Creditul la nevoie se cunoaste

Autori


Una dintre problemele majore ale persoanelor care viseaza la o locuinta mai mare, dar nu au gasit cumparatorul potrivit pentru cea pe care o detin este reprezentata de lipsa banilor necesari pentru avansul noii locuinte. Anticipând aceasta problema, bancile au lansat asa-numitele credite-punte.

Creditul-punte este un imprumut acordat, in general, pe termen scurt (de aproximativ 12 luni), cu scopul de a achizitiona alta locuinta. Beneficiarii lui pot fi persoanele care au deja o proprietate imobiliara (apartament sau casa) pe care intentioneaza s-o vânda pentru a-si achizitiona o noua locuinta, superioara valoric si care sa corespunda altor cerinte de spatiu si de confort.

Scopul creditului-punte este acela de a acorda finantare pentru avans pentru perioada cuprinsa intre momentul semnarii contractului de credit ipotecar si pâna la vânzarea imobilului pe care-l detin. Craiovenii au la dispozitie mai mult timp pentru a gasi cumparatorul potrivit pentru locuinta. In plus, acestia nu se pot confrunta cu situatia in care, imediat dupa vânzarea ei, cea pe care doreau sa o cumpere sa devina inaccesibila pentru ca se razgândeste vânzatorul sau creste pretul. „Creditul-punte se acorda unui client proprietar al unei locuinte, care solicita o finantare temporara in scopul achizitionarii altei locuinte. Avantajul consta tocmai in faptul ca persoanele care-l contracteaza il ramburseaza din banii obtinuti dupa vinderea primului apartament“, a declarat Doina Nemtaru, purtatorul de cuvânt al CEC Dolj.

In Craiova, trei banci dau credite-punte

Craiovenii interesati de acest tip de creditare ar trebui insa sa stie ca, o data contractat, un astfel de credit atrage dupa sine constituirea unei ipoteci de rang I asupra imobilului detinut in proprietate. In plus, locuinta va fi asigurata la o societate agreata de banca, iar polita de asigurare va fi cesionata in favoarea bancii. In ceea ce priveste valoarea creditului-punte, aceasta este de maximum 75% din valoarea apreciata a locuintei ce urmeaza sa fie vânduta.

Cu toate ca nu sunt foarte multe persoane care stiu de existenta acestui tip de imprumut, creditul-punte a fost lansat in România inca din anul 2000, de Banca Comerciala Româna – Punte BCR.

Potrivit site-ului bancii, acest tip de credit se acorda atât in euro, cât si in dolari. Credite pentru finantarea achizitionarii unei locuinte superioare valoric celei detinute deja acorda si CEC (numai in lei). Alpha Bank, la rândul sau, are un produs asemanator de creditare (Alpha Housing) care presupune insa contractarea unui credit pe o perioada initiala de 5-7 ani, cu posibilitate de prelungire.


10% din clientii agentiilor imobiliare, interesati de creditul punte

Potrivit informatiilor primite de la CEC, craiovenii stiu de existenta creditului-punte astfel ca pâna acum au existat solicitari pentru acest tip de finantare. Acest lucru este confirmat si de reprezentantii din piata imobiliara, care spun ca multe persoane cer informatii suplimentare despre creditul-punte si la agentie.

„Tinerii sunt cel mai bine informati. Cam 10% din clientii care ne-au contactat pentru achizitionarea unei locuinte mai bune erau informati despre acest tip de credite“, a declarat Niculina Otovescu, directorul unei agentii imobiliare din Craiova. Potrivit acesteia, in acest moment, in Craiova, aproximativ 80% din clientii agentiei achizitioneaza locuinte contractând un credit bancar.

Dobânzile la creditele-punte

– BCR – se acorda in RON – dobânda 14% (fixa) / 15% (variabila) / 10,5% (revizuibila), in EUR – dobânda 10% si USD – dobânda 10,75%;

– CEC – se acorda in RON, dobânda 9,75%.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de sâmbătă, 30 septembrie 2006

Actualitate

» Starurile autohtone, in productii TV
» Morandi, nominalizat la Premiile MTV Europe 2006
» Liana Stanciu nu mai are timp de film
» Tiesto, ambasadorul mondial al campaniei Dance4Life
» Caravana Best Model, in Craiova
» Diana Dumitrescu si-a dorit o petrecere in pijamale

Local

» Soptiti-i „sex“ ca sa va auda…
» Semne ca are amanta
» Trucuri pentru proaspete mamici
» Ce se poarta in toamna aceasta?
» Alegeti-va rujul potrivit
» Coltul gospodinei
» Orlando Bloom – mereu in criza de timp
» Posesorii de BMW, campioni la sex
» Barbatii – mai creduli ca femeile
» Frizurile sezonului toamna-iarna 2006-2007
» Domnii grizonati nu mai au trecere la doamne
» Alegerea jachetei – o misiune dificila
» Stiri IT&C
» O craioveanca, lansata de Andreea Balan
» Steliana Sima, o olteanca de succes
» Papusile prind viata
» Prichindeii se dau in spectacol
» Cosmarurile Amandei Peet
» Liza Minnelli va juca in „Lege si ordine“
» Kylie Minogue refuza sa poarte peruca
» Mariaj cu dubii pentru Nicole Kidman
» Russell Crowe, „prea batrân“

Sport

» Universitatea de sperante
» Continua seria neagra
» FC Caracal, en fanfare!
» Cursa decisiva in China
» Renault si Ferrari vor motoriza echipele Red Bull si Spyker
» O pista facuta dupa caracterul poporului chinez
» Massa, retrogradat zece locuri pe grila de start
» Alonso este optimist

Magazin

» Personalitatea si amenajarile interioare
» Saxifraga – „ochiul soarecelui“
» Dieta antistres
» Masa de duminica
» HOROSCOP
» Dieta pe timpul sarcinii
» Aveti grija de sanatatea lui!
» Caloriile din farfurie
» Operatia de apendicita are riscuri
» Retete utile in dureri de ficat
» „Parfum“ – despre cautarea perfectiunii
» Razbunare ca-n filme
» Roscate faimoase
» Linda Evangelista si secretele sale de frumusete

Top