17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTermoficarea, acuzata de blat cu AEM Luxten

Termoficarea, acuzata de blat cu AEM Luxten

Unul dintre participantii la licitatia pentru contorizarea Baniei contesta decizia prin care Regia Autonoma de Termoficare a oferit afacerea de 1,2 milioane de euro firmei AEM Luxten Lighting Timisoara. Motivul invocat de SC General Fluid este ca operatorul craiovean a intocmit caietul de sarcini „cu dedicatie“, incalcând normativele, pentru a elimina firmele nedorite.


Nici in 2006 Regia Autonoma de Termoficare Craiova nu a ratat ocazia de a-si atrage acuzele ofertantilor nemultumiti de licitatia pentru contorizarea orasului, dupa ce, in 2002 si 2004, a fost suspectata de blat, pe rând, cu firmele AS International SRL si AEM Luxten Lighting Timisoara. Firma banateana este, de altfel, „recidivista“ acestor licitatii, câstigând in acest an lucrari de modernizare a sistemului de termoficare – achizitionare contoare, montare, servicii postmontare – de 1,16 milioane de euro, oferta acceptata de Termoficare in detrimentul alteia cu peste 100.000 de euro mai mica, inaintata de firma General Fluid, din Bucuresti. Directorul tehnic al SC General Fluid, Catalin Dobrescu, sustine ca distribuitorul de caldura din Craiova a intocmit un caiet de sarcini doar pe placul AEM Luxten, ignorând normativele tehnice in vigoare.


„Aproape ca stiam ca vom pierde, de când am vazut caietul de sarcini. Caracteristicile tehnice privind tipul contoarelor si al racordurilor au fost clar alese pentru a da satisfactie unei firme concurente, prin nerespectarea normativelor generale. Am mizat totusi pe pret, care conteaza in proportie de 60% pentru desemnarea câstigatorului, si care, iata, chiar s-a dovedit cel mai mic, insa nu si de ajuns. Vom face contestatie la organismele in drept sa judece“, a declarat Dobrescu. Diferenta de pret intre ofertele AEM Luxten si General Fluid, precum si cerinta utilizarii unui singur model de contor si a unui singur model de racord sunt recunoscute de directorul general al Termoficarii, Tatian Tudorache. Legea ne da dreptul sa alegem una dintre instalatiile cu aceleasi caracteristici. Asta am si facut, numai ca elementul de identificare cerut de noi este al contorului care se apropie cel mai mult de particularitatile sistemului craiovean. In plus, la racorduri, cele oferite de General Fluid nici macar nu se potrivesc la reteaua noastra. De aici si diferenta de pret, fiindca echipamentele General Fluid sunt, intr-adevar, ceva mai ieftine“, a spus Tudorache. Reprezentantii AEM Luxten Lighting Timisoara nu au putut fi contactati: una dintre liniile firmei pâlpâia continuu, in vreme ce a doua ne-a trimis in zona marketingului, de unde o anume Adriana ne-a explicat ca ne asculta din bunavointa, ca sa nu vorbim singuri, asta dupa ce prezentaseram solicitarea noastra altor doi angajati din sediul Luxten.


Distribuirea „cascavalului“


In ziua in care sefii General Fluid au aflat ca au pierdut licitatia pentru montarea contoarelor au primit insa si o veste buna: câstigasera licitatia pentru inlocuirea schimbatoarelor de caldura de la punctele termice ale Craiovei, investitie pentru care guvernul a alocat 65 de miliarde de lei vechi. Din totalul de 140 de miliarde, cât baga statul in acest an in sistemul centralizat din Craiova, alte 35 de miliarde vor ajunge la SC Baltur Sib, din Sibiu, care si-a adjudecat inlocuirea cazanelor de la centralele termice. Baltur Sib completeaza astfel tabloul de trei societati implicate in modernizarea retelei de termoficare a Baniei, alaturi de General Fluid si AEM Luxten Lighting. Directorul Tatian Tudorache este de parere ca lucrarile vor incepe in prima decada a lunii octombrie.


„Termenele sunt de trei luni pentru toate categoriile de lucrari licitate. Asta ar insemna ca, in ianuarie 2007, toate cele trei obiective ar trebui finalizate“, a mai spus Tudorache.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS