17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMunca la negru prospera in constructii

Munca la negru prospera in constructii

Munca fara forme legale in judetul Dolj este un fenomen departe de a fi eradicat. In fiecare luna, inspectorii de la Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) descopera noi cazuri, fie in cadrul campaniilor nationale, fie in urma unor sesizari.


De asemenea, s-a mai constatat ca unele sectoare sunt „privilegiate“ din acest punct de vedere. Spre exemplu, in luna iulie inspectorii au verificat activitatea mai multor firme care activeaza in domeniul constructiilor. Din 26 de societati controlate, cinci au fost depistate ca lucreaza fara forme legale, fiind vorba de 11 persoane fara contract de munca. Valoarea totala a amenzilor a fost de 190 de milioane de lei vechi. Luna aceasta a fost rândul societatilor din domeniul industriei textile si panificatiei sa fie luate in vizor de inspectori. Astfel, in primul domeniu s-au aplicat amenzi in valoare totala de 40 de milioane de lei vechi, iar in cel de-al doilea caz – sanctiuni de 30 de milioane de lei vechi.


Inspectorul-sef al ITM Dolj, Silviu Cotiga, a declarat ca in fiecare saptamâna pe adresa inspectoratului sosesc sesizari privind munca la negru. „Avem un program de control, pe teme care sunt campanii nationale. La aceste controale de fond se adauga verificarile efectuate in urma unor sesizari. Saptamânal vin la noi persoane care fac astfel de reclamatii. Avem o cutie postala in acest sens, iar unii oameni vin direct la secretariat. Fiecare inspector de munca are o norma de 35 de controale pe luna“, a spus Cotiga. Potrivit acestuia, sectorul in care se intâlneste cel mai des munca fara forme legale este cel al constructiilor. De fenomenul muncii la negru se simt amenintati nu numai angajatii, ci si unii patroni din constructii care isi platesc darile la stat si lucreaza legal. „Pe mine ma afecteaza acest fenomen, pentru ca mi se face concurenta neloiala. Eu, ca sa pun un milion in plus la salariile muncitorilor, trebuie sa mai platesc impozite si contributii inca pe atât. Firmele mici folosesc in general munca la negru. Am avut situatii in care unii angajati ai mei au plecat la firme mai mici, pentru bani mai multi. Când i-am intrebat, mi-au spus ca nu iau toti banii pe cartea de munca“, a declarat Lucian Capitanescu, director la firma de constructii ERPIA SA.


Noua legislatie in domeniu aduce modificari importante in ceea ce priveste munca la negru. Fapta persoanei care utilizeaza in mod repetat munca fara forme legale constituie infractiune si se sanctioneaza cu inchisoare de la unu la doi ani. Raspunderea penala revine, dupa caz, directorului, directorului executiv sau administratorului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS