratia Porturilor Dunarene Giurgiu, care permite turistilor si nu numai sa intre pe terenul sau. Ca sa intri sau sa iesi din România prin punctul de trecere a frontierei Bechet, cu masina sau autocamionul, ai nevoie de cel putin zece euro.


Un grec a dat jos cu bariera româneasca


Ieri, in jurul orei 14.00, soferii s-au revoltat si au refuzat sa mai plateasca taxa de intrare. In fata barierei, in mai putin de o ora, se formase deja o coloana de tiruri cu o lungime de un kilometru. Situatia a fost deblocata, temporar, prin interventia sefului Politiei de Frontiera Dolj, comisar-sef Ionisor Berceanu. „A trebuit sa intervenim, in prima faza, pentru a mentine ordinea in punctul de frontiera. Un sofer român a refuzat sa mai plateasca taxa catre administratie si s-a creat o situatie speciala“, a declarat Berceanu. Pentru câteva ore, soferii de tir au achitat in continuare taxa. Putin inainte de ora 17.00, protestul a reizbucnit si, din aceasta cauza, la intrarea in punctul de frontiera s-a format o coloana de autovehicule lunga de aproximativ trei kilometri. „Patronul nu mi-a dat bani pentru taxa de tranzit prin punct pentru ca s-a anuntat ca la Giurgiu s-a retras, iar acum m-au oprit aici si nu pot sa trec. Nu se mai plateste pe niciunde aceasta taxa. Doar in România platim 30 de lei ca sa iesim din tara noastra“, a spus Nicolae Cimpoieru. Unul dintre soferii greci aflati la granita a pus mâna pe bariera care impiedica accesul fara plata taxei si, cu toata opozitia reprezentantilor Administratiei Porturilor Dunarene, a dat-o la o parte in uralele colegilor de trafic. „E ilegal! Nu se platesc astfel de taxe in lume!“, a strigat soferul grec. Din acel moment, nici un camion nu a mai oprit la intrarea in punct. Rând pe rând, tirurile au tranzitat granita, angajatii administratiei portuare multumindu-se sa-si noteze pe un caiet numerele autovehiculelor.


„Nu este normal sa mai ia aceasta taxa!“


Reprezentantii Administratiei Porturilor Dunarene Fluviale au declarat ca taxele impuse au fost aprobate de Ministerul Transporturilor. „Noi suntem societate comerciala pe actiuni si functionam sub autoritatea Ministerului Transporturilor. Taxele pe care le percepem sunt utilizate pentru reparatii la infrastructura, investitii, intretinere si nu sunt ilegale. In conditiile in care nu se vor mai plati, noi va trebui sa ne reorientam activitatea“, a declarat Cristian Nemtescu, directorul general al APDF Giurgiu. Prin taxele impuse la Bechet si Calafat, administratia portuara câstiga de doua ori, deoarece in urma unui parteneriat incheiat in 1993 intre administratia portuara Giurgiu, Consiliul Judetean Dolj si societatea care asigura tranzitul peste granita cu bacul Administratia Porturilor primeste aproximativ 15 mii de dolari lunar. „Nu este normal sa mai ia aceasta taxa pentru ca ei primesc deja bani pentru acest lucru. Noi le-am cerut sa renunte“, a declarat Jane Ghita, inspector Taxe si Impozite la Primaria Bechet.


In Vama Bechet, taxa contestata de soferi era de noua euro pentru autoturisme, zece euro pentru microbuze si 12 euro pentru tiruri. In urma incidentului de ieri, s-a luat decizia ca in Consiliul de Administratie al Institutiei Portuare sa se discute oportunitatea tarifelor practicate la punctele de frontiera Bechet si Calafat.


Se asteapta reactii si la Calafat


Si la Calafat, autoritatea portuara percepe taxe de tranzit atât la intrarea in tara, cât si la iesirea din România. Autoritatile locale se asteptau aseara ca soferii de tir sa urmeze exemplul celor de la Bechet si sa refuze achitarea taxei portuare de tranzit. Directorul APDF Giurgiu s-a deplasat aseara la Bechet pentru a evalua situatia la fata locului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU