8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDirectorii BIR Craiova, reincarcati

Directorii BIR Craiova, reincarcati

Ioan Vacariu si Ion Rusu, directorul general, respectiv directorul economic al BIR Craiova, se dau la fund in scandalul fraudarii bancii. Primul nu-si aminteste ca a semnat pentru creditele si cesiunile de creante catre firmele lui Dinel Staicu, iar al doilea zice ca a spus ce avea de spus procurorilor anticoruptie. Amândoi ocupa acum functii respectabile in administratie si in sistemul bancar.


Ioan Vacariu, fostul director general al BIR Craiova din 1999, conduce acum Directia de Taxe si Impozite a orasului. Directorul economic de la acea vreme, Ion Rusu, este in prezent seful sucursalei locale a Bancii Comerciale Carpatica.


Cei doi se numara printre pionii cu ajutorul carora firmele controlate de omul de afaceri Dinel Staicu au cesionat creante si a contractat credite de la banca ajunsa, in cele din urma, falimentara. Cazul BIR a generat un imens scandal de coruptie si s-a soldat, pâna acum, cu incarcerarea fostului consilier guvernamental Fanel Pavalache. Alte câteva persoane implicate, printre care si Dinel Staicu, au fost chemate la audieri de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA). Potrivit procurorilor, in scurt timp cei acuzati de fraudarea bancii vor fi trimisi in judecata. Pe masura ce ancheta se apropie de final, cei care au fost implicati in fenomenul BIR nu mai vor sa auda de aceasta poveste. Este si cazul celor doi fosti directori, aflati acum in functii la fel de inalte ca pe timpuri. Spre exemplu, Ion Vacariu spune ca nici macar nu isi aminteste de actele incheiate cu Dinel Staicu, deoarece la vremea respectiva… nu mai era director al BIR Craiova. „Eu stiu ca firmele lui Staicu au contractat de la noi un credit de trei miliarde de lei, in iunie 1999, pe care le-a returnat o luna mai târziu. In iulie 1999, eu am plecat din functia de director al sucursalei BIR Craiova. Intrebati-i pe cei care au ramas in locul meu. Ion Rusu, directorul economic, a promovat pe functia de director general si a ramas acolo inca un an si jumatate“, a spus acesta. La rândul sau, Ion Rusu se declara scârbit de acest scandal, mai ales ca in urma cu putin timp a trebuit sa dea explicatii si la DNA. Acesta s-a aratat uimit ca pe colegul sau din fruntea BIR Craiova l-a apucat dintr-o data amnezia si nu-si mai aminteste ce acte a semnat. „Vacariu era director general atunci, poate ca nu-si mai aduce aminte. Eu am venit pe postul de director general in luna noiembrie 1999. Dar nu ma mai intrebati de rahatul asta, ca mi-e scârba. Firmele controlate de Dinel Staicu au avut o conventie cu presedintele BIR, Ion Popescu. Asa s-au cesionat creantele si s-au contractat creditele. M-au chemat si pe mine la DNA, pentru ca procurorii voiau sa inteleaga cum a functionat mecanismul“, a afirmat Ion Rusu. Contactat din nou, telefonic, fostul director Vacariu a devenit nervos, fiind deranjat de intrebarile incomode puse de ziaristi. „Domnul Rusu zice pentru el, eu zic pentru mine! Atunci eram in concediu si nu am mai venit la serviciu dupa aceea. Eram in concediu in Italia. Lasati-ma in pace!“, a replicat acesta agasat.


Epopee prin justitie


Potrivit conventiei incheiate pe 30 iulie 1999, SC BDJ SA Aninoasa a cesionat de la BIR creante in valoare de aproximativ 16 miliarde de lei vechi. O parte din suma, cinci miliarde de lei vechi, reprezenta credite nerestituite, la care se adaugau dobânzi de 10,973 miliarde de lei. Totodata, BIR Sucursala Craiova acorda firmei BDJ SA un credit sub forma de linie de credit de zece miliarde de lei vechi, in doua transe. Din pretul creantelor cesionate, cesionarul se obliga sa achite 12,5% ca avans, diferenta de 87,5% urmând sa fie achitata in 42 de rate egale, incepând cu data de 31 ianuarie 2000. Practic, firma avea de achitat rate pâna in 2003. Din partea BDJ SA, semnatar era omul de afaceri Dinel Staicu, in calitate de director general. Din partea BIR, conventia a fost semnata de directorul Ioan Vacariu, de directorul economic Ion Rusu, de consilierul juridic Constantin Turcu, precum si de directorul adjunct Petre Merei – pe care, ulterior, il vom regasi printre membrii fondatori ai Asociatiei FPP Oltenia. De la aceasta intelegere intre BDJ si BIR Craiova a plecat ulterior un intreg sir de procese in instanta, prin care lichidatorii bancii incearca sa recupereze banii de la Dinel Staicu. Firmele actualului presedinte al SIF Oltenia (unde sa banuieste ca ar fi ajuns, in cele din urma, banii de la BIR) au recurs, de-a lungul timpului la tot felul de tranzactii dubioase pentru a scapa de urmarirea lichidatorilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU