7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFratie intre controlor si controlat

Fratie intre controlor si controlat

Directia Judeteana de Metrologie Legala Dolj si firma privata As International colaboreaza pe baza de protocol, desi prima are atributii de control asupra celeilalte.


Inspectorii metrologi din Banie sunt obligati, lunar, sa verifice prin sondaj si echipamentele tehnice de masurare montate de societatea comerciala As International SRL, una dintre cele câteva zeci de firme din Craiova care instaleaza diverse sisteme de contorizare a utilitatilor, supuse controlului metrologic de stat. Desi nu pot fi acuzati de subiectivism pâna la proba contrarie, când merg la As International, inspectorii nu vin la o unitate cu statut comun, ci la una care se bucura de o relatie chiar cu Directia de Metrologie Legala (DML). Astfel, printr-un protocol semnat in 2003 de As International si DML, firma a primit in folosinta gratuita un spatiu in incinta comuna a DML, Inspectiei de Stat pentru Controlul Cazanelor si Recipientilor sub Presiune (ISCIR) si Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului (OJPC), in care a amenajat din fonduri proprii un Laborator de Verificare Debite si Energie Termica. Potrivit directorului adjunct al DML, Victor Mustafa, legea nu-i interzice institutiei o astfel de colaborare, daca este in folosul activitatii specifice, adica al monitorizarii si verificarii agentilor economici asupra carora DML are competenta. „Principalul motiv al conlucrarii noastre cu firma As International este ca aceasta a adus in Craiova un stand performant de verificare metrologica pe care, in baza protocolului, il poate utiliza si directia. Aparatura este certificata si, daca nu ar fi existat in Craiova, multe unitati ar fi fost nevoite sa-si duca echipamentele de masurat energia termica tocmai la Pascani, pentru avizul periodic, asa cum o si faceau inainte de 2004. Deci, am luat decizia colaborarii in interesul tuturor. DML nu ar fi dispus probabil niciodata de fonduri de sute de mii de euro ca sa achizitioneze un astfel de produs“, a sustinut directorul adjunct al DML Craiova. Mustafa a mai aratat ca, inainte de a parafa intelegerea cu As International, DML a obtinut avizul Biroului Român de Metrologie Legala: „Am solicitat si noi parerea juristilor Biroului si ni s-a comunicat ca nu este nici o problema“.


In privinta verificarii, Victor Mustafa a declarat ca DML lucreaza dupa un grafic in care societatile precum As International sunt calcate lunar. „E adevarat ca nu am aplicat sanctiuni, cel putin in ultima perioada, firmei As International, dar asta fiindca n-a fost cazul. Sunt multe altele care nu au primit sanctiuni“, a mai spus Mustafa. Directorul general al As International SRL Craiova, Alexandru Vaduva, nu a dorit sa comenteze aspectele colaborarii, precizând ca, din punctul sau de vedere, nu se poate regasi in aceasta colaborare nici macar un element nelegal. „Legatura cu Metrologia nu o impiedica in nici un chip sa ne controleze“, a afirmat Vaduva.


Spatiul, dorit si de altii


Colaborarea dintre DML si As International a ajuns si la urechile prefectului de Dolj, Nicolae Giugea. „Nu mi s-a parut ca este tocmai normal ca un serviciu de control al statului sa inchirieze un spatiu unei firme private care se gaseste pe lista unitatilor verificate de respectivul serviciu, mai ales ca, din câte am inteles, acel imobil este proprietate comuna a mai multor directii. Prefectura nu are insa prerogative in domeniu, asa ca vom cere celorlalte organisme un punct de vedere“, a afirmat prefectul Nicolae Giugea.


Directorul adjunct al DML, Victor Mustafa, crede ca valurile din jurul protocolului au fost facute chiar de unii dintre reprezentantii celorlalte doua institutii care mai fiinteaza in incinta: ISCIR si OJPC. „In 2003, când am pus bazele colaborarii cu As International, am solicitat acceptul ISCIR si OJPC, pe care l-am si primit. Acolo era un garaj, pe care partenerii nostri l-au transformat in laborator. Probabil ca unii dintre vecinii nostri vor birouri mai multe si nu stiu de unde sa le ia“, este de parere Victor Mustafa. Directorul adjunct al DML a prezentat o declaratie din 2003, semnata de Ioan Antonie, directorul de atunci al ISCIR, si Petre Dumitrescu, seful OJPC de la acea vreme, in care acestia recunosteau ca nu au nimic de obiectat fata de atribuirea spatiului societatii As International.


Numai ca, intre timp, cel putin una dintre celelalte doua directii si-au modificat pozitia. Directorul OJPC, Gheorghe Marinescu, sustine ca a facut demersuri la guvern pentru ca spatiul ocupat de As International sa fie repartizat OJPC. „Toate aceste incaperi sunt ale statului. Nu mi se pare normal ca OJPC sa lucreze cu un minilaborator, iar altii sa faca parteneriate cu firme private. Nu ma intereseaza ca e As international sau altcineva. Noi am transmis la guvern inca de anul trecut solicitari si am primit promisiunea ca se va rezolva, dar vad ca lucrurile tergiverseaza“. Reprezentantii ISCIR au refuzat orice comunicare cu presa, transmitându-ne ca numai forul central este abilitat sa transmita informatii publice.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS