7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateGuvernul ataca taxele primarilor de la granita

Guvernul ataca taxele primarilor de la granita

Guvernul le-a trasat ieri sarcina prefectilor sa atace in contencios administrativ hotarârile consiliilor locale prin care se instituie taxe ecologice si de salubrizare si taxe de tranzit pentru autovehiculele care trec frontiera de stat a României. Intre timp, Primaria din Calafat a suspendat incasarea taxei de salubrizare, la fel procedând si primariile din Nadlac si Giurgiu.


Decizia guvernului a fost luata in cadrul unei sedinte in urma scandalurilor legate de taxele impuse si colectate de mai multe consilii locale ale unor localitati de la granita României, printre care si orasul Calafat, care ingradeau libera circulatie. Guvernul intentioneaza sa abroge Legea nr. 395/2006 pentru modificarea art. 4 din Ordonanta de urgenta nr. 86/2002 privind infiintarea Ghiseului unic in punctele de trecere a frontierei de stat a României, urmând ca juristii sa stabileasca modalitatea prin care va fi abrogata aceasta lege. Purtatorul de cuvânt al guvernului a precizat ca, potrivit prevederilor Tratatului de aderare, România s-a angajat sa elimine toate barierele in calea liberei circulatii a serviciilor, persoanelor, marfurilor si capitalurilor, fie ca este vorba despre legi, ordine ale ministrilor, hotarâri ale Consiliilor Judetene, ale Consiliilor Locale sau dispozitii ale primarilor. „Aceste masuri de liberalizare a circulatiei trebuie luate de toate autoritatile, fie ca e vorba de autoritatile locale sau de autoritatile centrale“, a subliniat purtatorul de cuvânt al guvernului, Oana Marinescu.


Concediu fortat la Calafat


Dupa ce a primit faxul de la Prefectura Dolj prin care i se cerea sa stopeze incasarea taxei de tranzit, primarul din Calafat, Petre Traistaru, s-a conformat si a executat „ordinul“ prefectului. „Am suspendat inca de aseara de la ora 19.00 (marti seara – n.r.) taxa locala de salubrizare. Am dat o dispozitie verbala catre oamenii care lucrau la ghiseu sa plece in concediu de odihna pâna la clarificarea situatiei“, a spus Traistaru. Acesta a amenintat insa ca dupa doua saptamâni va repune taxa in discutie daca guvernul nu-i da ce i-a promis, adica bani pentru repararea strazilor.


„Daca guvernul nu ne da ce ne-a promis, vom pune din nou in discutie aceasta taxa si vom da in judecata Ministerul Transporturilor pentru ca noi nu ne putem permite intretinerea acestor strazi. Juristii nostri vor analiza daca Directiva Uniunii Europene ne indreptateste sa instituim din nou taxa de salubrizare, iar daca ne va permite vom introduce proiectul pe ordinea de zi a consiliului, iar consilierii vor decide cum e mai bine“, a mai spus Traistaru.


La Giurgiu si Nadlac, taxele au fost suspendate


Potrivit NewsIn, taxa de trecere a frontierei si cea de ecologizare din Vama Giurgiu au fost suspendate si urmeaza sa fie anulate in urmatoarea sedinta a consiliului local. Anuntul a fost facut ieri, intr-o conferinta de presa, de primarul municipiului Giurgiu, Lucian Iliescu. Totusi, cei care ajung prin punctul de trecere a frontierei Giurgiu nu au scapat complet de taxe: Administratia Nationala a Drumurilor percepe un tarif de utilizare a podului peste Dunare, tarif mergând de la 6 euro, pentru un autoturism, pâna la 43 de euro, pentru un tir. O taxa similara este perceputa si de bulgari, pentru autovehiculele venind dinspre Ruse spre Giurgiu. Si la Vama Nadlac a fost suspendata taxa de ecologizare. Primarul orasului, Vasile Ciceac, a decis sa suspende temporar taxa de ecologizare perceputa la punctul de trecere a frontierei, dupa ce aproximativ trei sute de soferi de tir au blocat, in noaptea de marti spre miercuri, drumul catre vama aradeana.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS