18.3 C
Craiova
marți, 4 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBNR arunca in aer pretul apartamentelor vechi

BNR arunca in aer pretul apartamentelor vechi

Un nou val de cresteri ale preturilor locuintelor vechi se anunta o data cu modificarea normelor Bancii Nationale a României privind acordarea creditelor.


Potrivit analistilor, noile norme privind creditarea vor limita accesul populatiei cu venituri medii la achizitia locuintelor din proiectele imobiliare noi, drept pentru care atentia acestora va ramâne indreptata asupra imobilelor construite inainte de ’89.


„Populatia cu venituri medii va avea acces la proiectele noi care vor fi livrate pe piata in perioada urmatoare doar daca legislatia privind creditul ipotecar va fi completata si daca vor fi luate masuri suplimentare de incurajare a achizitiei de locuinte“, se specifica intr-un comunicat al unei companii imobiliare.


„Desi lucrurile par sa se aseze pe fagasul normal, totusi se observa o discrepanta intre veniturile medii pe care oamenii le au, preturile medii ale ofertelor rezidentiale si conditiile de finantare“, apreciaza analistii. Potrivit acestora, pâna in 2008 sunt asteptate pentru livrare proiecte insumând 8.000- 9.500 de locuinte destinate clasei medii.


Salariile mici blocheaza accesul la credite


In conditiile in care salariul mediu din România este de 240 de euro pe luna, in timp ce in Bucuresti persoanele din clasa medie care lucreaza in mediul privat câstiga in medie 700 de euro pe luna, preturile noilor proiecte vor fi cuprinse intre 800-1.400 euro/ mp construit, plus TVA. Narcis Gorea, managing director al companiei de evaluare si consultanta Real Estate Advisory Group (REAG), a declarat ca salariul mediu este departe de a oferi românului accesul la un credit in vederea achizitionarii unei locuinte. Potrivit acestuia, clasa de mijloc, careia i se adreseaza din ce in ce mai multe proiecte imobiliare, va beneficia in urmatorii trei-cinci ani de adevarate chilipiruri. Solutia pentru faptul ca in prezent „cu 40.000 de euro reusesti sa cumperi o garsoniera in blocuri vechi“ va fi reprezentata, conform lui Gorea, de „noile proiecte care in trei-cinci ani vor oferi spre vânzare apartamente la standarde medii, cu suprafete generoase, de trei camere la 80.000 – 90.000 de euro“. „Credem ca prin masurile luate de BNR se trateaza efectele si nu cauzele cresterii preturilor la locuinte, cauze care se regasesc mai degraba in deficitul de locuinte cu care populatia se confrunta, si in ritmul in care, in ultimii 16 ani, s-au construit cladiri noi pentru clasa medie“, apreciaza analistii.


Solutii europene la probleme românesti


Masurile propuse de acestia pentru impulsionarea achizitiei de locuinte in cladiri noi sunt completarea legislatiei creditului ipotecar cu reglementarea intabularii bunurilor viitoare si a ipotecarii bunurilor viitoare, dupa modelul tarilor europene, pe baza autorizatiei de constructie si a planurilor de arhitectura, urmând ca dupa masuratorile cadastrale sa se faca o corectie ulterioara cu privire la suprafata finala construita. Acestia propun promulgarea legii de responsabilizare a constructorilor, prin care sa se respecte termenele de predare a imobilului, preturile agreate prin contract si calitatea lucrarii, oferindu-se mai multa siguranta bancilor si cumparatorilor. Referitor la normele BNR, secretarul general al Asociatiei Române a Agentiilor Imobiliare (ARAI), Carmen Mihaita, a declarat ca „nu cred ca acestea vor fi motivele pentru care vor creste preturile“. Faptul ca salariile clasei medii se situeaza „in jurul sumei de 1.000 de euro, fara discutie creditele contractate pe perioade mari vor fi solutia viabila pentru acesti tineri“, apreciaza Mihaita, care a subliniat ca rambursarile vor fi reprezentate de sume mici „care concureaza chiriile“. Potrivit modelului european aplicat fara doar si poate pe pietele vecinelor de tranzitie unde „preturile au cunoscut o usoara scadere de 10- 15%, dupa care au crescut din nou“, normele impuse de Banca Nationala vor fi „doar unul dintre factorii“ importanti din aceasta perioada, a conchis Mihaita.


Noi conditii pentru creditare


La sfârsitul lunii octombrie BNR a inasprit conditiile pentru creditarea populatiei si totodata a inclus leasingul financiar, cea mai frecventa forma de leasing in România, in categoriile creditelor de consum si imobiliare. La evaluarea bonitatii solicitantului se va avea in vedere ca angajamentele totale de plata lunare, ale solicitantului si ale familiei acestuia, respectiv principalul, dobânda si orice alte costuri decurgând din contractul de credit, indiferent de creditor, inclusiv din creditul a carui acordare se solicita, sa reprezinte cel mult 40% din veniturile nete lunare ale solicitantului si, dupa caz, ale familiei acestuia, stabileste norma intrata in vigoare la 23 octombrie.


Conform BNR, angajamentele de plata lunare, respectiv principalul, dobânda si orice alte costuri legate de creditele imobiliare, inclusiv de imprumutul care se solicita, indiferent de creditor, nu vor depasi 35% din veniturile nete ale solicitantului si, dupa caz, ale familiei acestuia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS