10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSIF-urile tin cu dintii de averea BCR

SIF-urile tin cu dintii de averea BCR

Chiar daca se declara uniti in ceea ce priveste intentia de a nu vinde actiunile BCR catre Erste Bank, noul actionar majoritar al bancii, bosii Societatilor de Investitii Financiare se tem ca unul dintre SIF-uri ar putea trada, lucru care le-ar da peste cap planurile de a participa la deciziile privind managementul BCR.


Desi Erste Bank este actionarul majoritar al BCR, cele cinci SIF-uri au un cuvânt greu de spus in Adunarea Generala a Actionarilor (AGA), deoarece impreuna detin peste 30% din capitalul social al bancii. Puterea societatilor de investitii este data insa de actiunile pe care le detin laolalta, pentru ca, luate individual, acestea pot vota doar in limita celor sase procente pe care le detin fiecare. De aici si teama ca vor pierde influenta pe care o au asupra celei mai mari banci din tara. Rationamentul e simplu. In cazul in care Erste Bank ii va convinge pe salariati sa-i vânda pachetul de actiuni pe care il au la BCR, austriecii vor detine 69,8% din capitalul social al bancii. Pentru a lua singuri hotarâri in cadrul AGA, cei de la Erste au nevoie insa de un procentaj de 75%, deci le mai lipsesc aproape sase procente, exact cât detine fiecare SIF la BCR. Ceea ce inseamna ca, daca una dintre societatile de investitii financiare cedeaza unei posibile oferte venite din partea Erste, toate SIF-urile vor fi reduse la statutul de mic actionar.


Actiunile BCR, mai profitabile decât cele de la Erste


Temeri referitoare la o posibila tradare au fost exprimate recent in presa centrala de presedintele societatii care administreaza activele SIF Muntenia, Petre Pavel Szel. Desi spunea ca, in privinta BCR, SIF-urile actioneaza sub deviza toti pentru unul, unul pentru toti, acesta nu excludea ca una dintre societati sa-si vânda actiunile fara stirea celorlalte patru. Reprezentantii SIF Oltenia exclud insa o astfel de varianta si spun ca, in ceea ce-i priveste, nu vor vinde in viitorul apropiat actiunile de la BCR. „Nu exista aceasta posibilitate. Parerea mea este ca nici unul dintre SIF-uri nu va accepta sa vânda, pentru ca BCR este o investitie de portofoliu profitabila care nu trebuie vânduta. A vinde inseamna sa-ti pui in cap actionarii, chiar daca Erste ar face o oferta avantajoasa, ceea ce nu s-a intâmplat pâna acum. Si nici nu cred ca o va face pentru ca ar fi o greseala din partea ei, deoarece, la rândul lor, si SIF-urile ar putea sa le faca o oferta de cumparare salariatilor BCR“, a declarat Theodor Buzatu, membru in Consiliul de Administratie al SIF Oltenia, care a confirmat astfel pactul de neagresiune dintre SIF-uri si austrieci. Acesta a evaluat procentul de 6,1% detinut de societatea din Craiova la BCR la aproximativ 200 de milioane de euro, aceasta in conditiile in care Erste ar oferi acelasi pret pe actiune ca si celor 12.000 de salariati ai bancii. Buzatu a confirmat ca SIF Oltenia nu va accepta nici un schimb de actiuni cu austriecii, deoarece, considera el, o actiune BCR este mai profitabila decât una Erste. Ce se va intâmpla insa, daca, in ciuda solidaritatii de grup, unul dintre SIF-uri va trada? „Dumnezeu sa-i ajute, daca vând, pentru ca vor veni adunarile actionarilor si s-ar putea sa-i schimbe din functii pe membrii Consiliilor de Administratie“, si-a avertizat Buzatu colegii de conducere.


SIF-urile, in cadere libera


Actiunile societatilor de investitii s-au depreciat ieri cu 5 pâna la 8 procente. SIF Moldova a avut cea mai abrupta depreciere de peste 8% la minimul de 3 lei si 2 bani, iar SIF Oltenia a coborât cu 7%, la 3 lei si 30 bani. De altfel, pe cele doua SIF-uri au fost cele mai mari volume pe vânzare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU