21.2 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateRomânii, asteptati la alegeri europene in mai

Românii, asteptati la alegeri europene in mai

Parlamentarii au finalizat de curând proiectul de lege privind alegerile pentru Parlamentul European. Scrutinul va avea loc cel mai probabil in luna mai a anului viitor, iar la urne sunt asteptate sa vina si cele câteva milioane de români din diaspora.


Cadrul legislativ pentru organizarea alegerilor care au ca scop ocuparea celor 35 de fotolii românesti din Parlamentul European a fost realizat de o comisie comuna a celor doua Camere ale Parlamentului. Spre deosebire de alegerile organizate pâna acum in România, la alegerile pentru Parlamentul European, a caror data a fost stabilita de guvern pe 13 mai, vor avea posibilitatea practica sa participe si românii care locuiesc si muncesc in strainatate. Deputatul PNL de Dolj Mihai Voicu, presedinte al comisiei parlamentare, a declarat ca legislatia a fost imbunatatita in sensul ca permite românilor aflati in afara hotarelor tarii sa isi exprime optiunea. „Distantele intre consulate sunt de sute de kilometri si trebuie sa facilitam dreptul la vot al celor câteva milioane de români care locuiesc in strainatate. Am mandatat Ministerul Afacerilor Externe sa negocieze cu statele in care traiesc multi români pentru constituirea unor sectii de votare“, a explicat deputatul Voicu.


Românii voteaza cu cartea de alegator


Desi a recunoscut ca fotoliile de parlamentari sunt importante in primul rând pentru formatiunile politice din Parlamentul European si abia apoi pentru România, deputatul Voicu a precizat ca este o chestiune de interes national ca românii sa vina in numar mare la urne. Potrivit proiectului de lege care a fost depus deja la Camera Deputatilor, românii vor vota la alegeri pe baza cartii de alegator, document care nu a fost folosit pâna acum in cadrul unui scrutin, pentru a impiedica frauda electorala.


In ceea ce priveste modul in care Alianta D.A. PNL-PD va participa pe liste, deputatul Voicu a declarat ca PNL a primit acordul Internationalei Liberale de a participa pe liste alaturi de PD, cu toate ca democratii vor adera ulterior la Partidul Popular European. „O decizie in acest sens nu a fost inca luata de Consiliul National al Aliantei. Fiecare partid si-a consultat familia politica europeana din care face parte. Ni s-a transmis ca participarea pe liste comune este permisa, urmând ca apoi sa aderam la partidul european. Spiritul in care a fost creata aceasta Alianta ne cere sa facem eforturi sa participam pe liste comune“, a spus deputatul Voicu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS