18.3 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateDSV Dolj trândaveste pe banii patronilor

DSV Dolj trândaveste pe banii patronilor

Directia Sanitar-Veterinara Dolj si-a pus in cap firmele care produc produse de patiserie. Patronii societatilor acuza Directia ca le percepe câte 40 de euro pe luna pentru fiecare punct de lucru in schimbul unei asa-zise asistente tehnice pe care angajatii DSV uita sa o mai acorde.


Un ordin al Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor risca sa arunce in aer relatiile si asa incordate dintre firmele specializate in procesarea produselor nonanimale (produse de patiserie, legume, fructe etc. – n.r.) si putinii functionari ai DSV Dolj transformati in perceptori de circumstanta. Conform ordinului, fiecare dintre societatile din domeniu este obligata, incepând cu 1 octombrie, sa incheie un contract de asistenta cu DSV Dolj care ii scoate milioane de lei din bugetul propriu. Cu alte cuvinte, fiecare patron ar trebui sa aiba, pe lânga propriii salariati, si o persoana angajata la stat care sa-i arate cum sa faca placinte sau cozonaci dupa regulile UE, desi functionarii DSV oricum aplicau amenzi celor care nu respectau normele de siguranta alimentara. Desi au scrâsnit din dinti si au incheiat contracte cu statul, unii patroni se plâng insa acum ca dau bani degeaba, deoarece inca nu au prins picior de specialist pe la chioscurile sau magazinele unde isi vând produsele.


Bani aruncati pe fereastra


B.I. este unul dintre micii intreprinzatori care si-au deschis o astfel de unitate, unde vinde de la placinte la strudele. Din motive lesne de inteles, nu a dorit sa-si dea numele intreg. „Nu am inteles de ce trebuie sa platesc 40 de euro pe luna ca sa-mi spuna cineva cum sa-mi fac treaba. Daca ma prind ca nu respect normele de siguranta, sa vina sa ma amendeze. Pentru mine, ca mic intreprinzator, 40 de euro conteaza. In plus, dupa ce am semnat contractul cu DSV, nu a venit nici un functionar la mine. Dau bani degeaba. In situatia mea sunt foarte multi patroni“, a spus B.I. revoltat.


C.M. are un chiosc de câtiva metri patrati si cu banii obtinuti de aici isi hraneste intreaga familie. „A trebuit sa platesc taxa ca altfel imi inchideau chioscul. Din câte am vorbit cu ei, au spus ca nu au ce face si ca doar aplica ordinul de la Bucuresti. Oricât i-as intelege, tot nu pricep de ce nu vin pur si simplu in control fara sa ne ia bani, ca oricum pâna acum nu mi-au dat nici un sfat“, a spus C.M.


Control si asistenta la gramada


Directoarea adjuncta a DSV Dolj pe probleme de siguranta alimentara, Valentina Militaru, recunoaste ca au aparut probleme la incheierea contractelor, dar spune ca specialistii Directiei le fac vizite ori de câte ori pot firmelor care cer sfaturi. Directoarea nu a putut explica insa cum fac fata cei opt angajati pe care ii coordoneaza celor aproximativ 350 de firme de profil din judet. Plus ca pe lânga sfaturi acestia trebuie sa faca si controlul impus prin program. „Multe firme au ridicat probleme la incheierea contractelor, deoarece nu intelegeau de ce nu pot negocia clauzele contractuale, ci trebuia sa le accepte stabilite prin contractul standard. Altele, in special cele mari, s-au temut ca inspectorii vor divulga informatii din ciclul de productie, in timp ce unii patroni au considerat plata celor 40 de euro ca pe o taxa de protectie“, a spus Militaru. Directoarea adjuncta a dat vina pentru intârzierile din teren pe lipsa de personal si pe neclaritatile din ordinul ANSVSA.


„Ordinul nu precizeaza câte vizite trebuie sa facem. Daca am sta tot timpul la firme, atunci când am mai face control? Desi ordinul preciza ca asistenta se face cu personal de specialitate angajat pe perioada determinata, Ministerul Finantelor nu ne-a permis sa facem angajari, asa ca asistenta o acordam noi, cei opt functioanri publici. Nici nu stiu daca avem voie sa facem acest lucru, deoarece asistenta este foarte asemanatoare consultantei, iar acest lucru este interzis de lege“, a mai spus directoarea adjuncta a DSV Dolj. Pe cât de lacom este cu bugetul firmelor private, pe atât de zgârcit se dovedeste statul cu propriii angajati. Cei opt functionari din Dolj nu sunt platiti pentru munca suplimentara, fiind obligati sa faca munca voluntara.


Firmele rau-platnice, amenintate cu inchiderea


Patronii care se incapatâneaza sa nu incheie contracte sau sa nu plateasca birul de 40 de euro catre DSV vor fi inchisi. Cei care nu au parafat inca intelegeri cu Directia mai au timp sa o faca pâna pe 31 decembrie, in caz contrar aderarea la UE va fi amara: vor ramâne fara afacerile cu produse de patiserie. Constrânsi de legislatia româneasca sa umfle bugetul unei institutii a statului, patronii mai au o singura consolare: de la 1 ianuarie, tarifele vor fi platite diferentiat, in functie de productia fiecarui punct de desfacere, suma maxima neputând depasi 5.000 de euro pe luna.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU